Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

GRIP - 'Rechtop in je stoel'

Soms lees je zo'n zinnetje waarvan je direct overeind schiet in je stoel: "Je werkt hard, maar of je daadwerkelijk vooruitkomt is de vraag."

Marjan Maandag | 15 mei 2019 | 2-3 minuten leestijd

Het is de essentiële zere plek waar Blendle-man Rick Pastoor in GRIP de vinger op legt. En waar hij een zéér reële en bruikbare remedie voor biedt.

Toegegeven, ook ik dacht eerst te maken te hebben met het zoveelste ‘zelfhulpboek’, of hoe moet je ze omschrijven: al die uitgaven op het vlak van de zogeheten persoonlijke effectiviteit. Maar dit boek gaat verder. Ze komen allemaal langs, dat wel: Steven Covey, Brian Tracy, Cal Newport, David Allen... Want Pastoor is schatplichtig aan deze grootheden (hij herleest zelfs elk jaar Getting things done, bij wijze van wake-up call). Op originele wijze heeft hij met deze bekende ingrediënten een totaal nieuwe taart gebakken, op basis van een geheel eigen recept. Een taart die niet alleen smakelijk is, maar die je ook nog eens verrassend goed bekomt.

Want het is haalbaar wat Pastoor suggereert. Te beginnen met je werkweek. ‘Je agenda is heilig’, is zijn credo. Het aantal uren dat een mens per dag, per week tot zijn beschikking heeft, is eindig. Door strategisch te werk te gaan en álles in je agenda te zetten, niet alleen je afspraken (én voorbereidingstijd én eventuele reistijd), maar ook je belangrijkste taken, benut je die uren maximaal. Als je tijd inplant voor werkzaamheden die werkelijk tellen, kom je daar tenminste echt aan toe. Zo gaat je werkdag niet op aan bijzaken: dingen die uiteraard óók moeten gebeuren, maar die nu alleen ingeplande aandacht krijgen. Noteer alles in je takenlijst en maak daardoor je hoofd leeg, zegt Pastoor: ‘open loops’ zijn dan verleden tijd.

Deel 1, Grip op je week, is het dikste deel in Pastoors boek. Maar de volgende twee delen maakten op mij misschien nog wel meer indruk. Grip op je jaar (deel 2) en Grip op je leven (deel 3): het klinkt bijna overdreven. Bijna, want welbeschouwd is het een verdraaid goed idee om regelmatig tijd in te ruimen voor gedachten over de richting, de doelen of zelfs superdoelen in je werk en in je leven. Formuleer die doelen om te beginnen eens voor een kwartaal. Verdeel ze vervolgens in kleine stapjes en zie: er blijkt ineens heel veel mogelijk.

De rode draad in Pastoors werk- en denkwijze vormt het begrip reflectie. Elke week, elke maand, elk jaar last hij vaste ‘review’-momenten in om terug te kijken en vooruit te blikken. Evalueren en weer nieuwe plannen maken: het is een voortdurend – en heel aantrekkelijk – proces.

GRIP is absoluut het proberen waard.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden