Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Toolkit voor Agile leiders - 'Goede handvatten'

Anno 2018 is de populariteit van de Agile ICT ontwikkelmethode nog steeds aan het groeien, niet enkel binnen de ICT, maar ook daarbuiten. Logisch, aangezien Agile vaak gelijk gesteld wordt met ‘meer klanttevredenheid’, ‘sneller reageren op marktontwikkelingen’ en ‘betrokken medewerkers’.

Theo Sierhuis | 15 mei 2018 | 2-3 minuten leestijd

Dat dit een andere manier van aansturen en andere mindset als manager vereist, mag eveneens een logische conclusie zijn. In Toolkit voor agile leiders van Peter Koning worden een aantal waardevolle tools aangereikt, die iedere manager die meer ‘Agile’ wil gaan werken, in kan zetten.

Agile is eenvoudig uit te leggen: het omvat slechts 4 (waarde) statements en 12 principes. Niet meer, niet minder. Het is echter zeer moeilijk om volgens deze principes en statements te werken, en het vergt tijd en geduld: Gras groeit namelijk niet harder door aan de sprietjes te trekken! Agile is dan ook een reis, geen eindbestemming!

Hoe past Agile leiderschap daar eigenlijk in? En nog meer belangrijker, hoe pas ik de dat als manager toe? Om meer richting te kunnen geven aan een team of organisatie die meer volgens Agile werkt, reikt Peter Koning vier facetten aan waar je als manager in een agile context op kan sturen:

1. Inspireer op het doel,

2. Eigenaarschap,

3. Leren en

4. Ontwerpen van betere gewoontes.

Binnen deze facetten zijn een aantal tools beschreven zoals de impactladder, waarbij de impact voor de klant in de volgorde van prioriteit wordt gezet, of delegation poker, waarbij het team en de manager gezamenlijk kijken waar het eigenaarschap van het team, en de verantwoordelijkheid van de manager ligt.

De tooling is zeer bruikbaar voor leidinggeven in een agile context, en wordt goed en helder toegelicht. Er zit een duidelijke toegevoegde waarde in de samenstelling van tools in het bredere context van de vier onderdelen, waardoor het boek dan ook logisch in elkaar steekt. Daarnaast begint Toolkit voor Agile leiders met het focussen op waarde (inspireer op het doel). Naar mijn mening gaan veel implementaties van Agile fout omdat er initieel niet op het toevoegen van waarde wordt gefocust, waarmee het oude gedrag gehandhaafd blijft.

En dat is dan ook het meest lastige van sturen op Agile, het vereist veelal een gedragsverandering van niet enkel de medewerker, maar ook van het management. Toolkit voor Agile leiders is zeker een goede stap in de richting voor managers die teams meer wendbaar willen maken, en op een Agile wijze willen sturen. Verander je na dit lezen van het boek in een aantal dagen van een ‘traditioneel’ manager naar een Agile leider? Nee. Draagt het boek bij door het planten van een aantal grassprietjes waar vervolgens iets moois uit kan groeien? Zeer zeker! Het biedt een aantal goede handvatten om op een praktische wijze als manager/leider met Agile leiderschap aan de slag te gaan!

Over Theo Sierhuis

Theo Sierhuis is informatie-analist & Agile coach.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden