Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Flow in je werk - 'Inzichten en praktische tips'

Flow is terug! Bijna 30 jaar na het verschijnen van het boek van psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi hierover, schreven sociaal psycholoog Michiel Hobbelt en work-design consultant Klaas-Jan Reincke een aanvulling met een eigentijdse invalshoek: met meer Flow in je werk kun je een burn-out voorkomen.

Liesbeth Tettero | 17 juni 2019 | 2-3 minuten leestijd

Het fijne nieuws is dat meer flow ervaren haalbaar is voor iedereen. Als je maar rekening houdt met je werkgeheugen en als je zorgt voor zo veel mogelijk autonomie én plezier in je werk. Flow in je werk biedt daarvoor inzichten en praktische tips.

Flow is het gevoel dat je krijgt als je zo geconcentreerd en moeiteloos bezig bent met iets, dat de tijd vliegt. Csikszentmihalyi onderzocht dit fenomeen al sinds de jaren 70, nieuw is het dus absoluut niet. Maar burn-outs, of in ieder geval de bekendheid ervan, zijn van recentere datum. Hobbelt en Reincke stellen: hoe vaker flow, hoe minder risico op een burn-out. En door je werk te ‘designen', oftewel zo in te richten dat je flow bevordert, kun je daar zelf invloed op uitoefenen. Dat is natuurlijk goed nieuws!

Rekening houden met je werkgeheugen dus. Je ervaart flow als dat precies goed benut wordt: niet te veel en niet te weinig. En vooral ook: niet te lang en niet te kort. Daar kun je uitstekend hulpmiddelen bij inzetten. Een kookwekker bijvoorbeeld, om een periode geconcentreerd aan één ding te kunnen werken. Of kerstboomlampjes, waarmee je je collega's laat zien wanneer je wel en wanneer je niet beschikbaar bent voor hun vragen. En meer plezier in je werk? Maak er een spel van! Met zelfbedachte doelen en regels, als je er maar lol in hebt. Wordt autotelisch: bedenk je eigen doelen en je hoeft je nooit meer te vervelen. Zo kun je dus niet alleen een burn-out, maar ook een ‘bore out' voorkomen.

De auteurs geven praktische en creatieve tips voor je eigen work-design. Daarnaast geven ze kort nog drie belangrijke tips voor het voorkomen van burn-outs, die hiermee samenhangen. De eerste twee gaan over zingeving: achterhaal het nut van je werk en weet aan welke doelen je bijdraagt. De derde tip is het versterken van een vaardigheid waar velen moeite mee hebben: leer je grenzen aan te geven en maak daarover harde afspraken: de non-negotioable rules. Mogelijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar weten dat dit nuttig en nodig is, is een mooie eerste stap.

Flow in je werk is een compact, bijzonder vlot geschreven en sprankelend opgemaakt boek. Met als kers op de taart een ezelsbruggetje voor het uitspreken van de naam Mihaly Csikszentmihalyi.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feminsterie.nl). Zij is voorzitter van de jury voor het Managementboek van het Jaar 2023.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Michiel Hobbelt, Klaas-Jan Reincke
Flow in je werk

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden