Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Business Bloopers

We gniffelen graag om de fouten en bloopers van anderen. Denk aan het succes van tv-programma’s als America’s Funniest Home Video en Bananasplit, de klassieker onder de candid camera programma's. Voor die mensen is er nu ook het boek ‘Business Bloopers’ met een vermakelijke en leerzame opsomming van zakelijke missers.

Sjors van Leeuwen | 15 september 2015

De meeste organisaties vertellen vooral over hun succesverhalen en laten de mislukkingen maar al te graag achterwege. Terwijl we juist van fouten en mislukkingen het meeste kunnen leren. Daarom verzamelden de ervaren marketeers Frans Reichardt, Ed van Eunen en Thijs van Eunen maar liefst ‘175 pijnlijke bedrijfsuitglijders en miljoenenverslindende marketingmissers’ in ‘Business Bloopers’. In 240 pagina’s passeren 175 bekende en minder bekende business bloopers de revue. Van beroemde en beruchte productmislukkingen tot onhandige reclameslogans en vertaalblunders. Denk aan het debacle van de introductie van New Coke door Coca Cola, de ondergang van het alcoholvrije bier Buckler, de te late marktintroductie van het in wezen superieure Video2000 van Philips, het mislukken van de tv-zenders Sport7 en Talpa, de vele pogingen om een zondagkrant op de markt te brengen, de neergang van Hyves tot de moeder van alle marketingmislukkingen: de mislukte introductie van de honderden miljoenen dollars kostende Ford Edsel in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. De zakelijke missers zijn verdeeld over zeven hoofdstukken variërend van ‘missers die zwaar op de maag liggen’ (voedingsmiddelenindustrie) en ‘leed op de winkelvloer’ (retailsector) tot ‘nieuwe media maken oude fouten’ (mediabranche) en ‘pas op voor spookrijders’ (overheid). Ieder praktijkvoorbeeld wordt kort beschreven en smeuïg opgediend. Veelal onderbouwd met berichten over het debacle uit de media. De praktijkcases worden regelmatig afgesloten met de belangrijkste businesslessen die volgens de auteurs te trekken zijn. In het laatste hoofdstuk gaan de auteurs dieper in op de vraag ‘Wat kun we leren van bloopers?’. De vele mislukkingen laten zien dat mensen allesbehalve rationele wezens zijn en maar mondjesmaat leren van het verleden. Overmoed, onderschatting, tunnelvisie, ondeskundigheid en te veel of juist te weinig luisteren en kijken naar klanten, vormen maar al te vaak een dodelijke cocktail. ‘Business Bloopers’ is de opvolger van het boek ‘Business Blunders’, dat door de auteurs in 2010 werd uitgebracht. Ten opzichte van de eerste uitgave zijn in deze bijgewerkte versie een paar praktijkcases verwijderd en diverse nieuwe cases toegevoegd. Zoals business bloopers van Coca Cola, Konmar, KNVB, Hyves, Crocs, Fyra en Google Glass. Heb je de vorige uitgave van ‘Business Blunders’ nog in de kast staan, dan voegt deze nieuwe uitgave niet zo veel toe. Zo niet, dan is ‘Business Bloopers’ - ter lering en vermaak - zeker een aanrader. Het leest vlot weg, is soms een feest van herkenning en het biedt voldoende stof tot nadenken voor iedereen die zich bezighoudt met ondernemen, marketing en innovatie.

Over Sjors van Leeuwen

Sjors van Leeuwen (Indora Managementadvies) is adviseur, auteur en spreker op het gebied van klantgericht ondernemen, strategie en marketing. Door zijn ervaring is hij goed thuis in vele strategische vraagstukken en het toenemend belang van de ‘de klant’ als onderscheidende factor. Sjors schreef o.a. Wendbare strategie op één A4, Zorgmarketing in de praktijk en CRM in de praktijk.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Frans Reichardt, Ed van Eunen, Thijs van Eunen
Business Bloopers

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden