Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De burn-out bubbel - ‘Verplichte kost’

Een veelgenoemde trend van de afgelopen jaren is de aandacht voor het verschijnsel burn-out. Steeds meer mensen zouden hierdoor zijn getroffen. In onze hyper-competitieve samenleving staan we altijd aan, online en offline. Niet gek dat we hierdoor massaal opbranden....

Freija van Duijne | 18 maart 2022 | 1-2 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Maar klopt dat verhaal? Wetenschappelijk onderzoekers Wilmar Schaufeli en Jan Jaap Verolme hebben de feiten nauwgezet op een rij gezet. Wat blijkt? Al is burn-out een vaag containerbegrip, er is wel degelijk iets aan de hand. Preventie en hulp kan beter, maar we zullen ook weerbaarder moeten worden.

gedegen en gebalanceerd

Schaufeli en Verolme gaan te werk als onderzoekers. Ieder hoofdstuk bevat een vraagstelling, een analyse en conclusie. Daardoor leest het meer als een toegankelijke versie van een wetenschappelijke publicatie dan als een gewoon leesboek. De vormgeving doet me bovendien denken aan een proefschrift. Waar het om gaat bij dit boek, is de inhoud. Schaufeli en Verolme hebben een gedegen en gebalanceerd verhaal geschreven over hoe het nu werkelijk zit met burn-out. Daarmee is dit boek verplichte kost voor iedereen die ooit nog schrijft over burn-out en wil laten zien dat hij de feiten heeft gecheckt. De auteurs pellen de vragen over burn-out voor je af. Van de geschiedenis en definitie, tot de diagnose, bij wie het voorkomt en de wetenschappelijke inzichten, tot de behandelaars, behandeling en de rol van werkgevers. Ze eindigen met tien stellingen (weer een overeenkomst met een proefschrift).

Inzichten

Alle elementen van burn-out komen aan bod. Door de overzichtelijke stijl komt ieder punt helder naar voren. Bij mij had dit als effect dat ik zelf aan het denken werd gezet over burn-out, en over overspannen en gestresst zijn. Hopelijk helpen de inzichten uit het boek om preventie en behandeling beter te organiseren.

Over Freija van Duijne

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Boek bij dit artikel

Wilmar Schaufeli, Jan Jaap Verolme
De burn-out bubbel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden