Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Managemementboek van het Jaar 2024

Dit is de Shortlist

Op deze pagina maak je kennis met de auteurs van de vijf genomineerde boeken. Luister de podcasts, lees de interviews of de jurymotivatie. En haal deze belangrijke boeken in huis.

Themapagina
Samengesteld door Managementboek Redactie
Aad Goudappel

Voor elke auteur is de kroon op het werk een andere. Het eerste exemplaar – tastbaar resultaat van noeste arbeid. Of een mooie recensie, een interview, een topnotering.

Een droom voor velen blijft het winnen van een prijs; een beker, een beeldje, een geldbedrag. De erkenning, letterlijk onderscheiden worden, het ultieme doel. Dit jaar, aan het eind van de 22e editie van de verkiezing van het Managementboek van het Jaar wordt één boek gekroond.

Een maand geleden, op 6 februari, is de Longlist gedeeld. Uit deze 50 boeken heeft de jury nu (5 maart) vijf potentiële troonopvolgers gekozen. Deze genomineerde managementboeken worden op dit moment door diezelfde jury uitgebreid langs de lat gelegd. De discussies zullen oplaaien, maar één zal het beste zijn.

Op 18 april wordt tijdens het Managementboekengala de winnaar bekend gemaakt en symbolisch gekroond.

De 5 genomineerden

1
Caroline Koetsenruijter

Giftig gedoe op de werkplek

'Giftig gedoe op de werkplek' is een must-read voor iedereen die aan de sociale en psychologische veiligheid binnen teams en organisaties wil werken.
€ 26,95
2
Marc Hijink

Focus - De wereld van ASML

Het is het waardevolste techbedrijf van Europa en zonder meer het belangrijkste bedrijf van Nederland. Zonder ASML zou de wereld er heel anders uitzien.
€ 24,99
3
Manon de Caluwé

Samenwerken aan maatschappelijke opgaven

Dit boek biedt inzichten en handelingsperspectief voor beleidsmakers, netwerkmanagers en bestuurders die beweging en gezamenlijk handelen voor elkaar willen krijgen.
€ 55,-
4
Mijntje Lückerath-Rovers

Morele dilemma's in de boardroom

Dit boek beschrijft inzichten uit de psychologie en corporate governance over morele oordeelsvorming, morele identiteit en de relatie met stakeholder-denken.
€ 32,50
5
Saskia Schepers

Als alle breinen werken

Dit boek biedt neurodivergenten een nieuw perspectief op hun eigen capaciteiten en geeft hun omgeving de tools om die capaciteiten volledig te benutten.
€ 22,99

Even voorstellen

interview
interview
26 maart 2024
Hans van der Klis
11-15 minuten leestijd
De shortlist voor de verkiezing van het Managementboek van het Jaar 2024 telt vijf boeken: even interessant als divers. Wat opvalt: behalve de kwaliteit hebben ze ook gemeen dat ze buitengewoon actueel zijn. We vroegen de genomineerde auteurs naar hun eerste reactie. ‘Dit boek sluit aan bij de tijdgeest, veel mensen worstelen met deze vraagstukken.’
Interview
interview
25 augustus 2023
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Met ‘Als alle breinen werken’ schreef Saskia Schepers een mooi boek over neurodiversiteit. Het is een pleidooi voor het waarderen van talenten van mensen met autisme, ADHD, dyslexie en hoogsensitiviteit. ‘Aandacht voor neurodiversiteit komt organisaties ten goede.’ 
podcast
podcast
30 november 2023
De Caluwe en Kaats
1-2 minuten leestijd
Hoe werk je effectief samen aan maatschappelijke opgaven? Manon de Caluwé en Edwin Kaats schreven 'Samenwerken aan maatschappelijke opgaven' voor bestuurders en beleidsmakers die met deze complexe opdrachten te maken krijgen. Opdrachten met veel verschillende partijen en verschillende belangen. 
preview
preview
6 november 2023
Marc Hijink
2-3 minuten leestijd
Marc Hijink is journalist bij NRC. Hij volgde ASML ruim tien jaar van dichtbij en binnenuit. En nu is er een boek van zijn hand over het meest waardevolle techbedrijf van Europa: ‘Focus - De wereld van ASML’. In zijn preview vertelt hij erover.
Interview
interview
18 augustus 2023
Ronald Buitenhuis
7-10 minuten leestijd
Heineken al dan niet weg uit Rusland vanwege de Oekraïneoorlog. Topsalarissen bij ING. Liegen op je CV. Overmars, dickpics en Ajax…. Morele dilemma’s te over in de boardroom. Governance-deskundige Mijntje Lückerath–Rovers doet in haar boek een appèl aan bestuurders en commissarissen om lastige keuzes beter te motiveren en uit te leggen. ‘Morele keuzes zijn niet ééndimensionaal.’
Interview
interview
2 juni 2023
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
De sociale onveiligheid op de Nederlandse werkvloer neemt toe. Er zijn jaarlijks bijna 2,5 miljoen incidenten met ‘giftig gedoe’ op de werkplek. Aldus Caroline Koetsenruijter in ‘Giftig gedoe op de werkplek’, dat ze schreef met consultant Hans van der Loo. Hierin bieden ze praktische tips en tools hoe je giftig gedoe voorkomt. En, als het tóch gebeurt, hoe je dat effectief kunt bestrijden.

De onderbouwing

De jury van het Managementboek van het Jaar 2024 presenteert: De shortlist. In dit artikel vertellen ze - in willekeurige volgorde - waarom ieder boek op de shortlist thuishoort.

De recensies

recensie
recensie
25 mei 2023
Rogier van der Wal
3-4 minuten leestijd
De schade die giftig gedoe op de werkplek aanricht valt maar deels hard te maken, maar die cijfers zijn op zich al schokkend genoeg. Bijna twee miljoen mensen zijn betrokken bij 2,5 miljoen gevallen – de materiële én immateriële kosten daarvan zijn nauwelijks te bepalen, maar die moeten immens zijn. Hoog tijd dus voor effectief tegengif!
recensie
recensie
8 december 2023
Rudy Kor
5-6 minuten leestijd
Focus, De wereld van ASML is een journalistiek verslag over de groei en bloei van ASML. Marc Hijink volgde het bedrijf jarenlang. In zijn boek schrijft hij over onderwerpen zoals het omgaan met technische tegenvallers, overleven bij crisis, duaal leiderschap, werken in een brandjesbluscultuur, overnameperikelen en lobbyen bij (inter)nationale overheden.
recensie
recensie
6 oktober 2023
Hans de Witte-van Mierle
3-5 minuten leestijd
Wanneer een maatschappelijke kwestie landelijk steeds meer aandacht krijgt, wordt het wat we noemen een opgave. In ‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’ behandelen Manon de Caluwé en Edwin Kaats het hele proces van een maatschappelijke opgave.
recensie
recensie
11 januari 2024
Paul Schollaardt
2-3 minuten leestijd
Mijntje Lückerath-Rovers levert met ‘Morele dilemma’s in de boardroom’ een toegankelijke en praktische bijdrage om tot betere afwegingen te komen. Prof. dr. Mijntje Lückerath is onder andere hoogleraar corporate governance aan Tilburg University. Morele dilemma’s in de boardroom is gebaseerd op haar afstudeeronderzoek voor haar studie Psychologie.
recensie
recensie
15 augustus 2023
Liesbeth Tettero
3-4 minuten leestijd
Die medewerker die nooit gezellig meegaat met uitjes. Of die ene die zich met alle afdelingen bemoeit en altijd beren op de weg ziet. En die ene die niet te volgen is met al die stemmingswisselingen… 

De auteurs

Mijntje Lückerath-Rovers
Caroline Koetsenruijter
Hans van der Loo
Marc Hijink
Manon de Caluwé
Edwin Kaats
Saskia Schepers

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden