Het is duidelijk waar Stolzes hart ligt, want in no-time weet hij je te pakken met begrippen als algoritmisering, machine learning, neurale netwerken, deep learning, die stuk voor stuk omkleed zijn met praktische, grappige en soms persoonlijke voorbeelden. Algoritmisering, wen er maar aan! leest als Scandinavische thriller, maar dan wel een die je aan het denken zet over de mogelijkheden (en uitdagingen?) in de toekomst.
Je hoeft niet bang te zijn voor een wetenschappelijke verhandeling over begrippen als AI en machine learning, want Jim Stolze neemt je in zijn boek Algoritmisering, wen er maar aan! aan de hand met pakkende en soms persoonlijke voorbeelden. Stolze schrijft prettig en vlot en schroomt enige zelfspot hierbij niet, zijn enthousiasme spat er vanaf en maakt dat ik als IT’er accuut over een switch binnen mijn vakgebied aan het dromen ben.
In de boardroom is AI al bijna een ingeburgerd begrip geworden, alleen zijn de verwachtingen van het management vaak toch anders dan die van de data-scientists en deze kloof wil Jim slechten met een spoedcursus machine learning voor het management en door de mogelijke toepassingen te laten zien aan de ontwikkelaar. Met tot de verbeelding sprekende voorbeelden van Netflix en Google, maar ook uit de zorg, de veiling, de bouw en de overheid worden de begrippen algoritmisering, machine learning, neurale netwerken en deep learning uit de doeken gedaan, waarbij Stolze ook stilstaat bij de ethiek die het verzamelen van al deze gegevens met zich mee brengt. Op deze ethiek had Stolze wat mij betreft wel wat dieper in mogen gaan. Tussen machine learning en neurale netwerken in staat hij even kort stil bij verantwoorde AI, om vervolgens weer vol enthousiasme de volgende reeks voorbeelden voor te schotelen. Hierdoor mist het verhaal structuur en verliest het ethische vraagstuk zijn kracht. Hij sluit zijn boek af met een blik op de toekomst, maar ook hier vind ik, aangestoken door Stolzes enthousiasme, dat hij daar wat dieper op in had mogen gaan.
Aan mogelijke toepassingen voor kunstmatige intelligentie geen gebrek in dit 175 pagina’s tellende boek, maar de spoedcursus voor het management mag wat mij betreft dieper ingaan op de ethische vraagstukken waar menig ondernemer momenteel al mee worstelt. Wellicht dat Stolze hier iets meer aandacht aan had kunnen spenderen in combinatie met een meer persoonlijke visie op de toekomst van AI als afsluiter van al zijn mooie voorbeelden, maar wellicht heeft Stolze nog een vervolg voor ons in petto.