Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hard gaan met de beste mensen - 'Een hartstikke vlot boek'

Wie bij Hard gaan met de beste mensen denkt aan een doorsnee managementboek over het aantrekken en binden van goed personeel komt bedrogen uit. Sprout doet het - en hoe kan het ook anders - net even anders.

Eelco Sneep | 24 september 2019 | 2-3 minuten leestijd

Twee jaar geleden was er de introductie van de zogenaamde bookazines (verdiepende tijdschriften), nu vormt Hard gaan met de beste mensen het startsein voor een serie groeigidsen. Een reeks handzame en praktische boekjes voor ambitieuze ondernemers.

De eerste editie is meteen raak. De gids is een figuurlijke gang langs de belangrijkste kwesties die spelen rond het centrale thema: personeel. De opbouw van het boekje is dan ook logisch en voor de hand liggend. Van werving en selectie van echte toppers tot het organiseren van een zorgvuldig afscheid als de samenwerking geen onverdeeld succes blijkt. Meer willekeurig - maar minstens zo belangrijk - zijn de hoofdstukken die ertussen liggen. Van vrije en eerlijke feedback, via het expliciteren van je bedrijfscultuur naar beloningsbeleid en manieren waarop je kunt samenwerken in teams. Ook het belang van leiderschap - iets anders dan managen - komt natuurlijk aan bod.

Ieder onderwerp is in drie delen opgebouwd: een handleiding met basisinformatie, praktijklessen van gerenommeerde ondernemers en een checklist om te beoordelen of je overal aan hebt gedacht. Nadeel van dit concept is dat veel onderwerpen wel erg beknopt aan bod komen. Met name bij hoofdstuk 7 (teamwork) bekroop mij het gevoel dat de auteurs wel erg snel voorbij gaan aan de afwegingen die er te maken zijn bij het samenwerken in teams en de methoden die daar bij kunnen passen. Al lijkt dit een bewuste keuze. De gids verwijst namelijk veelvuldig en uitgebreid naar andere boeken voor meer verdieping en inspiratie rond specifieke onderwerpen.

De kracht van het boek zat voor mij in het iedere keer weer terugkerende ‘oh ja'-gevoel. Niet zozeer vernieuwende, maar wel noodzakelijke inzichten die je soms weer even tot je moet nemen. Of om de woorden van Marnix Geus te gebruiken: ‘[Hard gaan met de beste mensen is een] noodzakelijke opfrisser van het geheugen. Van die dingen die je als ondernemer moet blijven horen'. Het boek richt zich - net als Sprout zelf - vooral op startups en scaleups. Maar ik wens ook gevestigde ondernemers en corporates wat vaker het ‘oh ja'-gevoel toe. Ook voor hen biedt de gids noodzakelijke inzichten en ideeën als het gaat om personeel.

Sprout zelf pretendeert dat het wel eens een instant besteller kan worden. Zelfoverschatting? Je kunt het ook een mooie ambitie noemen. Buiten kijf staat dat ze precies aanvoelen waar hun lezerspubliek (ondernemers die geïnspireerd willen worden) behoefte aan hebben. Hard gaan met de beste mensen is een hartstikke vlot boek dat je in een paar uur (wel zo efficiënt!) meeneemt langs alles dat met het werven, binden en afscheid nemen van personeel te maken heeft. De vaart erin zou ik zeggen!

Over Eelco Sneep

Eelco Sneep werkt bij AT Osborne als adviseur voor de adviesgroep Bestuur & Organisatie. Hij geniet ervan om intensief met anderen te werken aan het stimuleren van organisatieontwikkeling en procesverbetering, veelal in (politiek bestuurlijk) complexe omgevingen met uiteenlopende belangen en afhankelijkheden.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden