Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Als een krijger in de kantoortuin - ‘Een mooi inkijkje’

In ‘Als een krijger in de kantoortuin’ van Caspar Gesthuizen krijgt de lezer tips hoe inzichten uit de oosterse cultuur en vechtkunsten toe te passen binnen de hedendaagse westerse werkcultuur.

José Otte | 3 oktober 2023 | 2-3 minuten leestijd

Als levenslange student van de oosterse bewegingsvormen probeer ik ieder boek in de managementboek bibliotheek dat raakt aan deze interessante materie te lezen. Vooral als het boek geschreven is door mensen die aardig wat jaren rondlopen op de mat ben ik geïnteresseerd. Caspar Gesthuizen heeft een achtergrond in de oosterse vechtkunsten karate, aikido en ninjutsu. Daarmee mag hij wat mij betreft een boek schrijven waarin hij tips laat zien die ons helpen bij ons werk.

Weerbaarheid

Gesthuizen belooft je te laten zien hoe je jouw weerbaarheid van binnenuit kunt vergroten. Er staat verschillende oefeningen in het boek, die iedereen kan proberen. Zo is er krijgeroefening 11 waarbij je leert voelen vanuit ontspanning. Een prop papier in je hand nemen en er hard in knijpen, en dan minder hard knijpen waardoor je beter voelt. Als je te hard knijpt dan voel je alleen je eigen hand. Echt voelen, zo zegt Gesthuizen, ontstaat bij gelijkwaardige kracht waarbij je echt contact maakt met de ander.

Nuanceverschillen

Dit soort boeken zijn zeer waardevol, voor de westerse, werkende mens. Er is veel te leren uit de oosterse wereld, en de meeste bewegingsvormen kunnen daar zeker een rol in spelen. Maar waar ik als ervaringsdeskundige moeite mee heb, is dat de oefeningen zodanig zijn opgeschreven dat het net is alsof iedereen dat gewoon kan gaan doen, en ervaren. Dat komt bijna niet voor. De meeste mensen die nog nooit dit soort oefeningen hebben gedaan kunnen die nuanceverschillen helemaal niet goed ervaren. Daar komt eigenlijk altijd een coachingstraject bij.

Inkijkje

Daarmee wil ik niet zeggen dat je dit boek niet moet lezen. Het is een mooi inkijkje in de wereld van de auteur. En het kan zeker mensen inspireren om zelf ook op zoek te gaan naar een vorm (oosterse bewegingsvorm of meditatie) die kan helpen als je meer wilt voelen, of wilt begrijpen waarom je reageert zoals je reageert op situaties. Gesthuizen bespreekt in zijn boek hoe je beter kunt omgaan met een hoge werkdruk, minder van slag raakt door tegenslag of conflict, strategisch kiest hoe en wanneer je op mensen reageert, en hoe je kunt werken vanuit je innerlijke kracht. We kunnen wat mij betreft niet genoeg doen om de oosterse bewegingsvormen zo veel mogelijk aandacht te geven. En Gesthuizen helpt daarin mee.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden