trefwoord
Algoritmen - De onzichtbare kracht die onze wereld verandert
Algoritmen zijn overal. Ze bepalen welke advertenties je ziet, welke routes je navigatie voorstelt, welk nieuws er in je feed verschijnt en soms zelfs of je een lening krijgt of niet. Deze reeksen van wiskundige instructies die computers volgen om problemen op te lossen of beslissingen te nemen, hebben een enorme impact op ons dagelijks leven. Maar hoe werken ze precies? Wie ontwikkelt ze? En welke gevolgen hebben ze voor onze samenleving?
Op deze pagina vind je een selectie van boeken en artikelen die je helpen algoritmen beter te begrijpen - van de technische basis tot de ethische vraagstukken die ze oproepen. Of je nu een IT-professional bent, beleidsmaker, student of gewoon nieuwsgierig, deze bronnen bieden waardevolle inzichten in een van de meest invloedrijke technologieën van onze tijd.
Jim Stolze
Algoritmisering, wen er maar aan!
Jim Stolze's 'Algoritmisering, wen er maar aan!' is hét standaardwerk over de impact van algoritmen op bedrijven en samenleving. Stolze introduceert de term 'algoritmisering' voor het proces waarbij computergestuurde besluitvorming steeds meer processen bepaalt, en laat zien waarom we dit proces moeten begrijpen.
Boek bekijken
Verwachte levertijd ongeveer 6 werkdagen
Algoritmen en kunstmatige intelligentie
Algoritmen vormen de ruggengraat van kunstmatige intelligentie. Ze stellen computers in staat om te 'leren' van data, patronen te herkennen en beslissingen te nemen. De recente explosie van AI-toepassingen heeft ervoor gezorgd dat algoritmen meer dan ooit van invloed zijn op ons dagelijks leven.
Maarten Sukel
De AI-revolutie
In 'De AI-revolutie' neemt Maarten Sukel ons mee naar de kern van AI-systemen: algoritmen. Hij legt helder uit hoe deze stapsgewijze procedures werken, beslissingen nemen en welke impact ze hebben op ons leven. Een toegankelijke introductie voor iedereen die wil begrijpen hoe algoritmen onze toekomst vormgeven.
Boek bekijken
Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis
Algoritmen zijn niets meer dan een reeks instructies om een bepaald probleem op te lossen. Mensen gebruiken al millennia lang algoritmen, maar dankzij computers kunnen we nu complexere algoritmen uitvoeren dan ooit tevoren.
Uit: Dit is kunstmatige intelligentie
Simon Koolstra
Belle de Veer
Tijmen Veltman
Dit is kunstmatige intelligentie
'Dit is kunstmatige intelligentie' biedt een heldere uitleg van verschillende soorten algoritmen, zoals beslisbomen, neurale netwerken en Bayesiaanse modellen. De auteurs Belle de Veer, Simon Koolstra en Tijmen Veltman behandelen zowel de historische oorsprong als de praktische toepassingen van deze essentiële bouwstenen van AI.
Boek bekijken
Vandaag voor 21:00 besteld, morgen in huis
De maatschappelijke impact van algoritmen
Terwijl algoritmen steeds meer beslissingen nemen die voorheen door mensen werden gemaakt, ontstaan er belangrijke vragen over transparantie, verantwoording en ethiek. Hoe zorgen we ervoor dat algoritmen eerlijk zijn en niet discrimineren? Wie is verantwoordelijk als een algoritmisch systeem fouten maakt? En hoe behouden we menselijke controle over steeds autonomere systemen?
SPOTLIGHT: Yuval Noah Harari
Yuval Noah Harari is een van de meest invloedrijke denkers over de impact van technologie op de mensheid. Als historicus en filosoof plaatst hij algoritmen en AI in een breder perspectief van menselijke evolutie. Zijn waarschuwingen over algoritmen die steeds meer beslissingen over ons leven nemen zonder transparantie hebben wereldwijd het debat over digitale ethiek aangewakkerd.
Meer over Yuval Noah Harari
Yuval Noah Harari
Nexus - Van het stenen tijdperk tot AI
In 'Nexus - Van het stenen tijdperk tot AI' waarschuwt Yuval Noah Harari voor de groeiende invloed van algoritmen op ons leven. Hij laat zien hoe deze reeksen instructies steeds meer beslissingen nemen die menselijke levens beïnvloeden, vaak zonder transparantie of verantwoording.
Boek bekijken
Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis
Terwijl Harari de grote filosofische vragen stelt over algoritmen, maken we in Nederland ook concrete gevolgen mee van algoritmische besluitvorming die fout gaat. De toeslagenaffaire is daarvan een pijnlijk voorbeeld.
Kustaw Bessems
Stuurloos
In 'Stuurloos' laat Kustaw Bessems zien wat er gebeurt als de overheid algoritmen inzet zonder goede controle of begrip. Hij koppelt dit aan schandalen zoals de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst en toont aan hoe geautomatiseerde beslisregels zonder menselijk toezicht kunnen leiden tot discriminatie en onrechtvaardigheid.
Boek bekijken
Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis
Algoritmen en informatie
Een van de meest zichtbare toepassingen van algoritmen in ons dagelijks leven betreft de manier waarop we informatie consumeren. Sociale media en zoekmachines gebruiken complexe algoritmen om te bepalen welke content we te zien krijgen, met verstrekkende gevolgen voor onze perceptie van de wereld.
Ignaas Devisch
We informeren ons kapot
Ignaas Devisch onderzoekt in 'We informeren ons kapot' hoe algoritmen van digitale platforms bepalen welke informatie we te zien krijgen. Hij laat zien hoe deze geautomatiseerde regels en procedures kunnen leiden tot filterbubbels waarin we alleen nog informatie zien die aansluit bij onze bestaande overtuigingen.
Boek bekijken
Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis
Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen
Algoritmen van sociale media zijn niet ontworpen om waarheid te verspreiden of gemeenschappen te versterken, maar om onze aandacht vast te houden. Ze versterken emotionele reacties en polariserende content omdat dit leidt tot meer 'engagement'. Om werkelijk vrij te zijn, moeten we begrijpen hoe deze systemen ons manipuleren.
Jaron Lanier
Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen
In 'Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen' legt technologiecriticus Jaron Lanier uit hoe algoritmen van sociale media gebruikersgedrag tracken, analyseren en manipuleren. Deze gedetailleerde instructiereeksen zijn geprogrammeerd om engagement te maximaliseren, vaak ten koste van ons welzijn.
Boek bekijken
Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis
De invloed van algoritmen op de informatievoorziening gaat verder dan sociale media. Ook in commerciële contexten worden algoritmen ingezet om consumentengedrag te voorspellen en te beïnvloeden.
Paul ter Heyne
Genoeg van reclame
Paul ter Heyne bespreekt in 'Genoeg van reclame' hoe algoritmen worden gebruikt om consumentengedrag te voorspellen en te beïnvloeden zonder transparantie of controle. Hij waarschuwt voor de gevaren van deze onzichtbare manipulatie voor democratie en vrijheid.
Boek bekijken
Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis
Jim Stolze: ‘Laat ethische kanten van algoritmisering niet over aan techneuten’
Paul Groothengel
In dit interview deelt Jim Stolze zijn visie op algoritmisering: 'Laat ethische kanten van algoritmisering niet over aan techneuten'. Stolze benadrukt dat algoritmisering niets anders is dan patronen herkennen in een zee van data en deze vertalen naar relevante oplossingen. Zijn boek 'Algoritmisering, wen er maar aan!' is volgens hem 'een ode aan het algoritme'.
Algoritmen in organisaties
Bedrijven en organisaties zetten in toenemende mate algoritmen in om processen te optimaliseren, besluitvorming te verbeteren en nieuwe kansen te identificeren. Deze ontwikkeling verandert fundamenteel hoe organisaties opereren en concurreren.
SPOTLIGHT: Salim Ismail en Yuri van Geest
Salim Ismail en Yuri van Geest zijn pioniers op het gebied van exponentiële organisaties. Ze hebben het concept van de 'Exponentiële Organisatie' geïntroduceerd - een nieuw type organisatie dat dankzij algoritmen, data en AI exponentieel kan groeien. Hun werk heeft wereldwijd invloed op hoe organisaties denken over innovatie, schaal en disruptie in een algoritmische economie.
Meer over Salim Ismail en Yuri van Geest
Salim Ismail
Yuri van Geest
Exponentiële organisaties
'Exponentiële organisaties' beschrijft hoe algoritmen en AI essentiële bouwstenen zijn van moderne, snel groeiende organisaties. Salim Ismail en Yuri van Geest laten zien hoe deze geautomatiseerde besluitvormingsprocessen data verwerken en sturen, wat organisaties in staat stelt exponentieel te groeien.
Boek bekijken
Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis
Niet alleen commerciële organisaties, maar ook overheidsinstanties en publieke platforms maken gebruik van algoritmen om hun processen te optimaliseren.
Paul de Bijl
Nicolai van Gorp
Gelijn Werner
Handboek Platformeconomie
Het 'Handboek Platformeconomie' analyseert hoe digitale platforms algoritmen inzetten om matches te maken, content te modereren en gedrag te sturen. De auteurs Gelijn Werner, Nicolai van Gorp en Paul de Bijl laten zien hoe deze geautomatiseerde besluitvormingsprocessen een cruciale rol spelen in de werking van platforms.
Boek bekijken
Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis
De Digitale Butler - 'Een goed beeld van het speelveld van Kunstmatige Intelligentie'
Sjors van Leeuwen
In zijn recensie van 'De Digitale Butler' bespreekt Jarno Duursma hoe chatbots, virtual personal assistants en intelligent agents - allemaal gebaseerd op algoritmische technologie - een compleet nieuwe wereld van mogelijkheden openen. Dit artikel biedt een goed beeld van het speelveld van Kunstmatige Intelligentie en de algoritmen die hieraan ten grondslag liggen.
De toekomst van algoritmen
Naarmate algoritmen krachtiger en alomtegenwoordiger worden, staan we voor belangrijke vragen over de toekomst. Hoe zorgen we voor een wereld waarin algoritmen ons helpen zonder onze autonomie en privacy in gevaar te brengen? Hoe reguleren we algoritmische systemen? En hoe bereiden we ons voor op een samenleving waarin algoritmen een steeds grotere rol spelen?
Of we het nu willen of niet, algoritmen zullen een steeds grotere rol spelen in ons leven. Door te begrijpen hoe ze werken en wat hun impact is, kunnen we bewustere keuzes maken over hoe we ze ontwikkelen, implementeren en reguleren. De boeken en artikelen op deze pagina bieden waardevolle inzichten voor iedereen die zich wil voorbereiden op deze algoritmische toekomst.
Chris Bleakley
Als dit, dan dat
'Als dit, dan dat' van Chris Bleakley is een fundamenteel werk over de groeiende invloed van algoritmen op ons dagelijks leven. Bleakley legt uit hoe algoritmen bepalen welk nieuws we online zien en welke producten we kopen. Dit boek wordt gezien als een essentiële introductie in de wereld van algoritmen en hun maatschappelijke impact.
Boek bekijken
Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis