Ik schreef al eerder een recensie over een vergelijkbaar boek over topvrouwen en hoe zij aan de top gekomen zijn. Daarin stonden allerlei verhalen over hun jeugd, hun partners (allemaal mannen), die ook meehielpen in het huishouden, gelardeerd met allerlei tips en goede raad voor (jonge) vrouwen om ook aan de top te komen.
Dit boek is anders. In Mevrouw de bestuurder zijn de thema’s diversiteit, verschillen tussen mannen en vrouwen en het glazen plafond. Anita Wydoodt, bestuurster van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, interviewt 20 vrouwen over hun werk. Alle geïnterviewden waren of zijn bestuurders in de zorg.
Daarnaast heeft ze de enige man in dit boek, Hans van der Schoot, gevraagd te reflecteren op het toenemend aantal vrouwelijke bestuurders in de zorg.
Meer verklap ik daar niet over; lees het liever zelf.
Duidelijke lijn
Wydoodt hanteert in haar interviews een duidelijke lijn met daarbij een aantal centrale vragen: Hoe verliep het proces om bestuurder te worden? Heb je een duidelijke visie op de transitie in de zorg? Als je naar het bestuurlijk veld kijkt, zie je dan dat er veel veranderd is? Waar komt je gedrevenheid vandaan? Heb je kansen en/of barrières ervaren? Heb je rolmodellen? En daarnaast nog een aantal specifiek per persoon georiënteerde vragen, zoals bijvoorbeeld de vraag aan Audrey van Schaik of haar bi-culturele achtergrond van invloed is op haar wijze van besturen. Audrey geeft aan dat ze zichzelf heel lang niet als allochtoon heeft gezien. ‘Maar pas later realiseer je je dat je de enige of een van de weinigen bent in de groep waarin je zit. Laatst nog was ik op een conferentie met zorgbestuurders. Samen met één andere bestuurder was er verder niemand met een zichtbare andere culturele achtergrond. We grapten dat we vast vanwege onze achtergrond waren uitgenodigd voor het evenement. Dat boort wel degelijk een serieuze gedrevenheid aan, zeker in relatie tot jonge, beginnende mensen die behoefte hebben aan voorbeelden.’ Op de vraag of ze rolmodellen heeft antwoordt ze als volgt: ‘Ik kan wel onder de indruk zijn van mensen, nieuwsgierig naar hoe ze iets doen. Dan ben ik geïnteresseerd en ga ik dat oefenen. Dat hoeven ook niet per se vrouwen te zijn. Ik heb wel veel bewondering voor de oudere generatie migrantenvrouwen. Ik realiseer mij heel goed hoe zwaar hun pad is geweest. Je komt er niet zomaar, daarvoor moet je echt ballen hebben.’
Baas
Eén verhaal steekt er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit. En dat is het verhaal van Saskia Baas. Saskia is bestuursvoorzitter bij Philadelphia Zorg en heeft daarvoor twintig jaar in de financiële sector gewerkt. ‘Wat haar betreft gaat het niet over man- vrouwverschillen, want dan wordt het een beetje zuinig’, aldus Saskia. Haar thema is passie. ‘Als je iets doet dat je leuk vindt en je zet je daar met hart en ziel voor in, moet het gek lopen dat je daar niet goed in bent.’
Keerzijden
Wat ik mis in de glanzende verhalen is de keerzijde; wat hebben de bestuurders moeten laten om hun functie te bereiken? Waar hebben ze spijt van en van welke fouten hebben zij het meest geleerd? Bestuurder ben je 24/7 365 (of 366) dagen per week. Je kunt niet alle ballen hooghouden en zult daarin keuzes moeten maken. Deze keuzes variëren van veel werk thuis uitbesteden, weinig thuis zijn, je eventuele kinderen minder vaak zien.Om onze dochters en jonge vrouwen het hele verhaal te kunnen vertellen, zodat ze een afgewogen beslissing kunnen nemen om al dan niet ‘op te gaan’ voor een positie als bestuurder in de zorg, is het noodzakelijk ook de keerzijde van deze glanzende medaille te laten zien.
Rolmodellen
Maar aan de andere kant: Onze dochters en jonge vrouwen hebben rolmodellen nodig; dit boek bevat twintig vrouwelijke rolmodellen die de top in de zorg hebben bereikt. Daarom alleen al ben ik blij dat het er is. De verhalen zijn mooie voorbeelden van vrouwelijke bestuurders die allemaal geslaagd zijn in hun rol.
Dus wil jij weten of bestuurster in de zorg ook iets voor jou is en welke stappen je kan/moet ondernemen om daar te komen?
Dan heb ik twee tips voor je:
1. Aarzel dan niet en koop dit boek; of koop er twee en geef er een aan je (klein) dochter cadeau!
2. Neem contact op met een bestuurster wiens verhaal je aanspreekt en ga het gesprek aan!
Ik wens je veel succes en vooral heel veel plezier en inspiratie!
p.s. En kun je er tegen ‘vol in de wind te staan’? Een sterk en stabiel thuisfront (man of vrouw) is een meer dan nice to have at home.
Over Christel Deckers
Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.