Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het complete veranderboek - Voor mij te lineair

In ‘Het complete veranderboek – Duurzaam veranderen voor nieuwsgierige leiders en adviseurs’  beschrijft Ron Schinkelshoek een veranderaanpak gebaseerd op de door hem ontwikkelde Deltamethode.

Henny Portman | 8 december 2023 | 1-2 minuten leestijd

De Deltamethode volgt in eerste instantie een lineaire lijn van 9 stappen , die zijnverdeeld in drie fasen.

De eerste fase - ontdekken - begint met het verkennen van de aanleiding om te veranderen. Daarna wordt de huidige situatie onderzocht en dat mondt uit in een definitie van het vraagstuk. De tweede fase kenmerkt zich door te focussen op dat wat er het meest toe doet. Daarna ga je ideeën bedenken en ontwikkelen. De fase sluit af met de voorbereiding van de veranderingen. Fase drie start met testen in de praktijk (van kleine proef tot grote pilot) en checken wat waardevol is en wat werkt. Daarna ga je over tot implementatie.

Kernelementen

De mens en organisatie staan centraal. Hierbij wordt naar drie kernelementen gekeken:

- Het hogere doel van de organisatie en uitvoerbare kernwaarden

- De strategie om het hogere doel te realiseren

- De organisatie van het werk, dus hoe in de praktijk waarde wordt gerealiseerd (structuur, processen, leiderschap & bestuur, inzet van mensen, gedrag & cultuur, technologie & tools en leveranciers & partners).

Lineair

Het complete veranderboek geeft een goed inzicht in de verschillende stappen en onderliggende activiteiten van de Deltamethode. Er worden vele hulpmiddelen, tools en werkvormen aangereikt. Ik vind de Deltamethode aanpak te lineair. De teststap test bijvoorbeeld op kleine schaal of een nieuw online boekingssysteem werkt. Als het werkt dan kan het verder uitgerold worden over meerdere hotels (implementeerstap) maar als het niet werkt zal je terug naar de tekenkamer moeten en dat is dan niet alleen een nieuwe test.

De auteur geeft wel aan dat in de praktijk dynamisch veranderen nodig is, maar dat wordt niet uitgewerkt. Ook batenmanagement, het sturen op het bereiken van de vooraf gedefinieerde doelstellingen komt onvoldoende aan bod. De voorkant van het veranderen wordt in het boek goed uitgewerkt. De concretisering en realisatie had meer diepgang mogen hebben, naast het al genoemde bezwaar van een te lineaire aanpak.

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden