Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
6 april 2010 | Projectleider-Worden.nl

Waar de vorige manuals absoluut niet uitnodigden om op te pakken en door te lezen, is Office of Government Commerce er nu goed in geslaagd om een aantrekkelijk én inhoudelijk goed handboek te presenteren; 'Managen van succesvolle projecten met Prince2'. Schokkende veranderingen in de methodiek zelf tref je niet aan. Immers, PRINCE2 was en is nog steeds gebaseerd op jarenlange praktijkervaring en die is sinds het ontstaan van PRINCE2 niet écht veranderd.

Waar de makers goed naar hebben geluisterd, is de inmiddels jarenlange praktijkervaring met PRINCE2. Man, wat is er in die jaren geploeterd en gefoeterd om die gortdroge theorie in praktijk te brengen. Hele markten eromheen zijn ontstaan voor auteurs die allerhande handige werkwijzen en handboekjes hebben bedacht om het vooral maar behapbaar en 'weer leuk' te maken.

Ervaren projectmanagers haalden er de neus voor op: 'PRINCE2 is slechts een methodiek, het maakt je geen projectmanager'. Beginners die geen flauw benul hebben van projectmatig denken en doen, trachten de methodiek rigoureus door te voeren. Daarbij veel documenten producerend. Met het vingertje in de lucht en de manual in de andere hand verkondigen zij dat als eenieder zich aan 'de regels van PRINCE' houdt, álles goed komt. Fools with Tools. Een middenweg leek er niet te bestaan. PRINCE had net zo goed Fiat Multipla kunnen heten; je vindt 'm óf spuuglelijk óf je doet of je 'm mooi vindt (vaak omdat je niets beters kunt vinden).

Hoe dan nu in 2009? Zijn de makers erin geslaagd een nieuw model te presenteren dat alle kritieken kan doorstaan en waarmee we én veilig én soepeltjes door het hectisch verkeer laveren? Volmondig 'ja'. O zeker, er zullen nog steeds ervaren projectmanagers meesmuilend over praten. En ja, het is en blijft 'een' methodiek - niet meer en niet minder. En er zullen ook nog steeds fanatici zijn die er helemaal los mee gaan. Maar toch zullen beiden met deze nieuwe opzet dichter tot elkaar komen.

Helaas is de Nederlandse vertaling minder geslaagd; deze is correct maar de redactie doet krampachtig aan. Het resultaat: lange zinnen met veel tussenzinnen. Voeg daaraan toe het gebruik van schrijftaal in plaats van spreektaal en u krijgt een 'studieboek' in plaats van een handboek. Voor het gebruik van de Engelstalige en Nederlandstalige termen vrezen wij verwarring alom: bij opleiding, certificering en in het gebruik. Wat nu te hanteren? Voor de 'Processen' zijn de Engelstalige termen aangehouden; de 'Principes' zijn Nederlandstalig, met uitzondering van één; voor de 'Thema's' worden Nederlandstalige termen gebruikt; voor de productbeschrijvingen worden beide gehanteerd. Kortom: rommelig en verwarrend. De extra toegevoegde bijlage met vertalingen is een onvoldoende middel om dit op te heffen.

De essentie, de bodemplaat onder PRINCE2 is nog steeds even solide als bij het eerste model. Maar de nieuwe opbouw en indeling van de nieuwe PRINCE2 komen het gebruik zeer ten goede. De verschillende elementen vallen een stuk logischer in elkaar en sluiten beter op elkaar aan. Ook de 'looks' van deze editie zijn stukken verbeterd. Een behoorlijke afslanking van het aantal pagina's, minder managementproducten, duidelijke stroomschema's en verantwoordelijkhedentabellen enzovoort. Samen met de nieuwe lay-out nodigt 'Managen van succesvolle projecten met Prince2' écht uit om te lezen en toe te gaan passen. En om te voorkomen dat de fanatici helemaal los kunnen gaan, heeft het aspect 'Tailoring' een veel prominenter rol gekregen.

Al met al is het model 2009 niet slechts een vorig model met een tussentijdse facelift. Het nieuwe model is nog steeds even solide en betrouwbaar als voorheen, maar stukken lichter bestuurbaar en vlotter door het verkeer te manoeuvreren. Een model dat meer en meer harten zal gaan winnen. Maar, zoals bij ieder model geldt, wel eerst leren rijden en verkeersinzicht opdoen voor je instapt.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden