Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Inspiratie voor innovatie - 'Doe inspiratie op voor je volgende innovatie'

‘Maar we hebben het altijd al zo gedaan’, hoor je iemand zeggen. Je innovatieharen gaan overeind staan. Gelukkig ben je voorbereid op een ‘nee’ en kun je het ombuigen naar een ‘ja’ door te laten zien hoe de wereld (ja, ook die van je bedrijf) is veranderd. In gedachten bedank je Gijs van Wulfen met zijn boek Inspiratie voor Innovatie, die je wees op deze ‘nee’.

Carla Verwijs | 14 mei 2019 | 1-2 minuten leestijd

Innovatie is belangrijk, maar als innovator is het niet altijd makkelijk goede ideeën te vinden en deze tot een succesvolle dienst of product te maken. Je kunt dus wel wat inspiratie gebruiken. Zeker als je vastloopt. Dan is Inspiratie voor Innovatie iets voor jou. Gewone praktische inspiratie en geen ‘bullshit’, zoals Gijs van Wulfen het zelf beschrijft. Een handzaam en mooi vormgegeven boekje vol inspiratie van de schrijver van het Innovatiedoolhof. 101 Lessen voor innovators, is de ondertitel. 100 stuks komen van Van Wulfen, de laatste mag je zelf invullen.

We kunnen leren van vroegere ontdekkingsreizigers, die vaak op een onbekende reis gingen. Of een reis die onverwacht uitpakte, zoals die van Columbus. Ook al herinneren we ons de namen van de individuen, we moeten niet uit het oog verliezen dat innovatie om teamwerk draait.

Als innovator voel je je misschien als een Don Quichot, vechtend tegen de risicomijdende organisatiecultuur. Je kunt ook de cultuur accepteren. Van Wulfen heeft het zelf ondervonden. Al dat gevecht bracht hem nergens. Toen hij stopte met vechten tegen de organisatie, kon hij het management meekrijgen nieuwe wegen in te slaan. Een wijze les.

Vervolgens helpt een veelvoud aan lessen over hoe een sterke new businesscase op te stellen en het juiste team om je heen te verzamelen, je verder op gang. Opvallend is dat de top negen van eurekamomenten nagenoeg niet op kantoor plaatsvinden. Het gebeurt tijdens het douchen, autorijden of een rondje joggen. Ga dus lekker wandelen! De ideekillers die Van Wulfen noemt zijn pijnlijk herkenbaar: ‘Daar hebben we geen tijd voor’, ‘We kunnen ook zonder’, ‘Te duur’, om er een paar te noemen. Gelukkig staan er ook lessen in om topideeën te verzamelen, te selecteren en er draagvlak voor te vinden.

Inspiratie voor innovatie is een leuk, gevarieerd boek geworden. Blader het door, leer van voorbeelden, missers, quotes en doe inspiratie op voor je volgende innovatie.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden