Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ondernemers hebben nooit geluk - ‘Wederom motiverend’

Ali Niknam is een techmiljardair die in 2003 met slechts een startkapitaal van achttienduizend euro TransIP oprichtte. Binnen vijf jaar bouwde hij het uit tot een miljoenenbedrijf. In ‘Ondernemers hebben nooit geluk’ beschrijft hij de ups & downs die hij zowel zakelijk als privé doormaakte in dat proces.

Peter Vermeulen | 28 november 2023 | 1-2 minuten leestijd

Niknam trapt deze nieuwe editie van zijn boek af met een extra voorwoord. Daarin geeft hij aan dat de lezer in deze nieuwe editie geen spectaculaire nieuwe gebeurtenissen zal vinden.

Zijn stelling is dat de kern, de mentaliteit, de mindset en de energie die cruciaal zijn voor het bereiken van succes ongewijzigd zijn gebleven in de 10 jaar sinds editie 1. Deze heruitgave van Ondernemers hebben nooit geluk bevat daarom geen aanpassingen maar helaas ‘slechts’ een extra hoofdstuk waarin heel kort en kernachtig de snelle groei beschreven wordt van TransIP. Om precies te zijn omvat dit nieuwe extra hoofdstuk slechts zeven pagina’s.

RESPECT

Ondanks die waarschuwing maak ik een diepe buiging voor Ali Niknam. Het verdient respect hoe hij in staat was een succesvol bedrijf als TransIP op te richtne. Zoals hij zelf zegt: ‘Ik heb altijd de meeste energie gehaald uit nieuwe dingen creëren, van nul iets uit de grond stampen’. Ondernemers hebben nooit geluk leest weg als een jongensboek. Een succesverhaal van iemand die met niets begonnen is en nu een vermaard en succesvol ondernemer is. Het denken in oplossingen, om vervolgens met dat idee aan de slag te gaan vormt ook voor Niknam de basis voor succes. En dit weet hij heel goed en bondig te omschrijven in dit boek.

KWETSBAAR

Het siert Niknam dat hij ondanks zijn successen dicht bij zichzelf blijft en zich kwetsbaar durft op te stellen. Zo schrijft hij dat zijn succes bedreigend werd. TransIP groeide jaarlijks en werd onafhankelijk van Niknam. Het welzijn van het bedrijf steeg boven hem uit. Hij maakte zich daarmee ondergeschikt aan zijn eigen droom. Het succes dat je als ondernemer hebt kan met andere woorden ten koste gaan van je succes als mens. Niknam leerde onder andere dat de gebouwde onderneming voor collega’s, klanten en leveranciers belangrijker is dan de ondernemer.

Ondernemers hebben nooit geluk is een boek dat elke (startende) ondernemer gelezen moet hebben. Al was het maar ter motivatie. 

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is serial entrepreneur en business angel en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden