Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het zonder woorden-boek - 'Bij twijfel gewoon kopen!'

Het zonder woorden-boek is een leuk en goed leesbaar boek! Auteur Stolk legt alles uit over symbolen, zowel 'waarom we steeds meer zeggen met emoji', als over vroegere symbolen en het gebruik van symbolen op andere plaatsen.

Annemiek Sierhuis | 5 juli 2018 | 2-3 minuten leestijd

Stolk geeft ook een mooi inzicht in de interpretatie van symbolen. In Japan zien ze bijvoorbeeld een andere betekenis in bepaalde emoji dan in westerse landen. 

Lilian Stolk is historicus, kunstenaar en emoji-expert. Dat laatste laat ze uitgebreid zien in dit boek. Ze kan goed het historisch perspectief koppelen aan het hedendaagse gebruik van symbolen.

Het boek is mooi vormgegeven met een prettige zachte kaft en in het hele boek geel als ondersteunende kleur. Dit interessante boek stond al een tijdje op mijn verlanglijstje en ik heb het nu met veel plezier gelezen. 

Schrijfster Stolk heeft het boek opgebouwd uit 10 hoofdstukken. Het leest prettig en de hoofdstukken volgen elkaar in prettig tempo op. Middenin het boek heeft ze een 'Historisch intermezzo' geplaatst waarin ze terug gaat naar de oorsprong van schrift. Sommige symbolen van lang vervlogen tijden, zoals uit de tombe van U-j in Abydos zijn mooi en haast schattig.

En voor er letters werden gebruikt, waren er al symbolen. Leuk om te zien dat we nu weer terug gaan naar veel intensiever gebruik van symbolen.

Het is indrukwekkend hoeveel kennis en inzicht in het boek wordt getoond en gedeeld met de lezers. Er lijkt geen symbool te ontkomen aan het zicht van Stolk.

Terug naar de emoji: de auteur laat in hoofdstuk 7 zien hoe bepaalde emoji van de smartphones verschillend worden geïnterpreteerd door gebruikers, zowel in verschillende landen als in hetzelfde land. De meest populaire emoji is 'tears of joy' – onder andere vertaald door gebruikers als 'huilen van het lachen', maar ook als lachen van verdriet.

De verschillen in uitleg worden pas echt groot bij originele Japanse emoji, zoals 'OK gesture' dat door westerlingen makkelijk wordt opgepakt als een sportbeweging, yoga wellicht. 

Om hele zinnen te schrijven in symbolen, dat lijkt een brug te ver. Symbolen ondersteunen meer een verhaal of korte boodschap. Bij het plaatsen van een heel vel vol symbolen, wordt de leesbaarheid niet beter. In hoofdstuk zes wordt een hele pagina getoond hiervan uit het begin van 'Book from the Ground' van Xu Bing (2014).

Het aantal emoji blijft overigens groeien. Enige tijd geleden zijn de verschillende huidskleuren toegevoegd bij de mensen op de symbolen en nog steeds worden er nieuwe emoji gemaakt. Voor mij wordt duidelijk in dit boek dat de symbolen niet beter worden als ze meer details krijgen: hoe eenvoudige het symbool, hoe meer het aanspreekt. Dus een pizza als symbool van uit eten gaan naar een Italiaans restaurant werkt doeltreffender dan in de kleine ruimte ook nog de pizzabakker met in de lucht vliegend deeg te tonen, zoals getoond in hoofdstuk 9.

Één kanttekening: de titel werkt wat verwarrend. Het is geen woordenboek en natuurlijk is de titel niet onjuist want met emoji heb je geen woorden nodig. 

Advies: bij twijfel gewoon kopen!

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden