Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Toekomstformule - ‘Fascinerend en relevant’

In ‘De Toekomstformule’ neemt Jo Caudron ons mee op een ontdekkingsreis naar de toekomst. Met zijn expertise in disruptie en transversaal denken biedt hij een hoopvol perspectief op de maatschappelijke veranderingen en uitdagingen die ons te wachten staan. Dit boek is meer dan een analyse; het is een gids voor de toekomst.

Marije Teerling | 29 januari 2024 | 3-4 minuten leestijd

Jo Caudron, een gerenommeerde expert in digitale transformatie en disruptie, heeft met De Toekomstformule een fascinerend en relevant boek geschreven. Het geeft context aan de tijd waarin we leven en biedt een hoopvolle kijk op hoe we om kunnen gaan met de uitdagingen van het ‘nieuwe normaal’.

Drie delen

Het boek is opgedeeld in drie delen, elk gericht op verschillende aspecten van maatschappelijke, economische en technologische veranderingen. Met voorbeelden illustreert Caudron deze veranderingen, waardoor het uitdagende van morgen meer context krijgt in het hedendaagse. Caudrons benadering is analytisch en visionair. Hij helpt je bij het duiden en begrijpen van huidige trends en het voorspellen van toekomstige ontwikkelingen.

Tijd van onzekerheid

Deel 1 van het boek, 'Het einde van een tijdperk', behandelt de huidige tijd van onzekerheid en verandering, waarbij Caudron het belang benadrukt van holistisch en sector-overschrijdend denken. Dit deel zet de toon voor het boek en biedt inzicht in de complexe realiteit van vandaag. Wat me hier vooral in aanspreekt is dat Caudron echt holistisch kijkt vanuit maatschappelijk, economisch en bedrijfsmatig perspectief. Hij gebruikt zijn ervaring om je te begeleiden door de huidige maatschappelijke en economische uitdagingen en biedt een hapklare analyse van onderwerpen zoals politiek, verduurzaming, economie en technologie.

Wiel van Disruptie

Deel 2, 'Het Wiel van Disruptie', introduceert een innovatief model om de complexe krachten van verandering te begrijpen die zowel op sectoraal als maatschappelijk niveau actief zijn. Dit deel is bijzonder intrigerend, aangezien het een raamwerk biedt voor organisaties om zich aan te passen aan de snel veranderende wereld. Het model bestaat uit twee onderling verbonden wielen: het wiel van sector disruptie en het wiel van maatschappelijke disruptie, die samen de basis vormen voor een diepgaande impactanalyse en strategische planning. Caudron neemt je mee in de verschillende topics die de wielen zogezegd aandrijven. Hoewel het wiel veel complexiteit herbergt, jeuken mijn handen om er zelf mee aan de slag te gaan en het toe te passen.

Toekomstformule

Deel 3, 'De Toekomstformule', biedt een concrete aanpak voor het omgaan met de uitdagingen en mogelijkheden van de toekomst. Met dit laatste deel maakt Caudron de stap naar strategieën voor organisaties om hun toekomstplannen te ontwikkelen en uit te voeren. Het schetst hoe je Future Factor van je organisatie afhankelijk is van Toegankelijkheid en Innovatie. Het benadrukt het belang van duurzaamheid en aanpassingsvermogen. Dit deel intrigeert door de modelmatige opbouw, maar laat ook nog wel wat vraagtekens achter rondom het echt toepassen. Hier mis ik iets meer pragmatische handvatten, bijvoorbeeld in de vorm van templates om zelf mee aan de slag te gaan.

Helder en toegankelijk

Caudrons schrijfstijl is helder en toegankelijk, met een mooie balans tussen theoretische concepten en praktische voorbeelden. Zijn vermogen om complexe ideeën te vereenvoudigen en ze relevant te maken voor een breed publiek is bewonderenswaardig. Echter, sommige delen van het boek kunnen als te technisch of speculatief worden ervaren, wat het soms lastig kan maken om te volgen.

De Toekomstformule zou ik zeker lezen als je geïnteresseerd bent in de toekomst van onze maatschappij en economie. Het biedt niet alleen een grondige analyse van de uitdagingen waar we voor staan, maar ook een hoopvolle kijk op de mogelijkheden die voor ons liggen. Met het Wiel van Disruptie en de elementen van de toekomstformule heb je de middelen in handen om voor jouw organisatie een pad te stippelen. Caudrons boek is een waardevolle bijdrage aan het gesprek over onze toekomst en een inspirerende gids voor diegenen die actief willen deelnemen aan het vormgeven ervan.

Over Marije Teerling

Marije Teerling is Principal Business Consultant bij Adviesgroep Novius en Leading Professional Experience Management bij Royal HaskoningDHV. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring in het creëren van sterke klantrelaties, het stimuleren van innovatie en het realiseren van klantgedreven digitale transformaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden