Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Filantropie terug naar de tekentafel - ‘Bevat veel praktische tips’

Filantropie is het kroonjuweel in ons maatschappelijk middenveld. Maar zelfreflectie en introspectie zijn niet altijd de sterkste punten geweest in de wereld van filantropische fondsen, schrijft Rien van Gendt in ‘Filantropie terug naar de tekentafel’. Daarin moet echt verandering komen. Hij pleit voor continue zelfreflectie bij filantropische instellingen.

Louis Thorig | 28 november 2022 | 2-3 minuten leestijd

Rien van Gendt deelt in Filantropie terug naar de tekentafel veel van zijn ervaring als o.a. directeur, bestuurder en adviseur bij vermogensfondsen, goededoelenorganisaties en filantropische beroepsorganisaties. Zijn focus ligt op de institutionele filantropie, en dan met name op vermogensfondsen.

Toekomstagenda

Filantropie wordt steeds meer gedwongen haar toegevoegde waarde voor de maatschappij te tonen. Die wereld staat immers in voortdurend contact met overheid, bedrijfsleven en maatschappij. Zij komt daardoor steeds meer in beeld als maatschappelijke kracht die kan bijdragen aan (deel)oplossingen voor kleine en grote problemen. Zowel het publiek, de politiek en de media zijn kritisch. Daarbij komt dat Covid-19, digitalisering en sociale media katalysatoren en acceleratoren zijn die een toekomstagenda voor de filantropische wereld broodnodig maken.

Essentiële vragen

Met name Covid-19 heeft de relaties tussen wat men onderneemt in de filantropie en de bredere context van klimaat, omgeving, gezondheid en armoede manifest gemaakt. Van Gendt heeft zijn boek geschreven om de fondsenwereld en hun stakeholders te helpen bij het formuleren en beantwoorden van essentiële vragen. Daarin is hij redelijk geslaagd. Zijn soms provocerende meningen en vele praktijkvoorbeelden bieden veel inzichten.

Belangrijke vragen en antwoorden die aan de orde komen in Van Gendts boek zijn bijvoorbeeld: Hoe kunnen we projectvoorstellen zo indienen bij fondsen dat ze als vernieuwend worden beschouwd? Hoe moeten we in een tijd van digitalisering en sociale media onze strategie voor fondsenwerving drastisch aanpassen? Moeten vermogensfondsen er tot in de eeuwigheid zijn of zouden ze in een tijd van grote maatschappelijke uitdagingen meer risico moeten nemen - met als gevolg dat hun vermogen afneemt? Hoe kunnen bestuurders van familiefondsen bij volgende generaties het gedachtegoed van de oprichters toch blijven respecteren? Het zijn soms meningen of vragen die in principe niet nieuw zijn overigens.

Ontvangende kant

Interessant is het hoofdstuk ‘Met elf peers terug naar de tekentafel’. Daarin geven mensen die aan de ontvangende kant aan fondsen of maatschappelijke organisaties verbonden zijn hun mening.

Ten slotte, Van Gendts boek is inspirerend en bevat veel praktische tips. Op de flaptekst staat: Het boek is ook relevant voor maatschappelijke organisaties die aan de ‘ontvangende kant’ staan van de fondsen. Voor hen geeft het boek waardevolle inkijkjes in de keuken van de filantropie in het algemeen en van de fondsen in het bijzonder.

Deze recensie verschijnt ook in vakblad Fondsenwerving.

Over Louis Thorig

Louis Thörig is verbonden als master- en bachelorthesisbegeleider aan de afdeling Organisatiewetenschappen, Faculteit Sociale Wetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was tot 1 augustus 2011 werkzaam als global communications manager op het hoofdkantoor van IOI-Loders Croklaan (www.croklaan.com) in Wormerveer. Hij heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden