Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De verborgen dimensie van leiderschap - Je potentieel volledig benutten

Hoe kun je als mens je potentieel volledig benutten, en de wereld een stukje mooier maken? Misschien een wat hoogdravende vraag, maar Anouk Brack, trainster in leiderschapsontwikkeling, weet hem helder te beantwoorden in De verborgen dimensie van leiderschap.

Yolanda van Heese | 28 juli 2017 | 3-4 minuten leestijd

Een 'zweverigheidswaarschuwing' is wel op zijn plek: Brack nodigt u uit voor het doen van meditaties en ademhalingsoefeningen, voor belichaamde oefeningen en meer. Ik beloof u: het is de moeite waard om haar suggesties uit te proberen. U wordt er een ontspannen mens van.

Hoe kun je als mens je potentieel volledig benutten, en de wereld een stukje mooier maken? Simpel, zegt Anouk Brack, trainster in leiderschapsontwikkeling. Laat lichaam en geest met elkaar samenwerken. Het lichaam heeft immers een enorme impact op hoe we functioneren. Als je dat bewust kunt inzetten, kun je meer bereiken met meer gemak.

Die oplossing klinkt wellicht eenvoudig, maar is zeker niet makkelijk te implementeren: we zijn immers gewend om alles vanuit je hoofd te doen, en de ratio te gebruiken. Toch kennen we allemaal wel de momenten dat iets 'niet goed voelt' of je met een knoop in je maag zit. Daar naar luisteren levert vaak betere beslissingen op.

In haar boek De verborgen dimensie van leiderschap. Evolutie van macht naar kracht laat Brack zien hoe je die samenwerking tussen lichaam en geest voor elkaar kunt krijgen. Ze neemt u mee op een beklimming van een berg. In vier etappes laat ze zien hoe je het pad van de zachtmoedige krijger kunt volgen. Een zachtmoedige krijger, dat is volgens Brack iemand die een zinvolle bijdrage wil leveren en zichzelf daarvoor wil oefenen in aandacht, acceptatie en adaptatie. De methodiek is gebaseerd op invloeden uit mindfulness, boeddhisme, biologie en psychologie.

Brack gaat verder dan Amy Cuddy, die haar boek Presence (lees ook mijn recensie) richt op houding van lichaam en de impact ervan op je humeur. Met haar boek past Brack in trend van aandacht voor mindfulness en meditatie: apps voor meditatie als Headspace en Buddhify zijn immers zeer populair. Niet zo raar: hoe drukker we het hebben, en hoe meer impulsen om je aandacht vragen, hoe meer behoefte je krijgt aan rust. Het mooie van het boek van Brack is dat het helpt om dergelijke meditatietechnieken in de dagelijkse praktijk te gebruiken, in het hier en nu.

Misschien klinkt dit onhaalbaar voor u - tijdens een vergadering ga je toch niet zitten mediteren? No worries: Brack is resultaatgericht. Zo leert ze u 'turbocentreren': een manier van ademhalen waarmee je binnen enkele seconden kunt herstellen van stress naar flow. Ook laat ze zien hoe je gericht je boodschap kunt communiceren zonder agressief over te komen, eenvoudiger beslissingen kunt nemen en kunt bepalen hoe je lastige situaties moet aanpakken.

Daarbij heeft Brack veel oefeningen en ideeën hoe je dingen in je eigen praktijk kunt uitproberen. Brack heeft zo veel suggesties dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig staat aan het einde van het boek een voorstel hoe je zelf gestructureerd punten kunt aanpakken en stapsgewijs zelf kunt werken aan zes belangrijke kwaliteiten: lef, realiteitszin, gelijkmoedigheid, lichtheid, dankbaarheid, en waardigheid. Dit is niet de lijst met de gebruikelijke competenties en vaardigheden voor de meeste leidinggevende functies. Maar Brack laat op overtuigende wijze zien dat dit kwaliteiten zijn die je nodig hebt om het beste uit de situatie te halen.

Daarmee is De verborgen dimensie van leiderschap niet alleen geschikt voor leidinggevenden, maar voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen en open staat voor een nieuwe ervaring. Zelf heb ik er veel uit gehaald, voor mijn cliënten en voor mezelf.

Over Yolanda van Heese

Yolanda van Heese is coach voor leidinggevenden en hun teams. Tevens is zij oprichter van Leaders Online. Leaders Online informeert leidinggevenden over relevante ontwikkelingen (zoals social media, de nieuwe generatie medewerkers) en geeft hen daarbij concrete handvatten hoe ze de mogelijkheden ervan - samen met hun team - kunnen benutten voor hun eigen organisatie. Dat doet Leaders Online onder andere met workshops, presentaties en online cursussen. Voor Management Team schrijft zij over managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden