Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het recept voor een goede dag

Caroline Webb combineert in Het recept voor een goede dag de inzichten van de psychologie en de neurologie met haar ervaringen binnen haar bedrijf ‘sevenshift', waarmee ze op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde coachingstrajecten aanbiedt.

Geert Vandamme | 4 mei 2016 | 3-4 minuten leestijd

Webbs Het recept voor een goede dag is met zijn 381 pagina’s een kanjer van een boek, en dat mag je zowel letterlijk als figuurlijk opvatten. De inzichten en technieken die de auteur aanreikt worden gestaafd met herkenbare voorbeelden en handvatten om van elke werkdag een leuke ervaring te maken.

Het recept voor een goede dag start met een eyeopener: de kwaliteit van haar werkdagen en haar arbeidsvreugde werd, zo zegt ze uit eigen ervaring, niet bepaald door de inhoud van haar functieomschrijving. Je kunt dus ‘goede dagen’ beleven in rotbanen, en ook het tegengestelde is waar. Die tegenstelling was voor de auteur de aanzet om op onderzoek uit te gaan. Webb heeft een groot deel van haar tijd geïnvesteerd in onderzoek naar arbeidstevredenheid. Ze stelde de mensen die ze ontmoette telkens drie vragen : ‘Hoe zie je een goede dag?’ ‘En een slechte?’ en ten slotte ‘Wat zou ervoor nodig zijn om meer goede dagen te hebben?’

In de vele antwoorden ontdekte ze een gemeenschappelijke lijn: het geeft een kick als mensen het gevoel hebben of weten dat ze bijdragen aan projectresultaten die de moeite lonen; en goede dagen zijn dié waar je als medewerker vertrouwen krijgt van je collega’s en kunt rekenen op de steun die je nodig hebt. Het recept voor een goede dag is als boek opgebouwd rond zeven bouwstenen die naar voren kwamen uit de antwoorden. Ik som ze hier onder elkaar op omdat ze op die manier een goed beeld geven van de inhoud van het boek:

-         Prioriteiten: Welbewust de intenties voor je dag vaststellen

-         Productiviteit: Meer halen uit de uren in de dag

-         Relaties: Het meeste halen uit elke interactie

-         Denken: Hoe je zo slim, verstandig en creatief mogelijk kunt zijn

-         Invloed : Hoe je het effect van alle wat je zegt en doet kunt maximaliseren

-         Incasseringsvermogen: Omgaan met tegenslagen en ergernissen

-         Energie: Hoe je enthousiaster wordt en meer geniet

Zelf zou ik het als een plezier omschrijven om dit boek te lezen. De schrijfstijl is uitnodigend, de voorbeelden af en toe wat Amerikaans, maar herkenbaar en realistisch. Het kost geen moeite om de gedachtengang te volgen, en de auteur vat telkens in enkele punten de belangrijkste items uit het hoofdstuk samen. Daarenboven zijn de inzichten, tips en tricks die ze aanreikt ook ruimer toepasbaar. Papier is gewillig en oude – soms vastgeroeste – gewoontes doorbreken is niet altijd makkelijk, vandaar dat Webb haar, overigens goede boek met goed recept – eindigt met een aantal aanbevelingen die een aanzet geven om het te laten beklijven. De woordenlijst op het einde van het boek frist een aantal termen op, en de aanvullingen – die in het boek ‘appendix’ heten, geven een waardevol en bruikbaar instrumentarium om ‘goed te zijn in besprekingen’ – goed om te gaan met e-mail – en ten slotte – daar zou ik mee beginnen: Hoe je je dag nieuw leven inblaast – dit laatste omvat alle ingrediënten voor een goede dag.

Geert Vandamme werkt in een voorziening voor mensen met fysieke beperkingen in Gits (West-Vlaanderen-België). Enerzijds als thuisbegeleider bij Volwassenen met aangeboren of verworven beperkingen, anderzijds als arbeidsbegeleider binnen dagbesteding bij volwassenen met een beperking.

Over Geert Vandamme

Geert Vandamme werkt in een voorziening voor mensen met fysieke beperkingen in Gits (West-Vlaanderen-België). Enerzijds als thuisbegeleider bij Volwassenen met aangeboren of verworven beperkingen, anderzijds als arbeidsbegeleider binnen dagbesteding bij volwassenen met een beperking.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden