strong>Rudy Vandamme is doctor in de psychologie en heeft de Ontwikkelcirkel gemaakt. Deze wordt in dit handboek als basis gebruikt. Verder kiest hij voor oordeelloze dialoog, kruisbestuiving en reflectie om het zelfsturend vermogen van het team naar voren te brengen.
Vandamme begint zijn boek met een beschrijving van vier huidige ontwikkelingslijnen die als we nadenken over teams duidelijk naar voren komen. Zo willen we weer eigenaarschap, zonder alle verantwoordelijkheid alleen te moeten dragen. We willen weer natuurlijkheid, zonder verlies van cultuur. We willen meer ‘wij’, zonder verlies van individualiteit en we willen weer in iets geloven – zonder kerkelijke structuren te vormen. Vandamme suggereert dat we zouden moeten behouden wat goed is, toevoegen wat ontbreekt en afbouwen wat doorgeschoten patronen zijn. De vertaling naar teams laat zich raden: teams zijn gesitueerd en ontwikkelen zich omdat ze door de situering voortdurend in beweging zijn. Het team wordt een sociaal-ecologische tussenlaag, ingebed in ruimte en tijd. Als team kun je dan kijken uit welke delen je bestaat, maar je kunt ook kijken waarvan je deel bent.
In hoofdstuk drie wordt de ontwikkelcirkel uitgewerkt en beschrijft hij de verschillende rollen die je als facilitator op je kunt nemen. De basis blijft dat je vanuit verschillende lagen naar teams kijkt. Alle lagen beinvloeden elkaar.
In het volgende deel van het boek geeft Vandamme stappen die je kunt nemen, de praktijk komt aan de orde. Dit wordt ook weer op basis van de ontwikkelcirkel opgepakt. Er staan tips in over het check-in rondje, de leidinggevende een plek geven, maar ook anticiperen op valkuilen. Dit klinkt allemaal als een open deur, maar wat Vandamme doet is ons bewust maken van de verschillende lagen die er zijn in het samenwerken in teams.
Waar ik vooral veel van heb geleerd is de manier waarop Vandamme de deelnemers aan een vergadering of bijeenkomst (hij noemt het samenkomst), uitnodigt om open te zijn over het gevoel van urgentie (of het gebrek daarvan), waarbij hij zegt dat als iemand geen energie krijgt van het onderwerp hij/zij dit moet kunnen zeggen en het dan dus weer een laag wordt van waar uit je kunt kijken naar je team.
Het boek vormt een mooie aanvulling op de reguliere boeken over teamcoaching door zijn diepgang. Een aanrader voor de teamcoach die verder wil kijken.
Over José Otte
Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.