Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Spiekboekje voor managers - 'Een schat aan kennis en inzichten'

Vaak hoor je bij presentaties of bij besprekingen theorieën of modellen waarvan je denkt: hoe zat het ook al weer? Wat zou het fijn zijn als je het model kort en bondig kan raadplegen. Zonder dat je een complete studie van het model moet maken.

Frank van Kuijck | 22 februari 2019 | 3-4 minuten leestijd

Dan is de uitgave Spiekboekje voor managers echt iets voor u! Want in 2 á 3 pagina’s kent u de kern van een model en kunt u meepraten. En niet alleen om te spieken. Het boekje geeft u ook inspiratie voor mogelijke problemen waar u mee worstelt. Met de 11 onderwerpen en de 99 modellen die in het boek aan de orde komen doet u wellicht nieuwe ideeën en inspiratie op. Zoekt u alsnog de verdieping of de nuances dan is het raadzaam om verder op onderzoek uit te gaan. Spiekboekje voor managers is een handzaam en nuttig naslagwerkje om uw kennis op te frissen.

In krap 225 pagina’s een schat aan kennis en inzichten. Dat is het Spiekboekje voor managers. Tjip de Jong actualiseerde zijn eerdere uitgave Spiekboekje voor topmanagers met nieuwe door hem verzamelde modellen van de voorbije jaren. En dat is handig. Want zo heeft u veel gebruikte modellen nu actueel onder handbereik.

De Jong gaat in zijn boek in op 11 onderwerpen en 99 modellen. De 11 onderwerpen zijn:

1. Coachen

2. Communiceren

3. Continue verbeteren

4. Innoveren

5. Investeren

6. Koers bepalen

7. Leidinggeven

8. Leren

9. Managen

10. Samenwerken

11. Veranderen

Bij elk van de onderwerpen komen 9 verschillende modellen aan de orde. Uiteraard bestaan er in de praktijk nog meer. Elk model wordt beschreven langs een vast stramien. Dit stramien is als volgt:

- Model: weergave van het model

- De belangrijkste boodschap: wat is de kern en hoe te gebruiken

- Waarom is dit model populair: reden(en) van gebruik model in de praktijk

- Hoe pas je het toe: essentie om met model aan de slag te gaan

- Handig om te weten: weetjes, nuttige tips en aanvullende informatie

- Voor de uitblinkers: verdieping dan wel nadere informatie over het model

- Vooral niet gebruiken wanneer: waarschuwing wanneer je model beter niet kan gebruiken

- Bron: oorspronkelijke publicatie of een verwijzing voor nadere verdieping

Het boekje biedt precies wat het belooft. Een spiekboekje van de belangrijkste modellen op een aantal relevante onderwerpen. Bij het lezen had ik regelmatig: o ja zo zat het ook al weer. Nuttig om het net weer eens op te halen. En dat in een betrekkelijk korte tijd. Het is ook fijn dat er een vaste structuur in de behandeling bestaat. Die is overzichtelijk en leest gemakkelijk. Wanneer nadere inzichten noodzakelijk zijn of u nieuwsgierig bent geworden naar nadere informatie van een bepaald model dan kunt u doorschakelen. Want u zult met het lezen van de individuele modellen niet direct expert worden, maar u kunt er wel over meepraten. Het is ook fijn dat Spiekboekje voor managers een vaste structuur heeft. Het boek is overzichtelijk en leest gemakkelijk.

Frank van Kuijck is een zeer gedreven onafhankelijk en zelfstandig professional in zowel audit en advies voor de public sector. Hij is kritische sparringpartner voor toezichthouders, bestuurders en organisatie om te helpen deze naar een hoger plan te krijgen. Specifieke aandachtsgebieden naast audit en verslaggeving zijn governance, control, risicomanagement en bedrijfsvoering. Deze laatste ook vanuit de specialisatie als operational auditor. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte, is Voorzitter van RJ Werkgroep 645 - woningcorporaties en Docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden