Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Beter leren kijken - ‘Een boek om je tijd voor te nemen’

‘Beter leren kijken’ van Stefan van der Stigchel is een boek dat uitnodigt om in een keer uit te lezen. Het is vlot en toegankelijk geschreven en soms denk je zelfs: ‘ja logisch’ en doorrrr… Maar als je de tijd neemt, rustig leest en zijn tips en ideeën eens echt goed tot je neemt, dan verandert dat beeld.

Pleunie Warnink | 28 mei 2024 | 1-2 minuten leestijd

Beter leren kijken van Stefan van der Stigchel is een lekker geschreven, vlot leesbaar boek. Tegelijkertijd is het een boek dat je vraagt om stil te staan. Om je tijd voor te nemen. En een boek dat aanzet om eens goed om je heen te kijken. Het is in duidelijke delen opgesteld, met voor elk wat wils. Van praktische tips tot een filosofisch intermezzo (mijn persoonlijke favoriet in dit boek). Van der Stigchel vertelt over de invloed van jouw ervaring op wat je ziet. Voor mij een eyeopener die ervoor zorgt dat ik nu anders probeer te kijken naar wat ik zie.

Vier skills

Wat Van der Stigchel heel handig doet, is alles in hapklare brokken voorleggen, waardoor je niet overdonderd wordt door alle kennis en ideeën, maar je juist het gevoel krijgt dat je dat zelf ook allemaal wel kan. En dat is ook zo…. deels. Hij benoemt bijvoorbeeld vier skills om aandachtig te kijken: zoom in en uit, stel jezelf de juiste vragen, kijk samen en kijk lang. Logisch toch? Duidelijk? Ja, allemaal. En toch, ga er maar eens aan staan. Ik merkte dat ik me moest dwingen om te zoomen.  Dwingen om vragen te stellen en om vervolgens na te gaan of dat dan de juiste vragen waren. En dan moet ik ook nog accepteren dat ik niet alles zie en lang kijken.

Beter leren kijken bevat tips om dit alles voor elkaar te krijgen, maar het uitvoeren… dat is nog niet zomaar gebeurd. Als je er toch tijd in steekt.. dan ga je de wereld een beetje anders zien. (Of er anders over nadenken, daar ben ik nog niet uit).

Over Pleunie Warnink

Pleunie Warnink is Communicatie-adviseur Duurzaamheid & Techniek bij Groene peper communicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden