Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Management Summaries: Strategisch Talentmanagement

Talent is in, en talentmanagement al helemaal. Dat wijzen trendonderzoeken onder (HR) managers uit. Strategisch Talentmanagement (‘Over talent, talentontwikkeling en het strategisch inzetten van talent’) van Boudewijn Overduin en Job Hoogendoorn gaat over de uitdagingen, worstelingen, paradoxen en (belangen-)tegenstellingen bij de invulling van strategisch talentmanagement. En vooral over hoe je er effectief vorm aan kunt geven.

Pierre Spaninks | 20 juli 2015 | 1-2 minuten leestijd

Onder talentmanagement moeten we alle processen, activiteiten en instrumenten verstaan die nodig zijn om het benodigde talent te identificeren, te werven, te ontwikkelen, optimaal in te zetten, te binden en zo nodig een goede exit te geven. Strategisch Talentmanagement onderscheidt zich van talentmanagement zonder meer door een focus op sleutelposities en de invulling hiervan door toptalent. Vaak (maar niet alleen) betreft het hier posities in de top.

Het is niet alleen belangrijk wat een organisatie als talent beschouwt, maar ook wie talent wordt beschouwd. Bij een meer algemene aanpak gaat het om het benutten van ieders sterke punten en het zoeken van werkomgevingen waarin die optimaal worden gebruikt. Bij strategisch talentmanagement gaat het om toekomstige leiders of topprofessionals die posities gaan bekleden die van buitenproportioneel belang zijn voor de strategie van de organisatie.

Voor alle talenten geldt dat ze pas echt gedijen in een context waarvoor behalve uitdagingen en prestaties ook waarden als duurzaamheid, vertrouwen en support, zelfnavigatie en een rijke leercultuur kenmerkend zijn.

De ontwikkeling van talent wordt op dit moment nog vooral gestuurd door opleidings- en trainingsprogramma’s. Slechts een klein aantal organisaties meet deze investeringen op het niveau van opbrengsten voor het team of de organisatie. Als de drie-eenheid van A-performance, A-player en A-positie ontbreekt, is het heel lastig vast te stellen wat talenten en talentontwikkeling opleveren.

De grote lijnen van dit verhaal worden geschetst in het eerste en het laatste hoofdstuk, beide van Boudewijn Overduin. Daar tussenin worden allerlei aspecten van de problematiek uitgediept in vijftien hoofdstukken van andere auteurs.

(De gehele samenvatting van dit boek kunt u lezen in de september editie van de uitgave Management Summaries.)

Over Pierre Spaninks

Pierre Spaninks (Eindhoven, 1955) was tot zijn pensionering in 2021 zelfstandig professional in journalistiek en communicatie. Hij kreeg landelijk bekendheid als ZZP-expert. Voordien had hij gewerkt in het hoger onderwijs en de consultancy. Hij studeerde Tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en volgde op Harvard het Senior Manager in Government Program. Tegenwoordig legt hij zich toe op de Egyptologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Boudewijn Overduin, Job Hoogendoorn
Strategisch Talentmanagement

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden