Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Complexiteit: navigeren door ambiguïteit en veelzijdigheid

In een wereld die steeds sneller verandert, worden we continu geconfronteerd met toenemende complexiteit. Anders dan bij gecompliceerde situaties, waar we met voldoende analyse tot een oplossing kunnen komen, kenmerken complexe situaties zich door talrijke onderling verbonden factoren die op niet-lineaire wijze interacteren. Het geheel is hier letterlijk meer dan de som der delen.

Leiders, professionals en organisaties zoeken naar manieren om deze complexiteit niet te bestrijden, maar ermee te leren leven en werken. Het vraagt om een fundamenteel andere mindset: niet simplificeren maar 'versimpelen', niet beheersen maar navigeren, niet kiezen maar balanceren tussen tegenstrijdigheden.

Jitske Kramer
Tricky Tijden
Jitske Kramer duikt in haar boek 'Tricky Tijden' diep in de complexiteit van onze huidige tijd met zijn vele verweven crises en uitdagingen. Ze nodigt ons uit deze complexiteit te accepteren in plaats van naar simplistische oplossingen te zoeken. Een verfrissende blik op hoe we kunnen navigeren door deze volatiele, onzekere en ambigue tijden.

Complexiteit en leiderschap

Leiders worden geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid. De oude command-and-control stijlen werken niet meer in een complexe omgeving. Het vraagt om leiders die kunnen omgaan met paradoxen, ambiguïteit en emergente patronen. Zoals Jitske Kramer het stelt: "We moeten leren dansen met de chaos in plaats van deze te willen beheersen."

Danny Mullenders Tjomme Reeringh
De kunst van niet kiezen
In 'De kunst van niet kiezen' laten Danny Mullenders en Tjomme Reeringh zien hoe leidinggevenden effectief kunnen opereren in toenemende complexiteit. Ze bepleiten een benadering waarbij leiders leren omgaan met ambiguïteit door niet altijd eenduidige keuzes te maken, maar juist te erkennen dat verschillende perspectieven naast elkaar kunnen bestaan.
Ivo Brughmans
Paradoxaal leiderschap
Ivo Brughmans breekt in 'Paradoxaal leiderschap' een lans voor het omarmen van schijnbare tegenstellingen. In een complexe werkelijkheid werken lineaire oplossingen niet meer. Juist het vermogen om ogenschijnlijke tegenstellingen naast elkaar te laten bestaan en te benutten, is cruciaal voor effectief leiderschap in complexiteit.

Een gemeenschappelijk thema in deze boeken over leiderschap en complexiteit is het loslaten van de illusie van controle. Complexe systemen laten zich niet volledig beheersen, en de poging daartoe leidt vaak tot meer problemen dan oplossingen. In plaats daarvan pleiten de auteurs voor een meer adaptieve, flexibele houding.

Koen Marichal Jesse Segers
Over leiderschap
In 'Over leiderschap' bieden Jesse Segers en Koen Marichal verschillende inzichten over hoe leiders kunnen omgaan met complexe, dynamische situaties. Vooral inzichten 3, 5 en 17 geven praktische handvatten voor het navigeren door de veelheid aan factoren en onvoorspelbaarheid in moderne organisaties.

SPOTLIGHT: Jan-Peter Bogers

Jan-Peter Bogers heeft zich als expert op het gebied van complexiteit en 'versimpelen' onderscheiden. Hij maakt complexiteit begrijpelijk zonder in simplisme te vervallen. Zijn pragmatische benadering helpt professionals en organisaties om door de wirwar van factoren te navigeren en tot de essentie te komen. Meer over Jan-Peter Bogers
Jan-Peter Bogers
Versimpelen - Projecten realiseren zonder gedoe
In 'Versimpelen - Projecten realiseren zonder gedoe' neemt Jan-Peter Bogers ons mee in een diepgaande analyse van hoe complexiteit ontstaat, welke problemen het veroorzaakt en, belangrijker nog, hoe we ermee kunnen omgaan zonder in de valkuil van simplificatie te stappen.

Systeemdenken en complexiteit

Om complexiteit te begrijpen, is het essentieel om in systemen te denken. Complexe problemen kenmerken zich door onderlinge verbondenheid en niet-lineaire interacties. Systeemdenken biedt een lens om deze patronen te herkennen en er effectiever mee om te gaan.

Frank uit de Weerd Marita Fridjhon
Systeem-Geïnspireerd Leiderschap
'Systeem-Geïnspireerd Leiderschap' van Frank uit de Weerd en Marita Fridjhon maakt een cruciaal onderscheid tussen gecompliceerde en complexe uitdagingen. Hun aanpak helpt leiders om deze verschillende soorten uitdagingen te herkennen en er passend op te reageren.
"Onmacht ontstaat niet door een gebrek aan kennis of daadkracht, maar doordat systemen van nature weerstand bieden tegen verandering. Juist in complexe systemen moeten we de illusie van volledige controle loslaten en leren werken met de dynamiek van het systeem zelf." Uit: Onmacht
Leike van Oss Jaap van 't Hek
Onmacht
Jaap van 't Hek en Leike van Oss onderzoeken in 'Onmacht' hoe de complexiteit van systemen bijdraagt aan gevoelens van machteloosheid. Ze bieden een verfrissend perspectief op hoe we productiever kunnen omgaan met de inherente weerbarstigheid van complexe systemen.

Complexiteit in de praktijk

Hoe vertaalt het inzicht in complexiteit zich naar de dagelijkse praktijk? Verschillende auteurs bieden concrete handvatten voor professionals die met complexe vraagstukken worstelen.

Twan van de Kerkhof
Misleid - 11 leugens over leiderschap
In 'Misleid - 11 leugens over leiderschap' maakt Twan van de Kerkhof een verhelderende onderscheid tussen 'gecompliceerd' en 'complex'. Hij ontmaskert populaire misvattingen over leiderschap en presenteert nieuwe inzichten in het effectief navigeren door dynamische, onvoorspelbare situaties.
Scaling up - De groeiformule Uit Scaling Up leren we dat complexiteit exponentieel toeneemt met groei. Succesvolle opschaling vereist daarom niet méér processen en controle, maar de juiste ritmiek, de juiste mensen, en een heldere strategie die focus aanbrengt in de complexiteit. Simplificatie is de sleutel tot het beheersen van complexiteit, niet meer controle.
Verne Harnish
Scaling up - De groeiformule
Verne Harnish behandelt in de klassieker 'Scaling up - De groeiformule' hoe bedrijven kunnen omgaan met toenemende complexiteit tijdens groei. Hij biedt concrete inzichten in hoe complexiteit beheerst kan worden zonder groei te belemmeren, een cruciaal vraagstuk voor elke groeiende organisatie.

Een belangrijk inzicht dat uit deze boeken naar voren komt is dat complexiteit niet altijd ongewenst is. Juist in complexiteit schuilt vaak de rijkdom aan mogelijkheden en innovatie. Het gaat er niet om complexiteit te elimineren, maar om er effectief mee om te gaan.

Godfried Ijsseling
Weg van de eenvoud
Godfried IJsseling betoogt in 'Weg van de eenvoud' dat toenemende complexiteit vraagt om terugkeer naar eenvoud en verbinding met de essentie. In plaats van steeds meer regels en procedures, pleit hij voor het terugbrengen van menselijke maat en betekenisgeving in organisaties.

Complexiteit in maatschappelijke context

Niet alleen organisaties en leiders worstelen met complexiteit, ook op maatschappelijk niveau zien we de uitdagingen die complexiteit met zich meebrengt. Het raakt aan fundamentele vragen over bestuur, beleid en hoe we als samenleving omgaan met ingewikkelde problematiek.

Spotlight: Robert van Putten

Robert van Putten heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk denker over de grenzen van beheersbaarheid in beleid en bestuur. Zijn analyses van hoe complexiteit de fundamentele illusie van maakbaarheid ondermijnt, bieden een nieuwe kijk op bescheiden en effectief bestuur in een complexe samenleving.
Robert van Putten
De ban van beheersing
In 'De ban van beheersing' analyseert Robert van Putten hoe de complexiteit van sociale vraagstukken fundamentele grenzen stelt aan rationele planning en beheersing. Zijn pleidooi voor meer bescheiden bestuur biedt een verfrissend alternatief voor de dominante maakbaarheidsgedachte.
De Zinmakers - Nieuw organiseren in tijden van complexiteit
Ben Kuiken
In zijn artikel over 'De Zinmakers' verkent organisatiefilosoof Ben Kuiken de wondere wereld van complexiteit en komt tot vernieuwende inzichten voor organiseren in deze tijd. Een prikkelende verkenning van hoe we betekenis kunnen geven aan ons werk en organisaties in tijden van toenemende complexiteit.

De uitdaging van complexiteit is niet uniek voor het bedrijfsleven. Ook in de publieke sector worstelen professionals met de toenemende verwevenheid van vraagstukken en de beperkingen van traditionele benaderingen.

Bauke Koekkoek
Het recht om niet verward te worden
Bauke Koekkoek onderzoekt in 'Het recht om niet verward te worden' de complexiteit van situaties met onbegrepen gedrag. Hij presenteert methoden voor complexiteitsreductie zonder de werkelijkheid geweld aan te doen, essentieel voor professionals die werken met verward gedrag.
The 21st Century Public Manager
Zeger van der Wal
Het artikel over 'The 21st Century Public Manager' belicht de uitdagingen van overheidsmanagers in een complexe context van ongeduldige burgers, politieke dynamiek, en generaties werknemers met nieuwe verwachtingen. Een onmisbaar perspectief voor wie in de publieke sector leiding geeft.

Boeken over 'complexiteit' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'complexiteit'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden