Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Globalisering: impact op economie, cultuur en samenleving

Globalisering is het proces waarbij economieën, culturen en samenlevingen wereldwijd steeds meer met elkaar verweven raken. Deze verwevenheid uit zich in toenemende internationale handel, culturele uitwisseling en politieke samenwerking over landsgrenzen heen. Hoewel globalisering kansen biedt voor economische groei en culturele verrijking, brengt het ook uitdagingen met zich mee zoals toenemende ongelijkheid, culturele spanning en geopolitieke verschuivingen. Op deze pagina vind je boeken die inzicht geven in verschillende aspecten van globalisering en de impact ervan op onze maatschappij.

Marc Hijink
Focus - De wereld van ASML
In 'Focus - De wereld van ASML' beschrijft Marc Hijink hoe dit Nederlandse technologiebedrijf groot werd tijdens de globalisering, maar nu moet navigeren in een tijdperk van geopolitieke spanningen. ASML is zowel product als aanjager van globalisering, maar wordt nu geconfronteerd met de grenzen ervan.

Culturele verschillen in een globaliserende wereld

Een van de grote uitdagingen van globalisering is het overbruggen van culturele verschillen. Naarmate organisaties internationaler opereren, wordt het vermogen om effectief samen te werken met mensen uit verschillende culturen steeds belangrijker.

Erin Meyer
The Culture Map - NL Editie
'The Culture Map' van Erin Meyer biedt praktische handvatten voor wie opereert in een geglobaliseerde werkomgeving. Meyer laat zien hoe culturele verschillen in communicatie, leidinggeven en besluitvorming impact hebben op internationale samenwerking, cruciaal in onze verweven wereldeconomie.
"In een wereld die steeds platter en globaler wordt, moeten we meer aandacht besteden aan de randjes die nog steeds bestaan. Culturele verschillen verdwijnen niet zomaar wanneer we een grens oversteken." Uit: The Culture Map - NL Editie

Naast culturele uitdagingen heeft globalisering ook grote impact op economische structuren. Bedrijven opereren steeds vaker in internationale markten, wat nieuwe kansen maar ook complexe uitdagingen met zich meebrengt.

Radha Jethu-Ramsoedh Maud Hendrickx
Internationaal ondernemen
Het boek 'Internationaal ondernemen' van Hendrickx en Jethu-Ramsoedh behandelt globalisering als fundamentele drijfveer voor internationale bedrijfsactiviteiten. De auteurs bespreken de recente trend van deglobalisering en hoe dit het internationale zakelijke landschap verandert.

Kritische perspectieven op globalisering

Niet iedereen is overtuigd van de voordelen van globalisering. Verschillende auteurs bieden kritische perspectieven op de manier waarop mondiale integratie heeft bijgedragen aan ongelijkheid en politieke spanningen.

Thomas Piketty Michael Sandel
Gelijkheid
In 'Gelijkheid' analyseren Michael Sandel en Thomas Piketty de relatie tussen globalisering, populisme en ongelijkheid. Ze laten zien hoe mondiale economische integratie heeft bijgedragen aan groeiende kloven binnen samenlevingen, en wat de politieke gevolgen hiervan zijn.
Marijn Kruk
Opstand
Marijn Kruk beschrijft in 'Opstand' hoe populistische bewegingen zich verzetten tegen globalisering en transnationalisme. Het boek analyseert hoe anti-globalistische ideeën een belangrijke drijfveer zijn geworden voor radicaal-rechtse bewegingen in Europa en daarbuiten.

SPOTLIGHT: Michael Sandel

Michael Sandel is een van de invloedrijkste politiek filosofen van onze tijd. In werken als 'De tirannie van verdienste' analyseert hij hoe globalisering heeft geleid tot een kloof tussen winnaars en verliezers. Sandel bekritiseert de eenzijdige focus op economische globalisering en pleit voor een meer rechtvaardige wereldorde. Meer over Michael Sandel

Een ander kritisch perspectief komt van economen die wijzen op de kwetsbaarheid van mondiale systemen. De toenemende verwevenheid kan leiden tot grotere risico's wanneer ergens in het systeem een storing optreedt.

Wouter van Bergen
De kleine Taleb
In 'De kleine Taleb' wordt uitgelegd hoe Nassim Nicholas Taleb de toenemende complexiteit en verwevenheid van de moderne wereld analyseert. Volgens Taleb maakt globalisering ons kwetsbaarder voor 'Zwarte Zwanen' - onvoorspelbare gebeurtenissen met grote impact.

Globalisering en geopolitieke verschuivingen

Recente jaren hebben laten zien dat globalisering geen onomkeerbaar proces is. Geopolitieke spanningen en veranderende machtsverhoudingen leiden tot nieuwe uitdagingen voor internationale samenwerking.

Rob de Wijk
De nieuwe wereldorde
Rob de Wijk analyseert in 'De nieuwe wereldorde' hoe globalisering heeft bijgedragen aan de opkomst van China en hoe de houding tegenover globalisering verandert. Hij beschrijft de paradox dat China profiteert van globalisering terwijl het Westen er steeds kritischer over wordt.
De nieuwe wereldorde De globalisering die westerse landen sinds de jaren '90 promootten, heeft onbedoeld bijgedragen aan de opkomst van concurrerende grootmachten. Nu deze machten de liberale orde uitdagen, is het belangrijk te erkennen dat economische openheid niet automatisch leidt tot politieke liberalisering.
Koen De Leus Philippe Gijsels
De nieuwe wereldeconomie
In 'De nieuwe wereldeconomie' beschrijven Koen De Leus en Philippe Gijsels hoe hyperglobalisering evolueert naar 'multiglobalisering'. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor internationale handel, toeleveringsketens en geopolitieke verhoudingen in de komende decennia.

Innovatie en ondernemerschap in een geglobaliseerde wereld

Globalisering heeft grote impact op hoe bedrijven innoveren en groeien. Sommige denkers maken onderscheid tussen verschillende vormen van vooruitgang in onze mondiale economie.

Peter Thiel Blake Masters
Zero to one - Creëer de toekomst
In 'Zero to one - Creëer de toekomst' maakt Peter Thiel een belangrijk onderscheid tussen horizontale vooruitgang (globalisering - het kopiëren van succesvolle ideeën) en verticale vooruitgang (innovatie - het creëren van werkelijk nieuwe technologieën).
"Globalisering is horizontale vooruitgang: het kopiëren van dingen die werken - van 1 naar n. Technologie is verticale vooruitgang: het doen van nieuwe dingen - van 0 naar 1. Als je een kopieermachine start, beweeg je van 1 naar n. Als je iets nieuws creëert, ga je van 0 naar 1." Uit: Zero to one - Creëer de toekomst

Leiderschap in een globaliserende wereld

De toenemende internationale verwevenheid stelt nieuwe eisen aan leiders. Ze moeten kunnen navigeren tussen verschillende culturen en omgaan met complexe mondiale uitdagingen.

Janka Stoker Harry Garretsen
Goede leiders zweven niet
In 'Goede leiders zweven niet' wijden Harry Garretsen en Janka Stoker een heel hoofdstuk aan de uitdagingen van leiderschap in tijden van globalisering. Ze bespreken de spanning tussen nationalisme en globalisering en hoe leiders hiermee kunnen omgaan.
Fons Trompenaars Ed Voerman
Grenzeloos leiderschap
Ed Voerman en Fons Trompenaars beschrijven in 'Grenzeloos leiderschap' hoe globalisering culturele interacties vergroot en daarom een nieuwe leiderschapsbenadering vereist. Ze pleiten voor dienend-leiderschap om effectief te opereren in een mondiale, multiculturele context.

Klassiekers over globalisering

Sommige boeken hebben een blijvende impact gehad op ons denken over globalisering en de gevolgen ervan voor organisaties en samenlevingen.

Kenneth Blanchard Spencer Johnson
De Nieuwe One Minute Manager
'De Nieuwe One Minute Manager' van Kenneth Blanchard en Spencer Johnson is een managementklassieker die laat zien hoe globalisering organisaties dwingt zich aan te passen en sneller te reageren. De herziene editie speelt in op de veranderde eisen in een geglobaliseerde economie.
Jeroen Kemperman Jeroen Geelhoed Jennifer op 't Hoog
Briljante businessmodellen
'Briljante businessmodellen' is een klassieker die laat zien hoe verschillende organisaties, waaronder de VOC (een van de eerste mondiale ondernemingen), internationaal opereren en hun concepten aanpassen aan lokale markten. Het boek biedt inzicht in de kansen en uitdagingen van globalisering.

Globalisering en voedselproductie

Een concreet voorbeeld van de impact van globalisering is zichtbaar in onze voedselketens. De wereldwijde productie en distributie van voedsel brengt zowel voordelen als problemen met zich mee.

Joris Lohman
Boter, kaas en havermelk
In 'Boter, kaas en havermelk' illustreert Joris Lohman de globalisering van het voedselsysteem met voorbeelden zoals Belgische kuikens die naar Ivoorkust worden getransporteerd. De auteur bespreekt voor- en nadelen van globale voedselketens en mogelijke alternatieven.
Meer Moois // Europa: een historisch pretpark
Bertrand Weegenaar
In het artikel 'Europa: een historisch pretpark' wordt besproken hoe Ilja Leonard Pfeijffer in zijn roman 'Grand Hotel Europa' de schaduwzijden van massatoerisme belicht - een direct gevolg van globalisering. Pfeijffer laat zien hoe de Europese identiteit dreigt te verworden tot een pretpark voor toeristen.

Globalisering heeft onmiskenbaar grote invloed op onze wereld. Of het nu gaat om economische veranderingen, culturele uitwisseling of politieke verschuivingen - de toenemende mondiale verwevenheid raakt vrijwel alle aspecten van ons leven. De boeken op deze pagina bieden verschillende perspectieven op dit complexe fenomeen en helpen je de uitdagingen en kansen van onze geglobaliseerde wereld beter te begrijpen.

Boeken over 'globalisering' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'globalisering'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden