Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Lessen vanaf de berg

In 1999 beklom Katja Staartjes als eerste Nederlandse vrouw de Mount Everest. Een absolute heldendaad waarmee ze toetrad tot de elite van het bergbeklimmersvolk. Het maakte haar tot een gewilde verschijning maakte in het lezingencircuit en ze schreef er een behoorlijk succesvolle boek over: Hoog spel.

Pierre de Winter | 3 augustus 2008 | 1-2 minuten leestijd

Nu, negen jaar en alweer flink wat nieuwe bergpieken later, komt ze met een nieuw boek: Top-inspiratie, waarin ze de levenslessen die ze heeft opgedaan als bergbeklimmer, probeert te vertalen naar ons, gewone mensen die ook heus wel eens een topprestatie zouden willen leveren. Een en ander gelardeerd met fraai fotowerk van haar eigen hand en die van haar man Henk.

We leren over de weg die je te gaan hebt als je iets buitengewoons wilt presteren. Van de eerste droom erover, via het geloof dat je het kunt naar de daadwerkelijke voorbereiding en de voordelen en valkuilen van werken in een team. Drive is belangrijk, alsmede het stellen van prioriteiten en omgang met tegenslag, waarna het bereiken van het doel een onvervalste topervaring zal zijn.

Staartjes is authentiek en verdient alle lof voor haar prestaties. Maar wie een bedrijf wil opzetten en op zoek is naar een inspiratiebron om zich tijdens de marsroute naar succes van goede raad te voorzien, heeft aan dit boek niet zoveel. En dat is wel de pretentie.

Wat er staat is allemaal net iets te voor de hand liggend en te weinig uitgediept om werkelijk impact te maken. Voorbeeld: Onder het kopje ‘afdaling’ vertelt Staartjes over een angstige afdaling van de Gasherbrum-1 in Pakistan, die ze in 2004 beklom: 'Het valt niet mee, de eerste traverse. Sterker nog, ik ben kapot en doodsbang (...).' Boodschap: de beklimming is pas voorbij als je levend terug in het dal staat. Waarna ze doorgaat: 'Ook in het dagelijks leven moet je niet te vroeg juichen. Natuurlijk, (...) Het rondmaken van een fusie brengt je in juichstemming. Maar daarna begint het lastigste deel: een succes maken van (...) die fusie. En dat is bepaald niet eenvoudig. Hoe vaak gaat het niet mis? Geen topervaring zonder afdaling.'

De anekdote had ik graag wat uitgebreider willen lezen en de les had wat mij betreft achterwege mogen blijven. Toch maar eens aan Hoog spel gaan beginnen misschien?

Over Pierre de Winter

Pierre de Winter is freelance journalist en schrijver, gespecialiseerd in business en management. Tijdens zijn studie Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam werkte hij enkele jaren voor het weekblad HP/DeTijd, waarna hij in dienst trad bij zakenblad BiZZ. Na drie jaar ging hij werken bij Management Team, waar hij vier jaar als redacteur in dienst is geweest.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden