Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Slaap - 'Schudt de lezer wakker'

Slaap van Matthew Walker is een heuse eyeopener. Na het lezen zul je nooit meer hetzelfde slapen. Walker schudt de lezer wakker en maakt duidelijk dat we, juist in deze tijden, slaap bijzonder hard nodig hebben.

Maarten Fijnaut | 29 april 2019 | 3-4 minuten leestijd

Wanneer we serieus met onze Slaap omgaan, zal dat leiden tot meer geluk en een betere gezondheid, aldus Walker in Slaap. Een gezonde nachtrust is de enige manier om ervoor te zorgen dat we de capaciteiten van ons brein op de juiste manier kunnen benutten. Toch is het lastig in onze huidige 24-uurs economie, waarin we steeds meer uit onze tijd willen halen. Het boek is de moeite van het lezen waard, juist om te ontdekken waarom slaap zo hard nodig is om het meeste uit het leven te halen.

Walker is neurowetenschapper en slaapexpert. In deze dikke pil deelt hij vele inzichten uit eigen onderzoeken en dat van anderen. Het grootste deel van het boek gebruikt hij om zijn stelling dat slaap belangrijk is, te onderbouwen. Walker start met de uitleg over wat slaap eigenlijk is, hij deelt informatie over onze fases van slaap, de reden dat we slapen en het hoe en waarom van dromen. Tevens neemt hij de lezer mee in de wereld van cafeïne, nicotine, slaappillen en digitale verleidingen. Voor degene die op zoek is naar meer productiviteit is dit boek de moeite waard, ook omdat het prima mogelijk is om slechts enkele interessante en relevante stukken te lezen.

Voor mij was het boek een ware openbaring. Jaren heb ik geloofd dat ik weinig slaap nodig heb en kon ik zo goed functioneren. Ook was slapen in mijn optiek zonde van de tijd. Na het lezen van dit boek ben ik veel bewuster met mijn slaap omgegaan. Schermgebruik voor het slapen beperk ik behoorlijk, alcohol en koffie beperk ik tot een minimum en iedere nacht richt ik mij op 8 uur slaap. Mijn ervaringen, naast dat ik beter slaap, zijn dat ik meer energie heb, scherper kan nadenken en frisser ben gedurende de dag. Bovendien heb ik enorm veel geleerd van het brein en is mij duidelijk dat goede slaap essentieel is voor een gelukkig leven.

Het boek staat bol van voorbeelden, uitleg over de wijze van onderzoek en bevindingen uit tal van studies. Voor psychologen, wetenschappers en iedereen die geïnteresseerd is in slaap, is het boek een must om te lezen. Door de grote schat aan informatie is het boek echter soms wat taai om te lezen. Gelukkig weet de schrijver met humor, verrassende inzichten en een levendige schrijfstijl te blijven boeien tot het einde. Voor wie specifiek op zoek is naar tips voor een goede nachtrust is dit boek minder geschikt. Het blijft een grote verzameling van informatie die interessant is, maar niet altijd in hapklare brokken wordt aangeboden. Hoewel er voldoende slaapadviezen worden gegeven, zijn ze door het hele boek verspreid en worden ze vaak ‘en passant’ genoemd. Op de laatste pagina’s van het boek, de appendix met ’12 tips om gezond te slapen’, worden ze nog eens beknopt gedeeld.

Het boek zet aan tot nadenken en een dialoog met de omgeving. In hoeverre gunnen we onszelf nog de tijd om te profiteren van een gezonde nachtrust? Tijdens het lezen van dit boek wordt helder dat goede slaap van levensbelang is. De hoeveelheid slaap en de manier waarop we van onze nachtrust genieten heeft een gigantische invloed op ons leven. Naast een positief effect op onze gezondheid en uitstraling, draagt een goede slaap bij aan onze creativiteit, ons probleemoplossend vermogen en is het essentieel om opgedane kennis en ervaringen te verwerken. Een groot deel van het leven bestaat uit tijd die we slapend doorbrengen, alleen daarom al raad ik iedereen aan om een plekje voor Slaap vrij te maken op het nachtkastje om zo de mysteries van slaap te ontrafelen.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden