Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Biomimicry: Innoveren met de natuur als leermeester

Biomimicry is een innovatiebenadering waarbij de natuur als inspiratiebron dient voor het oplossen van menselijke problemen. Het woord komt van 'bios' (leven) en 'mimesis' (nabootsen). In een wereld vol uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie, kijken steeds meer ontwerpers, ingenieurs en ondernemers naar de 3,8 miljard jaar aan evolutionaire wijsheid die de natuur ons biedt. Welke lessen kunnen we leren van de gekko's kleefvoeten, van zelfreinigende lotusbladen of van de efficiënte zwermformaties van vogels?

De natuur heeft reeds oplossingen ontwikkeld voor vrijwel alle uitdagingen waar de mens voor staat. Biomimicry gaat verder dan alleen inspiratie opdoen; het betekent het systematisch bestuderen en nabootsen van natuurlijke processen, ontwerpen en systemen.

Ylva Poelman
De 9 succesfactoren van de BV Natuur
In 'De 9 succesfactoren van de BV Natuur' laat Ylva Poelman zien hoe we kunnen leren van de natuur om duurzame oplossingen te creëren. Het boek behandelt biomimicry als essentieel concept voor bio-inspired innovation en biedt praktische inzichten voor organisaties die natuurlijke principes willen toepassen.

Van observatie naar innovatie

Biomimicry gaat verder dan alleen het kopiëren van vormen uit de natuur. Het draait om het begrijpen van de onderliggende principes en processen. Succesvolle toepassingen van biomimicry vinden we in diverse sectoren - van materiaalwetenschappen tot energieproductie en van waterzuivering tot organisatiestructuren.

Een van de bekendste voorbeelden is de Japanse hogesnelheidstrein Shinkansen, waarvan de neus is geïnspireerd op de snavel van een ijsvogel om luchtdrukproblemen op te lossen. Of denk aan klittenband, geïnspireerd op de zaadjes van de klit die zich aan dierenvachten hechten.

Charlotte Extercatte Joep Boerboom
Klimaatwerkers
In 'Klimaatwerkers' laten Extercatte en Boerboom zien hoe het bedrijf Interface biomimicry toepaste voor duurzame innovatie. Hun tapijtpatronen, geïnspireerd op willekeurige patronen in bosgrond, en een kleefmethode gebaseerd op de gekko, leidden tot zowel duurzamere als commercieel succesvolle producten.

Biomimicry in organisaties en samenleving

De principes van biomimicry kunnen ook worden toegepast op organisaties, netwerken en zelfs hele samenlevingen. De natuur heeft efficiënte vormen van samenwerking, leiderschap, aanpassingsvermogen en veerkracht ontwikkeld die als voorbeeld kunnen dienen voor menselijke systemen.

Jelleke de Nooy-van Tol
Voorlevers van de nieuwe samenleving
In 'Voorlevers van de nieuwe samenleving' onderzoekt Jelleke de Nooy-van Tol hoe biomimicry kan dienen als inspiratiebron voor regeneratieve systemen. Het boek toont hoe we natuurlijke processen kunnen bestuderen om duurzame samenlevingsvormen te ontwikkelen die in harmonie zijn met ecosystemen.

Spotlight: Martijn Aslander

Als auteurs van de bestseller 'Nooit Af' hebben Aslander en Witteveen een belangrijke bijdrage geleverd aan het denken over biomimicry in organisatiecontext. Ze beschrijven hoe we kunnen leren van natuurlijke systemen die al miljarden jaren succesvol zijn en hoe de natuur ons leert dat eeuwige groei niet bestaat - een cruciaal inzicht voor duurzame organisatieontwikkeling.
Martijn Aslander Erwin Witteveen
Nooit Af
In deze klassieker 'Nooit Af' verkennen Aslander en Witteveen hoe biomimicry ons leert dat eeuwige groei niet bestaat. Het boek trekt parallellen tussen natuurlijke systemen en moderne organisatievormen, waarbij de natuur als voorbeeld dient van processen die constant in ontwikkeling zijn maar nooit 'af'.

Leren van mislukkingen en aanpassingsvermogen

Een belangrijk aspect van biomimicry is het leren van de wijze waarop de natuur omgaat met verandering, aanpassing en mislukkingen. De evolutie is in wezen een proces van trial-and-error over miljarden jaren, resulterend in robuuste en veerkrachtige systemen.

Paul Louis Iske
Instituut voor Briljante Mislukkingen
Paul Louis Iske laat in 'Instituut voor Briljante Mislukkingen' zien hoe we kunnen leren van de natuurlijke selectie en aanpassingsprocessen. Hij trekt fascinerende parallellen tussen evolutionaire principes en innovatieprocessen in organisaties, waarbij mislukkingen essentieel zijn voor uiteindelijk succes.
"De natuur heeft miljarden jaren ervaring met trial-and-error. Elke soort die nu bestaat, vertegenwoordigt een succesvolle aanpassing aan de omgeving, voortkomend uit ontelbare 'mislukkingen' in het evolutionaire proces. Als we leren van deze principes, kunnen we ook in organisaties een cultuur creëren die mislukkingen als leermomenten waardeert." Uit: Instituut voor Briljante Mislukkingen

Praktische toepassingen van biomimicry

Voor professionals die biomimicry willen toepassen in hun werk, zijn er verschillende methodieken en werkvormen beschikbaar. Deze helpen om op een gestructureerde manier de natuur als inspiratiebron te gebruiken voor innovatie en probleemoplossing.

Koen de Vos
Brainstormen
In 'Brainstormen' laat Koen de Vos zien hoe eigenschappen van dieren en planten kunnen dienen als inspiratiebron tijdens brainstormsessies. Het boek biedt praktische technieken om natuurlijke principes te vertalen naar innovatieve oplossingen voor menselijke problemen.
Nicoline Mulder
77 werkvormen voor projectmanagement
Nicoline Mulder introduceert in '77 werkvormen voor projectmanagement' het concept van chaordisch projectmanagement, geïnspireerd op zelfregelende en zelfsturende systemen in de natuur. Het boek toont hoe natuurlijke organisatieprincipes kunnen leiden tot effectievere projecten.

Biomimicry en duurzame economie

Biomimicry speelt een steeds belangrijkere rol in het ontwikkelen van een duurzame economie. Door te leren van de kringloopprocessen in de natuur kunnen we circulaire bedrijfsmodellen ontwikkelen zonder afval. De natuur kent immers geen afval; alles is voedsel voor iets anders.

Jan Jonker
Werken aan de Weconomy
Jan Jonker beschrijft in 'Werken aan de Weconomy' hoe biomimicry kan dienen als strategie voor duurzame innovatie en organisatieontwikkeling. Het boek biedt concrete voorbeelden van hoe organisaties kunnen leren van natuurlijke systemen om een duurzame, circulaire economie te creëren.

SPOTLIGHT: Jan Jonker

Professor Jan Jonker is een vooraanstaand denker op het gebied van duurzame bedrijfsmodellen en de circulaire economie. In zijn werk maakt hij de verbinding tussen biomimicry en nieuwe economische modellen. Hij laat zien hoe natuurlijke principes als basis kunnen dienen voor een fundamentele herontwerp van onze economie. Meer over Jan Jonker
De 9 succesfactoren van de BV Natuur De natuur werkt met wat lokaal beschikbaar is en produceert geen afval. Ylva Poelman laat zien dat succesvolle toepassing van biomimicry betekent dat we ontwerpen moeten creëren die, net als in de natuur, volledig afbreekbaar zijn of herbruikbaar als grondstof voor nieuwe producten - een perfecte circulaire economie.

De toekomst van biomimicry

Naarmate we voor steeds grotere uitdagingen komen te staan op het gebied van klimaatverandering, grondstoffenschaarste en milieuvervuiling, wordt biomimicry steeds relevanter. De natuur heeft immers al miljoenen jaren ervaring met het omgaan met vergelijkbare uitdagingen.

Door systematisch te leren van de natuur en haar principes toe te passen in onze ontwerpen, processen en systemen, kunnen we innovaties ontwikkelen die niet alleen effectief zijn, maar ook in harmonie zijn met de natuurlijke wereld waarvan we deel uitmaken.

Biomimicry biedt zo niet alleen een praktische benadering voor innovatie, maar ook een nieuw perspectief op onze relatie met de natuur: van een die gebaseerd is op extractie en uitbuiting naar een van leren en samenwerken.

Kees Klomp Stefan Wobben Jesse Kleijer
Handboek betekenisvol ondernemen
In 'Handboek betekenisvol ondernemen' beschrijven Kleijer, Klomp en Wobben biomimicry als een betekenisvolle markt waar de natuur als voorbeeld dient voor duurzame oplossingen. Het boek biedt handvatten voor ondernemers die natuurlijke principes willen integreren in hun bedrijfsvoering.

Boeken over 'biomimicry' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'biomimicry'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden