Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Experimenteren: Leren door te doen

Experimenteren is de sleutel tot innovatie, groei en vooruitgang. Door nieuwe ideeën, concepten en benaderingen doelbewust uit te proberen, kunnen we ontdekken wat werkt en wat niet. Het gaat om een leerproces waarbij fouten maken niet alleen wordt getolereerd, maar zelfs wordt aangemoedigd. Steeds meer organisaties en professionals omarmen een experimentele mindset om complexe uitdagingen aan te gaan en wendbaar te blijven in een snel veranderende wereld.

Of je nu leider, ondernemer, coach of professional bent, experimenteren biedt een krachtige methode om te leren, te innoveren en je aan te passen. Op deze pagina vind je de beste boeken die je helpen een experimentele mindset te ontwikkelen en succesvol toe te passen in je werk en leven.

Paul Louis Iske
Instituut voor Briljante Mislukkingen
Paul Louis Iske pleit in dit boek voor de waarde van 'briljante mislukkingen' - leerzame pogingen die niet het gewenste resultaat opleverden. Hij laat zien hoe experimenteren en een gezonde omgang met risico's en mislukkingen de sleutel vormen tot innovatie en vooruitgang.

Experimenteren als basis voor vernieuwing

Vernieuwing en innovatie gedijen het beste in een omgeving waar experimenteren wordt gestimuleerd. Verschillende auteurs benadrukken dat het belangrijk is om snel te kunnen starten, op kleine schaal te kunnen testen en gaandeweg te leren, in plaats van uitgebreide plannen te maken die mogelijk niet aansluiten bij de werkelijkheid.

Arend Ardon
Ontketen vernieuwing!
Arend Ardon benadrukt in dit klassieke werk dat vernieuwing een proces is van experimenteren, leren en reflecteren. Hij moedigt aan om snel te beginnen, klein te experimenteren en gaandeweg te leren, in plaats van grote plannen te maken die mogelijk nooit worden uitgevoerd.

De bereidheid om te experimenteren vereist een bepaalde mindset: nieuwsgierigheid, durf en de bereidheid om te leren van wat er gebeurt. Je moet durven spelen, proberen en fouten maken om daadwerkelijk vooruitgang te boeken in complexe vraagstukken.

Sayma Kuipers
Het is hier net een kleuterklas
Sayma Kuipers moedigt professionals aan om, net als kleuters, meer te experimenteren in hun werk. 'Gewoon maar wat doen' en uitproberen kan leiden tot de mooiste resultaten. Het boek biedt een verfrissende kijk op hoe we de speelse, experimentele houding van kleuters kunnen terugbrengen in ons werk.

SPOTLIGHT: Arend Ardon

Arend Ardon is een pionier op het gebied van experimenteren als weg naar vernieuwing. In zijn boeken 'Traag versnellen' en 'Ontketen vernieuwing!' legt hij uit waarom experimenteren, vallen en opstaan essentieel zijn voor echte doorbraken. Zijn benadering van 'trial-and-learn' in plaats van foutenvermijding heeft talloze organisaties geholpen een experimentele cultuur te ontwikkelen. Meer over Arend Ardon
Arend Ardon
Traag versnellen
In 'Traag versnellen' zet Ardon experimenteren centraal in het versnellingsdeel van zijn boek. Hij biedt concrete handvatten voor het ontwerpen van gedragsexperimenten en laat zien hoe 'trial-and-learn' de sleutel is tot echte vernieuwing in plaats van het krampachtig vermijden van fouten.
Instituut voor Briljante Mislukkingen Mislukkingen zijn geen eindpunt maar een waardevol onderdeel van het leerproces. Door ze te waarderen als 'briljante mislukkingen' en er open over te communiceren, creëer je een cultuur waarin experimenteren en innoveren floreren. Een organisatie die niet durft te experimenteren, zal uiteindelijk achterop raken.

Experimenteren in agile organisaties

In agile en wendbare organisaties staat experimenteren centraal. Het vermogen om snel te leren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden is cruciaal voor succes in de huidige complexe en snel veranderende wereld. Verschillende boeken bieden praktische handvatten om experimenteren te integreren in teams en organisaties.

Mike Hoogveld
Agile Managen
Mike Hoogveld wijdt in zijn klassieker 'Agile Managen' een heel hoofdstuk aan het belang van experimenteren en de waarde van mislukken. Hij beschrijft experimenteren als een cruciale vaardigheid voor agile organisaties die willen innoveren en zich snel willen aanpassen.
"De meest progressieve organisaties verschuiven van plannen en voorspellen naar experimenteren en aanpassen. Ze benaderen het werk niet als een strak gedefinieerd proces, maar als een reeks experimenten waarvan ze kunnen leren wat werkt en wat niet." Uit: Corporate Rebels
Joost Minnaar Pim de Morree
Corporate Rebels
In 'Corporate Rebels' beschrijven Joost Minnaar en Pim de Morree hoe vooruitstrevende organisaties zoals Spotify en K2K Emocionando experimenteren verkiezen boven uitgebreide planning. Ze laten zien hoe deze experimentele aanpak bijdraagt aan innovatie en aanpassingsvermogen.

De rol van veiligheid bij experimenteren

Om succesvol te kunnen experimenteren is een omgeving nodig waarin mensen zich veilig voelen om risico's te nemen en fouten te maken. Psychologische veiligheid is daarom een belangrijke voorwaarde voor een cultuur waarin experimenteren gedijt.

Hans van der Loo Joriene Beks
Veldgids Psychologische veiligheid
Hans van der Loo en Joriene Beks laten in deze klassieker zien hoe je psychologische veiligheid kunt creëren in teams en organisaties. Ze moedigen aan om te experimenteren met verschillende nudges en interventies om een veilige omgeving te creëren waarin mensen durven te leren en innoveren.
Amy Edmondson
Goed fout
Amy Edmondson, expert op het gebied van psychologische veiligheid, laat zien hoe gecontroleerd experimenteren intelligente mislukkingen kan opleveren die essentieel zijn voor innovatie. Ze biedt praktische handvatten om een cultuur te creëren waarin experimenteren wordt aangemoedigd.

Experimenteren bij strategievorming

Traditionele strategievorming gaat vaak uit van voorspelbaarheid en planning. In een snel veranderende wereld benadrukken steeds meer strategieboeken het belang van experimenteren als alternatief voor uitgebreide planning en voorspelling.

Ard-Pieter de Man Ludwig Hoeksema Anna Plotnikova
Einde van strategie !?
In 'Einde van strategie!?' laten Anna Plotnikova, Ard-Pieter de Man en Ludwig Hoeksema zien hoe strategie evolueert van planning naar experimenteren. Een van de zes principes van wendbare strategie die zij benoemen is 'Denk groot, begin klein, schaal snel en eer het kleine', waarin experimenteren centraal staat.
Rini van Solingen Vikram Kapoor
De responsive enterprise
Rini van Solingen en Vikram Kapoor beschrijven in 'De responsive enterprise' hoe 'veel experimenteren' een belangrijk patroon is voor responsieve organisaties. Ze benadrukken het belang van leren door te doen en het verkorten van de time-to-learn als cruciaal voor wendbaarheid.

Experimenteren in design en productontwikkeling

In de wereld van design en productontwikkeling is experimenteren al langer een geaccepteerde methode. Design thinking moedigt een experimentele aanpak aan waarbij gebruikers centraal staan en prototypes snel worden getest.

Alexander Osterwalder Yves Pigneur Greg Bernarda Alan Smith
Waarde Propositie Ontwerp
Deze klassieker van Alexander Osterwalder en co-auteurs bevat een uitgebreide experimentenbibliotheek en benadrukt het belang van het testen van aannames. Het stelt dat experimenteren essentieel is om het risico op mislukking te verminderen bij het ontwikkelen van waardevolle proposities.
Sturen op resultaat Experimenteren maakt snel leren mogelijk. Door methodisch te experimenteren kun je onderbouwd besluiten nemen over welke innovaties de meeste waarde toevoegen. Data-gedreven besluitvorming op basis van experimenten leidt tot betere resultaten dan beslissingen gebaseerd op aannames of meningen.
Anton Vanhoucke Denise Visser
Sturen op resultaat
Anton Vanhoucke en Denise Visser wijden in 'Sturen op resultaat' een volledig deel aan het opzetten en uitvoeren van experimenten. Ze laten zien hoe experimenten helpen om snel en onderbouwd te leren welke innovaties het meeste waarde toevoegen.

Experimenteren voor persoonlijke groei

Niet alleen organisaties, maar ook individuen kunnen profiteren van een experimentele mindset. Door bewust nieuwe dingen uit te proberen en te reflecteren op de resultaten kunnen we groeien en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Marianne Meijers
Ontwerp je ontwikkeling coach jezelf-boek
Marianne Meijers moedigt in dit boek aan om te experimenteren met nieuwe gedragingen en benadrukt het belang van fouten maken in het leerproces. Ze biedt praktische handvatten om je ontwikkeling vorm te geven door middel van experimenten.
Ben Tiggelaar
Dit wordt jouw jaar!
Ben Tiggelaar legt in hoofdstuk 10 van dit klassieke werk uit waarom een experimentele aanpak effectiever is dan rigide plannen bij veranderprocessen. Hij laat zien hoe experimenteren helpt bij het vinden van wat wel en niet werkt bij persoonlijke verandering.

SPOTLIGHT: Mike Hoogveld

Mike Hoogveld is een autoriteit op het gebied van agile werken en experimenteren. In zijn boek 'Agile Managen' beschrijft hij hoe experimenteren organisaties helpt om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Hij benadrukt dat het niet gaat om het vermijden van fouten, maar om het leren van experimenten, geslaagd of niet. Meer over Mike Hoogveld

SPOTLIGHT: Mike Hoogveld

Mike Hoogveld is een autoriteit op het gebied van agile werken en experimenteren. In zijn boek 'Agile Managen' beschrijft hij hoe experimenteren organisaties helpt om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Hij benadrukt dat het niet gaat om het vermijden van fouten, maar om het leren van experimenten, geslaagd of niet. Meer over Mike Hoogveld

Boeken over 'experimenteren' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'experimenteren'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden