Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wetboek voor bloggers

‘Het is bijna tien jaar geleden dat ik begon met bloggen en ruim veertien jaar geleden dat ik mijn eerste website bouwde. Dan ken je alle in’s en out’s van het bloggen wel, zou je denken. Alle regels, de tips, de tricks. Maar is dat wel zo? Het Wetboek voor bloggers van Charlotte Meindersma laat zien dat dat misschien toch niet zo is.

Ingelise de Vries | 18 november 2015 | 2-3 minuten leestijd

'Wetboek' is misschien niet helemaal de juiste term voor het boek dat Meindersma heeft geschreven. Het Wetboek voor bloggers is meer een handboek voor bloggers. Natuurlijk besteed Meindersma ruimte aan juridische zaken, maar een groot gedeelte van het boek bestaat uit tips om je blog op te zetten, weer een boost te geven en als je, zoals ik, al erg lang blogt, ‘m even goed onder de loep te nemen.

Wanneer een boek meerdere doelgroepen kent, in dit geval de beginnende blogger, de ervaren blogger en de zakelijke blogger, is het belangrijk dat het duidelijk opgebouwd is. Je wil immers dat de lezers niet afhaken omdat ze dingen al denken te weten. Meindersma heeft ervoor gekozen het boek op te bouwen als een soort stappenplan. Bloggen van begin tot eind, in twintig hoofdstukken word je opgeleid tot volwaardig blogger die de belangrijkste dingen tot in detail weet. En die duidelijke opbouw is belangrijk: als ervaren blogger weet je precies waar je moet instappen. Bijvoorbeeld om je doelgroep weer eens opnieuw te bepalen, of juist om te kijken of je dingen juridisch gezien wel goed doet. En misschien blijkt het wel al jaren tijd voor een nieuw platform of een heel nieuw plan van aanpak. Als je al een tijd blogt, is de kans dat je vastzit in je eigen stramien groot, en dat is niet echt handig in een wereld die zó snel verandert.

Een leuke toevoeging voor vooral beginnende bloggers, zijn de interviews. Verschillende bloggers, redacteuren en experts vertellen je over hun ervaring met bloggen en geven je tips. Voor de ervaren blogger niet altijd even interessant, hoewel degenen die geïnterviewd zijn dan wel weer het volgen waard zijn, mocht je dat nog niet doen.

Het Wetboek voor Bloggers zou op iedere online werkplek moeten liggen. Zowel bij bloggers als online redacteuren en journalisten. Voor elk (juridisch) probleem is wel een oplossing te vinden en ook als je even zonder inspiratie zit, heeft Meindersma een oplossing. Het is geen boek dat je even lekker gaat lezen, wel een boek dat je er heel vaak even bij pakt om iets te checken. Vooral omdat je zo makkelijk het juiste hoofdstuk open slaat. In de twee weken dat het boek hier ligt, heb ik ‘m in ieder geval al heel erg vaak even open geslagen.’

Over Ingelise de Vries

Ingelise de Vries is freelance journalist en tekstschrijver.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden