Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Beetje meer passie graag

Je passie vinden en volgen is helemaal niet zo moeilijk, zo luidt de boodschap van het boek Passie! Een aardig boek, maar inhoudelijk een beetje dun.

Ben Kuiken | 13 augustus 2008 | 2-3 minuten leestijd

Passie haal je niet uit een boek, schrijven Richard Engelfriet en Céline Rutten op de kaft van hun boek over passie. Dus waarom dan een boek over passie, zou je zeggen? Omdat je je wel kunt laten inspireren door anderen die hun passie hebben gevonden en hebben gevolgd, zo menen de schrijvers. Mensen als Miriam Kluijtmans, die haar baan als industrieel ontwerper opzegde om gîtes te gaan verhuren in Frankrijk. Of Peter van Driel, ooit manager, nu chocolatier die helemaal vervuld kan raken van een ‘vulkaantje mokka’. En neem beleggingsanalist Dolph Cantrijn, die zijn pak in de kast hing en fotograaf werd. Allemaal boeiende verhalen over passie, waarvan Rutten en Engelfriet er tien hebben verzameld in hun boek.

Veel meer is het boek eigenlijk ook niet. Het bevat geen uitgebreide verhandelingen over wat passie nu eigenlijk is. Geen gewichtige adviezen hoe je je passie kunt ontdekken of heldere tips over hoe je het roer in je leven radicaal om moet gooien. Want Passie! is een boek dat niet werkt. Een boek dat dus geen tips, adviezen of trucjes geeft over hoe je je droomleven moet leven. Want dat werkt toch allemaal niet. Het enige advies dat Rutten en Engelfriet geven is eigenlijk: doe niet zo moeilijk, doe de dingen die je leuk vindt en ga heen in vrede. Een beetje zoals in The meaning of life: ‘Wees aardig tegen andere mensen, eet niet te veel vet, lees af en toe een goed boek, wandel veel en leef in vrede met mensen van alle gezindten en afkomst.’

Dat klinkt allemaal leuk en als een verademing ten opzichte van al die dikke zelfhulpboeken die je geluk beloven in twee weken, maar voor de lezer is het allemaal een beetje onbevredigend. Als ik een boek wil lezen over passie, met bovendien ook nog zo’n stellige titel, dan wil ik ook echt wat te lezen hebben. Dat wil ik echt ergens op kunnen kauwen, over nadenken, me over opwinden, gepassioneerd door raken… Anders kan ik beter naar Ik Vertrek, Het roer om, De Italiaanse droom of een ander vluchtig programma op tv kijken. Dat zijn ook heel inspirerende verhalen, met voor mij slechts een moraal: mij niet gezien!

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is auteur en filosoof. Hij was hoofdredacteur van Management Team en werkt als freelance publicist, bladenmaker en spreker over de manier waarop mensen binnen organisaties slimmer kunnen samenwerken. Hij schreef vijf boeken over management en organiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Richard Engelfriet, Céline Rutten
Passie!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden