Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

The War for Wealth

De snelle opkomst van China en India als economische grootmachten zal de komende twintig jaren leiden tot grootscheepse verschuivingen in de mondiale machtsverhoudingen. Met name de VS zal het onderspit delven als zij hun internationale politiek niet aanpassen.

Bertrand Weegenaar | 27 juni 2008 | 1-2 minuten leestijd

De auteur Gabor Steingart van The War for Wealth The true story of globalization, or why the flat world is broken, was niet van plan vrienden te maken in New York en Washington. Zijn boodschap is on-Amerikaans, hard en onvriendelijk. Maar vooral realistisch. De komende dertig jaar zullen China en India het stokje van Amerika overnemen als de machtigste economische en politieke spelers van onze planeet.

Terwijl Amerika zich stuk bijt in zijn 'War on Terror', daar internationaal bijzonder weinig mee bereikt en er in rap tempo bergen geld doorheen jaagt (geleend geld!), groeien de beide Aziatisch economieën. Met bijna drie miljard inwoners is personeel (nog) goedkoop, is de wens om ons niveau van welvaart te bereiken groot, dus is 'thuismarkt' in dit geval een understatement. Verder kent in China en India politieke stabiliteit.

Steingart laat zich minder stellig uit over de runners-up, Europa en Rusland. Als Europa in staat is zich als eensgezinde economische en politieke macht te ontwikkelen (wat na het fiere 'nee' van Ierland weer op de tocht staat), dan vormt Europa een geducht blok. Rusland heeft nu de economische wind mee dankzij immens grote voorraden grondstoffen, vooral fossiele brandstoffen, maar de politieke instabiliteit van de laatste decennia kan gemakkelijk leiden tot chaos. Steingart gebruikt de term oorlog dan ook niet voor niets.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden