Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Werken nieuwe stijl

In Werken nieuwe stijl maakt professioneel bemoeial Bas van de Haterd de balans op van nieuwe werkvormen zoals het nieuwe werken. Hoewel het boek handzame adviezen biedt voor organisaties die ermee aan de slag willen, slaagt Van de Haterd er niet helemaal in om tot de kern door te dringen.

Ben Kuiken | 12 mei 2010 | 1-2 minuten leestijd

Wat is dat precies, werken nieuwe stijl? Volgens Van de Haterd is dat 'het anders organiseren van werk zodat het beter aansluit bij de informatie- en creativiteitsgedreven beroepen die in de 21ste eeuw de belangrijkste factor in onze economie zullen worden. De factor tijd wordt deels ondergeschikt aan de factoren informatie en inspiratie...' En: 'Bij werken nieuwe stijl gaat het vooral om slimmer werken.' Dat willen we allemaal wel, maar helaas vertelt Van de Haterd er vervolgens niet bij hoe je dat dan precies doet. Hoe organiseer je het werk dan anders zodat het beter aansluit bij de informatie- en creativiteitsgedreven beroepen? Ja, je laat mensen vrijer in het bepalen waar (thuis, in het café, op kantoor) en wanneer (na de files, 's avonds laat, 's nachts) ze werken, maar is dat echt anders organiseren? Werken nieuwe stijl gaat naar mijn mening nog wel wat verder dan dat.

Van de Haterd maakt gelukkig veel goed doordat hij met tal van organisaties heeft gepraat die al werken volgens de nieuwe stijl of daarmee experimenteren en hun lessen met de lezer deelt. Daardoor is zijn boek zeer nuttig voor alle organisaties die ook nieuw willen werken. Het behoedt ze hopelijk voor de vele valkuilen die de weg naar het werken nieuwe stijl plaveit. Zoals slechts een deel van het noodzakelijke werk doen, bijvoorbeeld alleen flexplekken inrichten zonder iets te doen aan de heersende aanwezigheidscultuur.

Wat dat betreft valt er nog veel zendingswerk te verrichten, getuige de praktijkvoorbeelden in het boek. Daarom is elk boek, elke blog, iedere tweet en elk congres over het nieuwe werken of werken nieuwe stijl meer dan welkom. Van de Haterd heeft bovendien een prettig leesbaar, goed opgebouwd verhaal geschreven en hij doet niet moeilijker dan nodig. Ook dat is slimmer werken.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is auteur en filosoof. Hij was hoofdredacteur van Management Team en werkt als freelance publicist, bladenmaker en spreker over de manier waarop mensen binnen organisaties slimmer kunnen samenwerken. Hij schreef vijf boeken over management en organiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden