Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

PRIMA is perfect

‘Dat gaat waarschijnlijk niet lukken, want het is nog nooit gelukt!’ ‘Zie je, zij doet dat veel beter!’‘Ik moet het echt beter doen, dit is duidelijk niet goed genoeg…’ ‘Het is wel aardig gelukt, maar het is zeker nog niet perfect!’

Kirsten Cooiman | 12 september 2016 | 3-5 minuten leestijd

Heb jij ook zo’n ‘vriendelijke en positief ondersteunende’ (not!) stem in je hoofd? Die kritisch alles neersabelt waar je mee bezig bent? Niet leuk! En heel ondermijnend als je gelukkig en ontspannen wilt leven…

Nooit goed genoeg

Veel mensen, en vooral vrouwen, hebben in mindere of meerdere mate last van perfectionisme.
Je vindt dat je het nooit goed genoeg doet. Je vergelijkt jezelf vaak met anderen en dat pakt altijd negatief uit. De lat ligt steeds hoger en je hebt een duidelijk aanwezige, kritische stem in je hoofd die bij voorbaat alles afkraakt. Of je hebt faalangst en je begint er maar liever niet aan…

Herken je dit?

Vind je jezelf ook nooit goed genoeg, slank genoeg, sportief genoeg, knap genoeg, slim genoeg (en vul maar in wat voor jou van toepassing is…)?

Dan zou je wel eens heel blij kunnen zijn met PRIMA is perfect!

De problemen van een perfectionist

Astrid Davidzon heeft als (ex)perfectionist zich jarenlang verdiept in het onderwerp en een methode ontwikkeld om er af te komen. Of om er in ieder geval veel minder last van te hebben. Want zoals zij zelf zegt: ‘Perfectionisten zijn namelijk gedoemd vroeg of laat vast te lopen in hun leven. Ze hebben veel last van stress, faalangst en dwangmatig denken en ontwikkelen daarmee allerlei samenhangende lichamelijke en geestelijke klachten, zoals paniekaanvallen en burn-out.’

In het boek wordt als eerste uitgelegd wat perfectionisme precies is. Want misschien denk jij wel dat je er geen last van hebt, maar het kan zich soms anders voordoen dan je denkt. Of je hebt er op bijvoorbeeld je werk geen last van, maar wel bij het opvoeden van je kinderen.

Vervolgens vertelt de auteur waar het vandaan komt. Wat de oorzaken kunnen zijn dat je last hebt van perfectionisme. We zijn in ons jeugd allemaal wel dingen over onszelf en het leven gaan geloven die maken dat we vinden, dat we aan bepaalde normen en verwachtingen moeten voldoen om ‘goed genoeg’ te zijn. En sommige van die overtuigingen kunnen je echt gemeen in de weg zitten als je gezond, ontspannen en gelukkig wilt leven…

NLP – verander je mindset

De basis van de methode die Astrid heeft ontwikkeld is NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren. Een hele praktische en toegankelijke manier om te kijken naar je communicatie, zowel met jezelf als met anderen. Het is een manier om de associaties en verbindingen die jij in je verleden hebt aangelegd te herprogrammeren. Dat klinkt enger dan het is, dus laat die term je niet van de wijs brengen. Het is vooral heel handig en effectief.

Hoe jij je leven ervaart, wordt bepaald door welke bril en met welke overtuigingen jij naar de wereld en jezelf kijkt. En die bril schoon poetsen, die overtuigingen verbeteren zodat ze vóór je werken ipv tegen je, dat is NLP.

De 5 stappen in dit boek zijn:  P = Probleem (h)erkennen R = Resultaat I = Inspiratie M = Mindset A = Actie

Je gaat eerst eens goed kijken waar jouw perfectionisme uithangt en het herkennen en erkennen. Daarna bepalen hoe jij wilt dat het resultaat eruit ziet. Het motto is kleine stapjes, zodat je veel succes ervaringen kunt hebben en die dan ook echt ziet en omarmt en die je vertrouwen geven.
Inspiratie is broodnodig om het vol te houden en daarvan komen mooie voorbeelden voorbij.

Dan je mindset. Hiermee valt of staat of jij het resultaat gaat behalen. Ben jij je bijvoorbeeld echt bewust van je taalgebruik? Weet jij, dat, wat jij gelooft en uitspreekt, een hele grote kans heeft om ook echt te gebeuren? Dus als jij een andere uitkomst wilt, is het zaak om je heel bewust te zijn van je woorden en je gedachten!

Als laatste stap: Actie! Die spreekt voor zich.

Ik vond PRIMA is Perfect een fijn boek om te lezen. Het is een mooie mix van theorie en praktijk, gevoel en verstand. Astrid schrijft heel makkelijk en op zo’n manier dat je door wilt lezen. En als kers op de taart vind je in de laatste hoofdstukken alle handvatten om je eigen perfectionisme een toontje lager te laten zingen. En daar doen we het voor natuurlijk.

Over Kirsten Cooiman
Kirsten Cooiman is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven. Zij is coach (o.a. NLP) en ervaringsdeskundige op het gebied van complementaire geneeswijzen; nieuwsgierig en leergierig met een hele volle boekenkast, wereldreiziger en natuurliefhebber. Kirsten blogt over inspirerende boeken op www.happybooks.nl, waar deze recensie eerder verscheen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden