Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wij is belangrijker van why - 'Inspirerend'

Wij is belangrijker van why - De prestatiedoorbraak van de NS beschrijft een succesvolle veranderaanpak binnen de NS die heeft geleid tot duurzaam betere prestaties en dienstverlening.

Daan Scheffers | 5 juli 2019 | 2-3 minuten leestijd

Paul van Schaik, Alfred Schmits en Dennis Stout beschrijven op een beeldende wijze hoe de verandering bij NS is aangepakt en welke veranderprincipes daaraan ten grondslag liggen. Een verandering die heeft geleid tot een cultuur van continue presteren en verbeteren.

Per hoofdstuk wordt een gedeelte van de veranderaanpak beschreven. Het boek schetst eerst de aanleiding en urgentie binnen de NS voor de verandering. Hierna wordt uitgelegd hoe belangrijk het is om de mens te erkennen als rationeel én emotioneel wezen en het belang van het ‘samen' organiseren van verandering. Omdat dit samen zo belangrijk is wordt een volledig hoofdstuk gewijd aan het vormgeven van de samenwerking. Pas daarna wordt geschreven over het ‘opstellen van de veranderopgave' en ‘de werkcontext ontwerpen'. Tot slot geven de schrijvers handvatten om een veranderaanpak om te zetten in een cultuur en context van continue presteren en verbeteren.

Wat er voor mij meteen uitsprong is de erkenning van de medewerker als mens die onmisbaar is om duurzame en blijvende verandering teweeg te brengen. Een voorbeeld hiervan is binnen de veranderaanpak eerst te starten met het vormgeven van de samenwerking voordat je meteen aan de slag gaat met de veranderopgave. De boodschap dat je het samen moet doen (WIJ i.p.v. WHY) en integraal naar de volledige keten moet kijken, zijn voor mij vernieuwende inzichten. Veel veranderliteratuur richt zich toch op een rationele aanpak met de mens en de emotie als randvoorwaarde in plaats van als drijvende veranderkracht.

Kijkend naar de schrijfstijl leest het verhaal als een jongensboek doorvlochten met veranderprincipes. De schrijvers vertellen op een luchtige manier hoe de verandering is aangepakt. Dit is een combinatie van verhalende voorbeelden afgewisseld met theorie. Deze aanpak vraagt aandacht en concentratie van de lezer die zelf aan slag wil met de veranderaanpak. Het is geen theorieboek met praktijkvoorbeelden, maar een praktijkboek met theorie. De theorie en de gekoppelde veranderprincipes zijn mijns inziens vernieuwend. Door het verhalende karakter moet je als lezer goed lezen om de principe uit het verhaal te destilleren.

Al met al vond ik het een fijn en inspirerend boek om te lezen en daarmee een aanrader voor adviseurs, projectleiders, lijnmanagers, directieleden en veranderaars. Ik heb vernieuwende inzichten opgedaan en de schrijvers voegen met hun veranderprincipes echt nieuwe inzichten toe aan de Nederlandse managementliteratuur. De combinatie van praktijkverhalen vermengd met theorie geeft het boek een robuust karakter. Als je samen met collega's wilt werken aan een prestatiedoorbraak in jouw organisatie dan is Wij is belangrijker van why lezen een eerste stap in de goede richting daarvan.

Over Daan Scheffers

Daan Scheffers is programmamanager Vastgoed & Huisvesting bij het UMC Utrecht. Hij werkt mee aan de vernieuwing en renovatie van het academisch ziekenhuis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden