Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Motivational Interviewing - ‘Een absolute aanrader’

De vierde editie van het boek ‘Motivational Interviewing’ van Miller & Rollnick is uit. Het standaardwerk over de vraag hoe mensen helpen te veranderen was na talloze nieuwe onderzoeken toe aan een herziening.

Gerben Beldman | 9 april 2024 | 3-4 minuten leestijd

Als behandelaar motiveer ik dag-in-dag-uit mensen tot gedragsverandering. Andere gedragsbeïnvloeders zullen herkennen hoe lastig dat is. En wie bekend is met dit model van Miller & Rollnick zal herkennen hoe behulpzaam deze vorm van Motiverende Gespreksvoering is. Om die reden was ik erg benieuwd naar deze herziene uitvoering van Motivational Interviewing.

Vertrouwen

Het blijft een genot om de visie van Miller & Rollnick op therapie te lezen. In alles ademen ze vertrouwen in mensen uit. Dit vertrouwen is een wezenlijk onderdeel van Motivational Interviewing en dat blijkt al uit hun voorwoord. Daarin beschrijven de auteurs vaak geadviseerd te zijn een Trademark of Copyright op hun model te plaatsen, maar daar consequent vanaf te hebben gezien. I.p.v te controleren of beoefenaars de MGV wel adequaat toepassen, wilden ze vanuit vertrouwen MGV beschikbaar stellen voor iedereen die MGV wil toepassen. Via hun website www.motivationalinterviewing.org delen ze open-source alle beschikbare kennis.

Tal van contexten

Het gevolg hiervan is dat MGV in tal van contexten wordt toegepast: van therapie tot management en van (op)voedingsbegeleiding tot leiderschap. Inmiddels zijn er meer dan honderd boeken en duizenden artikelen over MGV geschreven. Wat had kunnen leiden tot een ondoorgrondelijke herziene uitgave, met daarin ‘alle’ belangrijke kennis. Dat is gelukkig niet gebeurd: de auteurs hebben juist de weg naar eenvoud ingezet en zich tot de essentie van de MGV beperkt. Met als resultaat een goed leesbaar en begrijpelijk boek dat zelfs is ingekort ten opzichte van de 3e editie.

Spirit

Het model is met het uitkomen van deze herziene editie in wezen niet veranderd. Nog steeds vormt de ‘Spirit’ van de MGV het fundament. Alleen heeft deze Spirit, oftewel de houding waarmee we cliënten benaderen, inhoudelijk een verandering ondergaan. Daar waar de spirit in de voorgaande editie werd omschreven door de ‘koepel’begrippen Partnerschap, Acceptatie, Compassie en Ontlokken, is bij deze 4e editie het begrip Ontlokken verbreed naar Empowerment. Bij Empowerment gaat het in brede zin om het manifesteren en bekrachtigen van iemands krachten, (hulp)bronnen, mogelijkheden, motivaties en autonomie. En dat maakt het in wezen nog krachtiger.

Uitdaging

Deze (Spirit)houding vraagt van de begeleider een andere rol dan die van inhoudelijk deskundige. In plaats van ‘I have what you need and I’m going to give it to you’ benadert de therapeut een cliënt vanuit de houding ‘You have what you need and together we will find it.’

Inhoudelijk deskundige en hardwerkende begeleiders zullen hier een uitdaging in zien. Tegelijkertijd zal de realisatie, dat een cliënt volledig autonoom die keuzes mag maken die hij/zij wil maken, voor veel therapeuten ook bevrijdend werken. Het wordt daarmee minder de taak van de therapeut om iemand te veranderen.

Engageren, Focussen, Ontlokken en Plannen

Ook in deze editie vormen de vier verschillende taken het leidraad in het boek: Engageren, Focussen, Ontlokken en Plannen. En worden deze taken rijkelijk toegelicht en geïllustreerd met casusbeschrijvingen.

De auteurs moedigen lezers aan om MGV niet als losstaande methodiek te zien, maar deze juist te combineren met andere methoden, waaronder Cognitieve-Gedragstherapie. Ook ik geloof in de kracht van de combinatie van CGT en MGV. Of beter gezegd: met de MGV-houding voer je CGT uit. Voor wie trouwens specifiek op zoek is naar de toepassing van MGV bij CGT zou ook kunnen kiezen voor het eerder uitgekomen boek Motivational Interviewing and CBT: Combining Strategies for Maximum Effectiveness.

Voor wie niet bekend is met een eerdere editie van MGV zal dit boek een bron van inspiratie zijn hoe cliënten te helpen bij gedragsverandering. En voor wie al bekend is met dit model zal Motivational Interviewing bestaande kennis opfrissen en verder aanscherpen. En daarmee wederom inspirerend werken. Kortom: een absolute aanrader.

Over Gerben Beldman

Gerben Beldman is Klinisch Psycholoog, Supervisor VGCT en Supervisor Schematherapie. Hij geeft cursussen Cognitieve Gedragstherapie vanuit opleidingsinstituut Beldman Opleidingen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

William Miller, Stephen Rollnick
Motivational Interviewing

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden