Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
7 maart 2008 | Frans Eliëns

Hoewel Marjo Louwers zelf antwoord geeft op de vraag “Voor wie het boek is geschreven”, kan ik het antwoord in dit boek niet vinden. Zij geeft aan het boek te schrijven voor P&O-ers, (lijn)managers, recruiters, leidinggevenden en sollicitanten, kortom iedereen die te maken heeft met de selectie van kandidaten. Voor hen voegt het boek echter niets toe. Eigenlijk is dit boek één van de vele boeken, dat beter niet geschreven had kunnen worden. Toegegeven, er is best iets op te pikken uit het boek, dat is echter zo verbijsterend weinig, dat het niet zinvol is dit boek aan te schaffen om daarmee je kwaliteiten op het gebied van selectie te versterken. Er zijn boeken, die je daar beter bij kunnen helpen.

Laat ik beginnen met een aantal positieve opmerkingen over het boek. Dat begint met de omslag. Ik vind de omslag en de daarbij behorende metafoor van het vissen, waarin de schrijfster een vergelijking maakt tussen vissen en het selecteren van de juiste kandidaat een aardige, maar ook al oude, metafoor, die door Louwers wat verder wordt uitgewerkt. Het eerste hoofdstuk dat de dekkende titel: 'Een beetje theorie' heeft meegekregen geeft iemand die weinig of geen inzicht in werving & selectie heeft een heel klein beetje inzicht in de aspecten die bij werving & selectie een rol kunnen spelen. Het is jammer dat Louwers hierop niet verder ingaat. Het blijft bij korte opsommingen, die je als lezer voor kennisgeving aan kunt nemen en waarop je dan vervolgens jezelf afvraagt: 'En nu? Is het de bedoeling, dat ik één van deze methodieken ga gebruiken? En waarom dan? En welke?' Louwers zet je op een spoor, maar geef niet echt antwoorden.

De overige 56 (!) hoofdstukken hebben steeds de dezelfde indeling en beschrijven per hoofdstuk een competentie (zoals bijvoorbeeld aanpassingsvermogen, plannen en organiseren, flexibiliteit). Eerst geeft de schrijfster een definitie van de competentie, vervolgens een aantal gedragsvoorbeelden en tenslotte selectievragen, die bij een selectiegesprek gesteld kunnen worden. Op deze hoofdstukken is inhoudelijk weinig af te dingen. De definities van de competenties zijn steeds duidelijk, de gedragsvoorbeelden zijn verhelderend, hoewel niet altijd to the point en de selectievragen zijn goed. Toch is het boek in de praktijk van selecteren nutteloos. Immers ervaren en opgeleide selecteurs hebben dit boek niet nodig, die zijn gewend om op basis van een profiel de juiste gedragsgerichte vragen te stellen. En niet ervaren selecteurs hebben niets aan het boek, omdat het risico heel groot is, dat bij de voorbereiding een lijstje vragen wordt opgeschreven vanuit de geformuleerde competenties. Het afwerken van deze vragen tijdens een selectie-interview leidt eerder tot een soort overhoring, dat tot een open en gezamenlijk sollicitatiegesprek.

Marjo Louwers is zeker deskundig en ik verwacht ook dat heel veel selecteurs heel veel van haar kunnen leren in de workshops gedragsgericht interviewen die zij geeft. Dit boek voegt in de lange reeks boeken die geschreven zijn over werving, selectie en interviewen weinig toe. Het boek is misschien wel bruikbaar voor bijvoorbeeld het inrichten of definiëren van een competentiebibliotheek, maar dat is niet de suggestie die de titel geeft.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden