Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Optimisme - Hoop - Veerkracht - Zelfvertrouwen

Optimisten hebben de toekomst is een bekend gezegde. Optimisme, hoop, veranderkracht en zelfvertrouwen zijn de vier bouwstenen van het ‘psychologisch werkkapitaal'.

Han van der Pool | 17 november 2017 | 2-3 minuten leestijd

Volgens Martin Seligman, een van de grondleggers van de Positieve Psychologie is geluk in zekere zin maakbaar. Het is een proces het verleden te accepteren en te waarderen, tevreden te zijn met het heden en positief te zijn over de toekomst. Veel trainers en coaches maken met succes gebruik van de inzichten uit de ‘Positieve Psychologie’. Men krijgt meer controle op het eigen geluk en ziet ook de eigen prestaties verbeteren. Helaas is het ontwikkelen van dit Psychologisch werkkapitaal niet altijd eenvoudig. Het kan een proces zijn van vallen en opstaan.

Matthijs Steeneveld geeft in zijn boek ‘Optimisme, hoop, veranderkracht en zelfvertrouwen’ veel handvatten om het eigen psychologisch werkkapitaal verder te ontwikkelen. Met heldere theoretische verhandelingen, oefeningen en verwijzingen naar interessante links naar hulpbronnen op het internet, geeft het mij als lezer een mooi overzicht van de huidige inzichten in de positieve psychologie. De korte test over het omgaan met tegenslagen, problemen en uitdagingen kan de aanleiding zijn om flink met het eigen psychologisch werkkapitaal aan de slag te gaan. Ik denk niet dat het snel lezen van het boek meteen tot grote veranderingen zal leiden. Af en toe een hoofdstuk bekijken en de oefeningen doorlopen geeft meer kans op resultaat. Een goede ‘growth mindset’ is wel noodzakelijk om een optimaal rendement te halen uit het boek.

Ik vind het boek bij uitstek geschikt om een coaching proces te ondersteunen, structureren en verdiepen. Een goede erkende coach is behulpzaam bij het benutten van het psychologisch werkkapitaal. Ik vind het boek is ook geschikt om bij cursussen en trainingen en te gebruiken waar het gedachtengoed van Positieve Psychologie aan de orde komt. Zelf moest ik wel even wennen aan de titel van het boek. Deze gaf mij het beeld van een oppervlakkige zelfhulpgids. Ik ben inmiddels enthousiast over de inhoud en heb goede hoop dat het een fraaie notering krijgt bij Managementboek.

Over Han van der Pool

Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden