Henny Portman is een ervaren IT-professional met een lange staat van dienst in projectmanagement rollen en de laatste jaren tevens werkzaam op het snijvlak met Agile werkwijzen. Hij heeft meerdere boeken en artikelen op zijn naam staan en is daarnaast als trainer werkzaam. In zijn recente boek Scaling agile in organisaties geeft hij een overzicht van de bekende en minder bekende Agile scaling werkwijzen.
Het boek is opgebouwd uit drie overzichtelijk delen, ieder met een duidelijk thema. De eerste drie inhoudelijke hoofdstukken beslaan achtereenvolgens Scrum, Kanban en Lean. Hierop volgt een hoofdstuk waarin de auteur zijn visie geeft op de veranderde rol van projectmanagement.
Het zwaartepunt van het boek ligt in de hoofdstukken 6 t/m 14 en beschrijft de inhoud van de verschillende Agile scaling frameworks. De opzet van het framework is hierin leidend en de auteur neemt de lezer mee in de belangrijkste kenmerken en toepassingen. De usual suspects als SAFe, Nexus, LeSS en Spotify zijn present. Tevens is ruimte genomen om een aantal minder bekende frameworks beknopt de revue te laten passeren.
Het derde en laatste deel omvat drie hoofdstukken en start met een gecomprimeerd overzicht van de meestgebruikte frameworks aan de hand van de kenmerkentabel. Daarnaast geeft Portman in dit deel een handreiking aan organisaties voor het selecteren en toepassen van een dergelijk framework.
Deel I: Eén agile team maakt de gehele organisatie nog niet wendbaar
1. Inleiding
2. Scrum in een notendop
3. Kanban in vogelvlucht
4. De essentie van lean
5. Invloed van agile op projectmanagement
Deel II: Verschillende frameworks voor scaling
6. Overzicht
7. SAFe
8. Nexus
9. Scrum at Scale
10. LeSS
11. Spotify
12. PRINCE2 Agile
13. AgilePM
14. Overige frameworks
Deel III: Selecteren en implementeren
15. De verschillende methodes naast elkaar
16. Transitie naar wendbaarheid
17. Epiloog
Het schrijven van een gestructureerd overzichtswerk over de verschillende Agile scalings methoden is absoluut een uitdaging. De auteur is erin geslaagd een aardig overzicht te creëren en plaats te geven aan grote en kleinere spelers. Naast de frameworks benoemt Portman ook diverse practices die veelvuldig worden gebruikt, zoals story maps, agile release trains en open spaces. De opzet van het boek leent zich prima voor cherry picking op onderwerpen waar je snel wat meer informatie over wilt. Tip: als je bekend bent met Scrum/Kanban/Lean, sla dan gerust de eerste drie inhoudelijke hoofdstukken over.
Naast het agile gedachtegoed hinkt het boek echter ook op een andere gedachte. Namelijk die van de projectmanagers en hun veranderende rol binnen organisaties. Gezien de achtergrond van de schrijver wellicht niet verrassend, maar binnen dit boek niet helemaal op zijn plaats.
Zoals zo vaak binnen de Agilewereld is er geen goed of fout voor het inzetten van een bepaald framework maar geldt ‘It depends’. Afhankelijk van de organisatie, de omstandigheden van de markt, de tooling die reeds beschikbaar is en/of het budget, is de keuze voor de een logischer dan de keuze voor de ander. Ook de inzet an sich is niet allesbepalend. Ieder framework moet worden getuned en aangevuld met practices die passen bij een specifieke situatie.
Scaling agile in organisaties is een nuttig startpunt om je een beeld te vormen van de materie en een gevoel te krijgen bij de verschillende frameworks en de belangrijkste kenmerken en termen daarvan. Vanwege het karakter van het boek zal de lezer zijn verdere verdiepingsslag zelf moeten maken in andere (online) literatuur.
Sjors Meekels is als onafhankelijk Agile Consultant verbonden aan Agitma. Hij is 10 jaar werkzaam geweest bij een gerenommeerde IT dienstverlener en richt zich momenteel op software development projecten en Agile methoden.
Op 17 mei 2018 organiseert Managementboek het event 'Agile Leadership Europe' met diverse keynotes en werksessies.