Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Gouden Bergen

Vergeet Piketty, Krugman of Stiglitz en denk Van Bergen. In haar zojuist verschenen boek Gouden jaren laat econoom, journalist maar vooral onze eigen ‘huiscolumnist’ Annegreet van Bergen zien dat het huidige doemdenken omgekeerd evenredig is aan onze comfortabele positie.

Pierre Pieterse | 30 oktober 2014 | 1-2 minuten leestijd

We zijn nog nooit zo rijk geweest en nog nooit zo goed georganiseerd. Het kan eigenlijk alleen maar slechter. En hoe dat er dan ‘uitzag’, staat centraal in dit feest van herkenning.

Van de pers direct op nummer twee in de bestseller top-60. Op zich al een prestatie maar voor een economieboek bijna een wonder. Alleen het vuistdikke Capital in the 21st Century van Thomas Piketty ging haar voor maar dat boek geeft aanzien en de boekenkast gewicht. (Tip! Wie geen tijd heeft maar toch wil meepraten, leze Waarom Piketty lezen? van Robert Went, een selectie uit de interessantste en grappigste stukken die over ‘Capital’ en zijn auteur zijn gepubliceerd.) Maar misschien is dit wel gewoon wat economie zou moeten zijn: geen cijfers, staafdiagrammen of formules maar verhalen.

Verhalen over kolenkachels, telefoons, kleding, vrije tijd, wasmachines, gebitsverzorging en kleding. In macrotermen: over mobiliteit, gezondheidszorg, en communicatie. Gelardeerd met treffende foto’s. Die allemaal leiden tot de onvermijdelijke conclusie dat het vroeger bepaald niet beter was. Vroeger waren we vooral armer. Laten we dat ‘feit’ even staven met de woorden van Annegreet van Bergen zelf: ‘Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn we er met ons allen enorm op vooruitgegaan. Het inkomen per hoofd van de bevolking is, gecorrigeerd voor prijsstijgingen, in een paar decennia verviervoudigd. Bij dat inkomen zitten ook de overheidsuitgaven voor onderwijs, gezondheidszorg, en infrastructuur. Zo’n onstuimige groei is uniek, zelfs in de befaamde Gouden Eeuw werden dit soort formidabele cijfers bij lange na niet gehaald.’ En, zo zegt van Bergen, iedereen heeft van deze groei heeft geprofiteerd: ook het armste deel van de Nederlandse bevolking woont in kwalitatief goede huizen, kan naar de dokter, naar het ziekenhuis, heeft een smart tv, een koelkast, een smartphone…

Voor ‘oudere jongeren’ die even de weg kwijt zijn, is Gouden jaren een feest van herkenning, voor jongeren even zonder WiFi verbinding een sympathiek verplicht lesje geschiedenis.

Van Bergens meest recente column vindt u:

http://www.managementboek.nl/boekblog/opinie/3992/hoe_arm_is_arm

Over Pierre Pieterse

Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden