Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Alle kikkers in de kruiwagen

Kies de juiste mensen om je heen. Maak fouten. Gebruik humor om spanningen weg te nemen. Dat zijn een paar van de praktische adviezen die projectmanager Ellen Budde geeft aan managers. Ze is gespecialiseerd in verandertrajecten en schreef Alle kikkers in de kruiwagen.

Paul Groothengel | 24 mei 2012 | 2-3 minuten leestijd

Die titel refereert aan de bekende metafoor die aangeeft dat de manager zijn team bij elkaar moet houden, wil dat team in beweging komen. Kikkers mogen niet alle kanten opspringen. Tegelijk pleit Ellen Budde voor diversiteit, je hoeft als manager ook weer niet iedereen superstrak in het gareel te houden. Want diversiteit kan veel bijdragen aan de wijze waarop een team functioneert.

Ze schreef Alle kikkers in de kruiwagen op basis van haar ervaringen als projectmanager aan de Hogeschool van Amsterdam. Het is een bundel met korte paragrafen, ingedeeld naar topics als ‘Leiderschap tonen’, ‘Jezelf positioneren’, ‘Helder communiceren’, en Verankeren van verandering’. Geen moeilijke theorie, geen managementmodellen, maar een boekje vol praktische tips.

Neem je eerste dag als manager. Je bent nieuw, tikje zenuwachtig, iedereen kijkt je verwachtingsvol aan. Is dit de nieuwe leider die het plezier op het werk weer terugbrengt? De Verlosser die weet welke kant we op moeten? Al vanaf de eerste minuut moet je bezig zijn met je positionering. Waar ga je bijvoorbeeld zitten? Lekker losjes in de kantoortuin tussen je teamleden, of toch liever in die gerieflijke hoekkamer? Budde spreekt geen voorkeur uit, maar laat het dilemma zien.

Veel managers kiezen uiteraard voor de statusbevestigende hoekkamer, al was het alleen maar omdat daar een deur in zit die dicht kan, maar sommigen komen er dan nooit meer uit. Wat doet dat met je positie? Afstand kan nodig zijn om beslissingen te nemen. Maar, zo adviseert Budde, je moet je als manager laten zien, want je bent belangrijk voor de cultuur van een afdeling of team. Ander onderdeel van die positionering is dat je zowel je medewerkers als je leidinggevenden heel duidelijk moet laten zien wat je doet. Dat is geen narcisme, je toont daarmee waar je voor staat, waar je passie ligt, aldus Budde.

Ze heeft ook een geruststellend advies: fouten maken moet. Niet alleen omdat je daar van leert, ook omdat je daarmee je medewerkers laat zien dat fouten maken mag. Dat zorgt voor een cultuur waarin het mogelijk is om te excelleren. Fouten maken en excelleren liggen volgens Budde in elkaars verlengde. Speelruimte is belangrijk voor creativiteit.

En het dagelijks geklaag over de (te) hoge werkdruk? Hoe ga je daarmee om als manager? Sowieso voorzichtig, want als je dat geklaag niet vakkundig de kop weet in te drukken, kan dat een organisatie verlammen. Luister goed naar medewerkers die klagen over te hoge werkdruk. Wat zit er achter? Kijk nog eens goed naar hun taakomschrijving, maar stel ook vast dat er toch echt een aantal taken moet worden gedaan. En zo geeft Budde nog een aantal nuchtere tips, vooral geschikt voor beginnende opperkikkers.

Over Paul Groothengel

Paul Groothengel is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden