Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

The Power of Fun - ‘Werkt aanstekelijk’

Meer plezier in het leven? Dat hoeft toch niet zo ingewikkeld te zijn, zou je denken. Catherine Price houdt ons een spiegel voor. Doordat we zo zijn vergroeid met onze schermen, neigen we vaak naar fake fun, grappige dingen op sociale media of verslavend entertainment.  

Freija van Duijne | 10 maart 2022 | 3-4 minuten leestijd

We zijn constant afgeleid en onze aandacht is versnipperd. We weten zelfs niet eens meer wat het is om echt plezier te maken. Price helpt ons op weg en laat zien dat plezier méér is dan een oplossing voor een probleem. Als we lol hebben, voelen we dat we leven. Écht plezier, daar worden we gelukkig van.

Een levensveranderend moment

Een aantal jaar terug heeft Price een levensveranderend moment meegemaakt. Ze was haar baby aan het voeden en intussen op haar telefoon aan het scrollen. In een flits zag ze zichzelf zo zitten, en dacht ´waar ben ik mee bezig?´ Dat resulteerde in haar eerste boek How to break up with your phone. Toen ze zich eenmaal had losgeweekt van haar telefoon realiseerde ze zich dat ze niet meer wist hoe je echt plezier kon maken. Dit boek beschrijft haar zoektocht naar plezier en leert je hoe je zelf meer dingen kan doen die echt plezier geven. Ze combineert wetenschappelijke inzichten met aansprekende anekdotes uit haar eigen leven.

Fun squad

Prices definitie van echt plezier benoemt speelsheid, verbinding en flow. Voor haar onderzoek heeft ze een groep mensen (van haar platform Screen-life balance) die ze haar fun squad noemt. Alle voorbeelden van echt plezier die de fun squad naar voren brengt hebben iets te maken met deze drie kenmerken. Zelf is Price op gitaarles gegaan. Ze ontdekt hoeveel lol ze met haar medecursisten heeft, ook tijdens de lockdown toen ze online probeerden samen te spelen. Als beginners was hun spel verre van volmaakt, maar het plezier was er niet minder om. Voor haar is verbinding met anderen heel belangrijk. Dat kan ook voortkomen uit solistische pleziertjes. Bijvoorbeeld tijdens de lockdown heeft de kennis opgedaan over eetbare planten en vervolgens trok ze er op uit met haar dochtertje. Samen gingen ze op ontdekkingsreis en smulden van de natuur. Ook als dingen gigantisch mis gaan, kun je nog veel plezier hebben. Price wilde leren roeien in haar woonplaats Philadelphia. Als totale beginner ging ze (met haar coach op de wal) het water op toen het heel slecht weer was. Niemand anders was in het water. Toen haar boot op het verste punt kapseisde, maande haar coach weer in de boot te klimmen en terug te roeien. Hoe verschrikkelijk ook, Price voelde alle cellen in haar lijf stralen.

Meer echt plezier in ons leven

Op momenten dat we echt plezier ervaren voelen we ons verbonden met de mensen om ons heen. We lachen, raken elkaar aan, en we doen gekke dingen. Dit kunnen kleine momentjes zijn. Maar bij de piekmomenten in ons leven ervaren we vrijwel altijd echt plezier. Dankzij deze positieve gevoelens gaat het goed met ons en zijn we gelukkig en gezond. Reden te over om meer echt plezier in ons leven in te bouwen. Price laat je eerst een nulmeting doen. Hoe staat het met plezier in jouw leven? Dan geeft ze stapsgewijs uitleg over hoe je meer plezier kan hebben in je dag en in je leven. De hoofdstukken zijn een prettige afwisseling tussen persoonlijke verhalen, tips en wetenschappelijke kennis. Het boek werkt aanstekelijk. Ik lijk meer aandacht te hebben voor ieder momentje waarin ik echt plezier kan hebben.

Over Freija van Duijne

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden