Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Agile HR - 'Krachtig in haar praktische toepasbaarheid'

Agile HR is een praktisch en soepel lezend boek van ruim 100 pagina’s met 4 inhoudelijke hoofdstukken. Zoals de titel doet vermoeden staat de rol van HR centraal bij het ‘agiliseren’ van organisaties.

Edwin Tuin | 28 september 2018 | 2-3 minuten leestijd

Het boek start met de duiding van zowel agile als HR. Teruggegrepen wordt naar het Agile Manifesto waarvoor een Agile HR Manifesto is opgesteld. HR wordt neergezet als ‘gaande over de mens’ in de organisatie, zoals het vinden, verwelkomen en afscheid nemen.

Het boek bevat een waarschuwing: ‘introductie van agile doe je er niet even bij, want het is een complete omwenteling in het denken en doen waardoor je met een compleet andere blik naar de wereld van werk en samenwerken gaat kijken’, zo staat er te lezen. Dat wordt genuanceerd door een opgenomen quote van de grondlegger van de agile beweging Alistair Cockburn ‘Agile is een houding en geen techniek met grenzen…’. Aandacht voor de houding van medewerkers is een dagelijkse taak van leidinggevenden. Toch blijkt ‘agiliseren’ in de praktijk lastig, want bestaande werkwijzen moeten worden losgelaten. De uitdaging zit niet in de technieken van Agile; die technieken en werkwijzen zijn op zich eenvoudig. Het vraagt veel meer aandacht van managers voor het creëren van de juiste randvoorwaarden en voor gewenst gedrag van teamleden. Voor zowel leidinggevende als medewerker is die verandering te maken. Je doet het er dus niet ‘even bij’; je moet als leidinggevende het goede voorbeeld geven en ook zelf anders gaan werken. Om die transformatie mogelijk te maken worden tevens nieuwe HR-rollen voorgesteld; de ‘employee experience ontwerper’, ‘purpose ontwikkelaar’, ‘werkgeluk ontwikkelaar’, ‘agile coach’ en ‘trendvertaler’ zodat de aandacht hiervoor kan worden geborgd.

Vervolgens wordt dieper ingegaan op werkwijzen als Kanban, Scrum, Agile Portfolio Management en Holocracy light waarbij allerlei jargon wordt toegelicht. Tevens wordt o.a. beschreven wanneer je een werkwijze gebruikt, wat de voordelen zijn en wat je nodig hebt. Een apart hoofdstuk is gewijd aan HR in een organisatie met wendbare teams waarbij met name wordt ingegaan op zelforganisatie. Het boek staat vol tips, cases en diverse tools waarmee het veranderproces kan worden ondersteund.

Samenvattend is Agile HR een boek krachtig in haar praktische toepasbaarheid en interessant voor professionals en leidinggevenden die zich willen verdiepen in de basisbeginselen van agile en die organisaties willen vernieuwen.

Over Edwin Tuin

Edwin Tuin is veranderspecialist, universitair gastdocent Organisatietransformatie, eigenaar van adviesbureau De Veranderstrateeg en auteur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Willemijn Boskma, Minke Buizer, Nienke van de Hoef
Agile HR

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden