Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

The 6 Disciplines of Leadership - ‘Leerzame lessen’

Het leiden van een bedrijf of instelling is er niet eenvoudiger op geworden. Het zijn turbulente tijden en de uitdagingen zijn groot. Leidinggevenden staan onder druk om snel een goed antwoord te vinden op vaak complexe vraagstukken. ‘The 6 Disciplines of Leadership’ kunnen je daarbij helpen.

Sjors van Leeuwen | 15 juni 2022 | 2-3 minuten leestijd

Hessel Kaastra greep de Covid-periode aan om een boek te schrijven over zijn jarenlange ervaring als directeur bij LeasePlan en als strategieconsultant. Het Engelstalige boek kreeg de titel The 6 Disciplines of Leadership met als subtitel ‘How to Run Your Company Like a Tight Ship’. In de inleiding gaat de auteur dieper in op de rol van de hedendaagse CEO en vertelt hij dat het vooral de kunst is om te weten wanneer je ‘firm’ moet zijn en wanneer ‘flexible’. Ook als je te maken krijgt met andere meningen, tegengestelde belangen of weerstanden. Dat is eigenlijk ook de rode draad door het boek heen. De auteur beschrijft het zo: ‘But truly succesfull CEO’s are masters in being firm and flexible at the right time in all six disciplines. The balancing act required to satisfy all stakeholders is non-trivial and requires continuous adjustment, like steering a sailboat.’ Dus lezen we ook: ‘It is, therefore, important to be grounded and define one's anchors: the key-elements over which no compromise is possible, as opposed to topics where it is important to keep changing and adapting.’

Leiderschapsdisciplines

In de hoofdstukken daarna passeren de zes leiderschapsdisciplines de revue: strategy, profit & lost responsibility, innovation & technology, people & performance, culture & teamwork en self-deployment. De auteur leunt daarbij niet alleen op zijn ervaringen en bekende managementinzichten en modellen (Michael Porter, Simon Sinek, Jim Collins, Stephen Covey, SWOT, agile e.a.), maar voegt daar ook zijn eigen frameworks aan toe met namen als the Innovation Matrix, the Divergence Trap, the Culture-Shaping Forces en the Firm & Flexible Steering Wheel. Een en ander geïllustreerd met korte praktijkvoorbeelden van bedrijven als Blackberry, IKEA, Adyen, Aetna en IBM. Bij iedere discipline geeft de auteur aan waarin je ‘firm’ of ‘flexible’ moet zijn. Zo moet je op het gebied van strategie flexibel zijn in het stellen van doelen maar standvastig in het bereiken daarvan. En op het gebied van innovation & technology moet je standvastig zijn op het gebied van processen en standaards, maar flexibel op het gebied van tijdlijnen en op te leveren producten. Het boek sluit af met een uitgebreide casebeschrijving van JustEatTakeaway.com, het succesverhaal van Jitse Groen, de bedenker van Thuisbezorgd.nl. Waarbij een scorecard duidelijk maakt hoe Jitse Groen als CEO scoort op de zes disciplines ten aanzien van de benodigde standvastigheid en flexibiliteit.

Persoonlijke ervaringen

The 6 Disciplines of Leadership is een compact boek van 160 pagina’s. Het boek bevat een aantal leerzame leiderschapslessen aangevuld met praktische inzichten en tips. De persoonlijke ervaringen van de auteur hadden voor mij iets meer uitgediept mogen worden, dat had het boek iets extra’s kunnen geven. De auteur heeft het boek vooral geschreven voor startende managers en iedereen met de ambitie om ooit CEO te worden. Het helpt je om te weten wanneer je standvastig en wanneer je flexibel moet zijn om tijdig de juiste beslissing te kunnen nemen. Want zo schrijft de auteur: het is uiteindelijk de kwaliteit van de beslissingen die maakt of een CEO succesvol is of faalt.

Over Sjors van Leeuwen

Sjors van Leeuwen (Indora Managementadvies) is adviseur, auteur en spreker op het gebied van klantgericht ondernemen, strategie en marketing. Door zijn ervaring is hij goed thuis in vele strategische vraagstukken en het toenemend belang van de ‘de klant’ als onderscheidende factor. Sjors schreef o.a. Wendbare strategie op één A4, Zorgmarketing in de praktijk en CRM in de praktijk.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden