Om zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken voor een politiek ambt, schreef politiek communicatie-adviseur Sanneke Nulkes het boek Succesvol in de politiek. Alles wat je moet weten als je de politiek in gaat en de verkiezingen wilt winnen.
Meer diversiteit aub!
Zonder enige politieke ervaring werd Nulkes gekozen als lid van de Provinciale Staten en belandde ze in een compleet nieuwe wereld. Met Succesvol in de politiek schreef ze het boek dat ze zelf graag had gelezen ter voorbereiding. Het is bovendien een boek met een missie. Het openbaar bestuur is hard aan vernieuwing toe, en dat bereik je niet met de mensen die al jarenlang in het systeem meedraaien, constateert Nulkes. Ze breekt daarom een lans voor meer diversiteit in het openbaar bestuur en spoort vooral mensen aan die niet in het standaardplaatje van de politicus passen om actief te worden: man, wit, niet meer zo jong, uit de politieke bubbel.
Ken jezelf
In vijf delen neemt Nulkes je mee in een politieke reis. In deel een geeft ze een spoedcursus politicologie en bestuurskunde en laat ze aan de hand van voorbeelden zien hoe politieke loopbanen kunnen verlopen. Zelden in een rechte lijn, blijkt. Deel twee is het meest praktische deel van het boek: wie ben jij en hoe positioneer je jezelf? Dit deel bevat veel opdrachten om hier inzicht in te krijgen. Van het maken van je kernkwadranten om je kwaliteiten en valkuilen in kaart te brengen en het onderzoeken van jouw waarden, tot het zoeken naar rolmodellen. Dit deel is niet alleen voor beginners in de politiek nuttig en inspirerend, het lijkt me heel verstandig als politici vaker aandacht aan dit soort vragen besteden.
Politiek vaardig?
Als de basis ligt, is het tijd voor deel drie: ontwikkel je politieke power. Met als onderdeel het hoofdstuk met de interessante vraag: wat is dat eigenlijk, politiek talent? Daar is geen eenduidig antwoord op, maar levert wel het inzicht dat dit bepaald wordt door degenen die nu onderdeel van het politieke systeem zijn. Bij de werving en selectie van nieuwe politici is het risico dus zeer groot dat deze nieuwelingen vooral op de oude garde lijken. Er zijn wel vaardigheden waar overeenstemming over is, en die komen ook in dit deel aan de orde: netwerken, overtuigen, speechen, debatteren, tegen kritiek kunnen en, een waardevolle aanvulling: ‘zelfcare’. En gezien Nulkes’ diversiteitsmissie waardeer ik ook de onderdelen zeer die gaan over omgaan met mansplaining en manterrupting, fenomenen waar vrouwen in de politiek nogal eens mee te maken krijgen.
Verkiezingstijd!
En dan sta je op de lijst en is het tijd voor de verkiezingen! In deel vier leert Nulkes je hoe je een goed doortimmerd campagneplan maakt. Geen kwestie van even een website maken en een stapel mooie flyers laten drukken, maar een plan in verschillende fasen en een grondige analyse van je potentiële kiezers. Belangrijk is daarbij de politieke partij waarvoor je op de lijst staat: wat is er al bij landelijke en lokale partijen, hoe staan ze daar tegenover persoonlijke campagnes? Dan pas ga je naar de middelen: sta je zelf op de poster? Hoe ga je om met social media? Mag je daar volgers blokkeren of is dat slecht voor je campagne? En deel je foto’s van je kinderen?
Als je dan gekozen bent, is het tijd voor deel vijf: realiseer politiek succes. Het kortste deel, maar ja, politiek is iets dat je pas echt in de praktijk kunt leren.
‘Alles wat je moet weten als je de politiek in gaat en de verkiezingen wilt winnen’belooft Nulkes. Klinkt ambitieus! Maar hé, het boek gaat om ambities, dus daar is niets mis mee toch? Het boek bevat dan wel niet letterlijk alles (daar heb je een complete bibliotheek voor nodig), maar het is een uitstekende start voor wie een politieke loopbaan overweegt.
Over Liesbeth Tettero
Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feminsterie.nl). Zij is voorzitter van de jury voor het Managementboek van het Jaar 2023.