Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Veranderen 3.0 - Krachtige principes om verandering echt werkend te maken

Veranderen 3.0 is een prachtig boek over een van de moeilijkste veranderopgaven: duurzame verandering realiseren door aan de slag te gaan met gedrag binnen en tussen organisaties.

Kilian Bennebroek Gravenhorst | 15 september 2015 | 2-3 minuten leestijd

De auteurs presenteren de theorie en praktijk van de manier waarop zij vanuit hun bureau ‘Gewoon aan de slag’ verandering faciliteren. Hun boek is geordend rondom zeven essentiële principes voor organisatieverandering van binnenuit.

Door te werken met deze principes kom je bij wat gedragsverandering echt vraagt in jouw organisatie. Het mooie aan het boek is dat het even eenvoudig en inzichtelijk beschrijft hoe je ‘gewoon’ en diepgaand kunt veranderen, terwijl dat eigenlijk heel bijzonder en ingewikkeld is. Taal speelt een belangrijke rol in het boek. Zuivere en precieze taal helpt om voor jezelf en met anderen scherp te krijgen waar het nou om gaat. Heb je het over problemen of de gewenste uitkomst? Hoe herken je wie zich verbonden voelt met de uitkomst en hoe stimuleer je dat eigenaarschap? Wat zeggen mensen eigenlijk als ze het over de verandering hebben? Is het wel duidelijk wat ze bedoelen? Verstaan ze elkaar goed? Is het gedrag dat we zien wel congruent met wat we willen?

Dit is slechts een greep uit de mooie en relevante vragen die aan bod komen, inclusief hoe je daar in de praktijk mee werkt. Die vragen doen ertoe en helpen – in de woorden van de auteurs – om op een dieper niveau te veranderen dan andere benaderingen doen. De claim dat de vraagstukken van nu dat nodig maken en dat Veranderen 3.0 fundamenteler of omvattender is dan andere benaderingen komt mij wat sterk over. Het wekt de suggestie dat we hier met een betere benadering te maken hebben. Ik zet de verschillende benaderingen liever naast elkaar. Gedragsverandering is niet altijd de opgave. Andere benaderingen hebben ook hun waarde en kunnen fundamentele effecten bewerkstelligen, zij het op een andere manier.

Dit is een kleinigheid. Ik bewonder de vertragende werking van de zeven principes. Door hiermee gewoon aan de slag te gaan ontdek je wat je echt wilt. Dat is eigenlijk best ongewoon, want naar mijn idee gebeurt dat veel te weinig in veranderingen. Neem je de tijd en ben je bereid om de moeite (en de lol!) te ervaren van Veranderen 3.0? Dan kom je daarmee uiteindelijk sneller bij de gewenste uitkomst dan wanneer je zonder richting gaat rennen. Kortom, Veranderen 3.0 is een prachtig en praktisch boek dat een stevige basis biedt om via gedragsverandering organisaties te versterken.

Dr. Kilian Bennebroek Gravenhorst is eigenaar van PlusPulse en docent bij onder andere Sioo. Kilian doet onderzoek naar complexe veranderingen en hij publiceert over het vak. Zijn volledige publicatielijst staat op zijn website. De Veranderversneller is zijn meest recente boek.

Over Kilian Bennebroek Gravenhorst

Dr. Kilian Bennebroek Gravenhorst CMC is veranderkundige, docent en auteur. Hij ondersteunt maatschappelijke organisaties bij strategische veranderingen. Hij schreef onder andere het boek De Veranderversneller.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden