Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Goed is goed genoeg

Vorig jaar zorgde Cees Min voor opschudding met zijn boek Bye bye consultant waarin hij managers opriep meer zelf te gaan doen. Zijn nieuwe boek, Veranderen met gezond verstand, is een praktisch handboek waarmee hij zijn betoog handen en voeten geeft. Zijn advies: richt je op belangen in plaats van op organisatiedoelen.

Hans van der Klis | 26 april 2010 | 2-3 minuten leestijd

Lef kun je Cees Min niet ontzeggen. Bij de presentatie van zijn nieuwe boek, Veranderen met gezond verstand, heeft hij twee wetenschappers uitgenodigd die elk grote vraagtekens zetten bij de notie gezond verstand. Lisa van der Bunt, hoogleraar management en organisatiekunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, roept de uitwassen van het ‘Gesundes Volksempfinden’ in herinnering en waarschuwt voor de gemakzucht van de oneliners. De ander, Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een uitgesproken pessimistische kijk op de vraag wie er eigenlijk de baas is in ons brein: uit onderzoek blijkt dat wij op hele primitieve impulsen reageren. Met logica heeft het allemaal niet veel te maken, zegt Lamme. Wat we precies onder gezond verstand moeten verstaan, is dus onduidelijk.

Dat wil niet zeggen dat Cees Min de plank misslaat met zijn betoog. Integendeel. Uit de neurowetenschap weten wij dat de mens van nature geneigd is tot groepsgedrag, stelt Lamme. Mensen houden van gezelschap en zijn daardoor in principe bereid de ander te vertrouwen. Dat impliceert dat niets doen de beste manier is om vertrouwen te wekken bij anderen. Wie probeert excessieve controle uit te oefenen over mensen, zal het resultaat van de samenwerking onvermijdelijk zien verslechteren. Managers zouden het best eens wat meer op hun handen kunnen gaan zitten, is de opvatting van Lamme.

Dit deel van zijn betoog sluit wonderwel aan op de opvattingen van Cees Min die in zijn twee boeken eveneens een lans breekt voor het zelfstandig opereren van managers en hun medewerkers. ‘Met logica, gevoel, rust en zelfvertrouwen kan iedere verandering tot een succes leiden’, schrijft hij. ‘Veel managementliteratuur en -opleidingen leren je wat je in je hart eigenlijk al weet of op zijn minst ook zelf al had kunnen bedenken.’

Met die uitspraak zullen we hem niet om de oren slaan. Want Min heeft een helder en praktisch handboek geschreven dat erop gericht is het zelfvertrouwen aan te wakkeren. Managers doen er goed aan ook intern als marketeers te denken: hun medewerkers zijn hun klanten en moeten verleid worden mee te gaan in de veranderingen. Daarom is het slim om je op belangen te richten in plaats van doelstellingen, op de behoeften áchter de behoeften. Min leert de manager te vertrouwen op de kennis en kunde van zijn medewerkers en hij leert de manager snel tot actie over te gaan. Goed is vaak goed genoeg, zegt Min, perfectionisme zit je alleen maar in de weg.

Laten we die wijsheid ook van toepassing verklaren op ‘Veranderen met gezond verstand’: niet alleen over de notie gezond verstand, maar bijvoorbeeld ook over het concept van ‘de medewerkers als klant’. Maar het betoog van Min is veel te inspirerend om moeilijk te gaan doen over ondergeschikte punten. Goed is goed genoeg.

Over Hans van der Klis

Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden