Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zo werkt Yoast SEO! - ‘Zeer handige en praktische opstap’

Heb je zelf een website gemaakt en nu denk je: ik moet ook iets met SEO doen, maar hoe werkt dat eigenlijk? Dan is dit boek iets voor jou! De makers van Yoast, een tool voor SEO optimalisatie van Wordpress-websites, hebben een boek geschreven waarin ze de lezer stap voor stap meenemen in de wereld van SEO en de functionaliteiten van de plugin Yoast.

Froukje Schaaf | 30 mei 2022 | 2-3 minuten leestijd

Wordpress maakt het de gebruiker steeds makkelijker om zelf een website te maken. Kennis van programmeren heb je al niet meer nodig en met kant-en-klare templates is het ook niet langer noodzakelijk om een achtergrond in grafisch ontwerp te hebben. Maar ja, dan moet je website ook nog gevonden worden door je doelgroep. Joost de Valk heeft zo’n 20 jaar geleden een tool ontwikkeld die eigenaren van websites helpt om meer verkeer vanuit zoekmachines naar de website te krijgen. Dit is de plugin Yoast. En nu is er dus ook een boek over Yoast.

Boek heeft zeker toegevoegde waarde

De basis functionaliteiten van Yoast werken vrij intuïtief. Bovendien zijn een online cursus en blogartikelen beschikbaar. Maar toch heeft een boek over de tool Yoast SEO zeker toegevoegde waarde!

Yoast oprichter Joost de Valk en collega’s nemen de lezer in dit boek mee in de wereld van SEO en de tool Yoast. Het boek begint met een korte uitleg over zoekmachines en wat Search Engine Optimzation (SEO) is, om vervolgens de verschillende onderdelen van de tool uit te leggen. Dit gebeurt in een logische volgorde: ze bespreken eerst de globale, voor de hand liggende functionaliteiten en stapje voor stapje gaan ze verder naar meer gedetailleerde en/of technische functionaliteiten. Hierbij wordt ook duidelijk vermeld welke functionaliteiten beschikbaar zijn in de gratis versie van Yoast en welke toebehoren aan de premium versie. Ideaal dus om de SEO van je eigen website te optimaliseren met Yoast terwijl je intussen dit boek leest.

Stroopwafels als rode draad

De uitleg van de tool gebeurt aan de hand van duidelijke voorbeelden en print screens. Een website met stroopwafelrecepten fungeert hierbij als de rode draad voor alle voorbeelden in het boek. Zorg dus voor een pak stroopwafels bij de hand als je met dit boek aan de slag gaat, want daar krijg je geheid zin in bij het lezen van alle voorbeelden.

Het risico bij een boek over een online tool is dat de plugin continu verder wordt ontwikkeld terwijl de voorbeelden in het boek niet meeveranderen. Het is dus te hopen dat de schrijvers en ontwikkelaars van Yoast hier over na hebben gedacht.

Met name geschikt voor starters met SEO

Voor SEO experts zal dit boek weinig geheimen onthullen, maar voor wie start met SEO is dit boek een zeer handige en praktische opstap om die wereld binnen te stappen.

Zelf heb ik recent voor een hobbyproject een website gemaakt in Wordpress. Hierbij heb ik ook gebruik gemaakt van de (gratis versie) van Yoast. Na het lezen Zo werkt Yoast SEO! merkte ik echter dat ik nog een hoop optimalisatieslagen te maken heb. Ik weet dus wel wat ik de komende avonden ga doen!

Over Froukje Schaaf

Froukje Schaaf is werkzaam als zelfstandig marktonderzoeker (www.lightbulbinsights.nl) en heeft daarnaast een parttime aanstelling als universitair docent bij de vakgroep Marketing van de Rijksuniversiteit Groningen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Joost de Valk, Marieke van de Rakt, Fleur Heesen
Zo werkt Yoast SEO!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden