Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Kenniswerkers: de drijvende kracht achter moderne organisaties

In de huidige kenniseconomie vormen kenniswerkers de ruggengraat van veel organisaties. Deze professionals, wier primaire waarde ligt in hun kennis, expertise en intellectuele capaciteiten, staan voor unieke uitdagingen en vereisen een specifieke benadering. Of het nu gaat om wetenschappers, artsen, ingenieurs, IT-specialisten of andere hoogopgeleide professionals - kenniswerkers werken dagelijks met complexe informatie en hebben een hoge mate van autonomie nodig om optimaal te kunnen presteren.

Op deze pagina vind je boeken die je helpen beter te begrijpen wat kenniswerkers zijn, hoe ze effectief kunnen worden aangestuurd, en hoe kenniswerkers zelf hun productiviteit kunnen verhogen en beter kunnen omgaan met de uitdagingen van het kenniswerk.

Mathieu Weggeman
Leidinggeven aan professionals? Niet doen!
Als geen ander begrijpt Mathieu Weggeman de dynamiek van kenniswerkers. In dit klassieke werk betoogt hij dat kenniswerkers, van nature intrinsiek gemotiveerd, anders geleid moeten worden dan traditionele medewerkers. Dit boek is al jarenlang dé standaard voor leidinggevenden in kennisintensieve organisaties.

Leidinggeven aan kenniswerkers: een andere aanpak

Kenniswerkers hebben specifieke behoeften die verschillen van traditionele werknemers. Hun motivatie is vaak intrinsiek en ze hechten grote waarde aan autonomie en de mogelijkheid om hun expertise te ontwikkelen. Dit vraagt om een unieke leiderschapsstijl.

Zoals Mathieu Weggeman stelt: "Professionals hebben geen sturing nodig, maar inspiratie en faciliteiten." Deze filosofie vormt de basis voor effectief leiderschap in kennisintensieve organisaties. Leidinggevenden moeten professionals de ruimte geven om hun expertise te ontwikkelen en in te zetten, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor een duidelijke richting en visie.

SPOTLIGHT: Mathieu Weggeman

Mathieu Weggeman is een autoriteit op het gebied van kennismanagement en leidinggeven aan professionals. Als hoogleraar Organisatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven heeft hij baanbrekend onderzoek gedaan naar kennisintensieve organisaties. Zijn inzichten over de unieke behoeften van kenniswerkers en hoe hen effectief te leiden, hebben talloze organisaties geholpen hun kenniskapitaal beter te benutten. Meer over Mathieu Weggeman
Paul Kloosterboer
Expeditie naar waarde
Paul Kloosterboer neemt je mee op een 'Expeditie naar waarde' waarin hij laat zien hoe organisaties het potentieel van kenniswerkers beter kunnen benutten. Hij biedt praktische handvatten voor het creëren van een omgeving waarin kenniswerkers floreren en maximale waarde toevoegen.

Kenniswerkers en productiviteit

Een van de grootste uitdagingen voor kenniswerkers is het effectief beheren van hun tijd en aandacht in een wereld vol afleiding. Informatie-overload, constante onderbrekingen en digitale communicatie kunnen de productiviteit ernstig ondermijnen. Verschillende auteurs bieden strategieën om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Björn Deusings
Tijdwinst - Elke dag om 15.00 uur klaar
Voor kenniswerkers die worstelen met tijdsdruk biedt Björn Deusings in 'Tijdwinst' concrete strategieën om informatie-overload te beheersen. Met zijn praktische aanpak leer je hoe je als kenniswerker je werkdag efficiënter kunt inrichten en meer controle krijgt over je tijd.
De grootste uitdaging voor kenniswerkers in het digitale tijdperk is niet het gebrek aan informatie, maar het teveel eraan. We verdrinken in data terwijl we dorsten naar wijsheid. Uit: Tijdwinst - Elke dag om 15.00 uur klaar
Marc Zao-Sanders
Timeboxing
In 'Timeboxing' presenteert Marc Zao-Sanders een krachtige methode voor kenniswerkers die dagelijks veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Door bewust tijd te alloceren voor verschillende taken kunnen kenniswerkers hun aandacht beter beschermen en dieper focussen.

Effectieve communicatie voor kenniswerkers

Kenniswerkers besteden een groot deel van hun tijd aan het verzamelen, verwerken en delen van informatie. Effectieve communicatie is daarom essentieel, zowel voor het eigen functioneren als voor het bijdragen aan de organisatie als geheel.

Arjan Broere
I AM TAO - Stroomlijn je communicatie in vijf stappen
Arjan Broere biedt in 'I AM TAO' een vijfstappenplan om communicatie te stroomlijnen, specifiek gericht op kenniswerkers die dagelijks veel informatie moeten verwerken. Dit boek helpt je effectiever te communiceren en de informatiestromen beter te managen.

Kennismanagement in organisaties

Het effectief managen van kennis is cruciaal voor organisaties die afhankelijk zijn van kenniswerkers. Dit omvat niet alleen het vastleggen en delen van kennis, maar ook het creëren van omstandigheden waarin kenniswerkers optimaal kunnen functioneren en innoveren.

Jan Jacob Bos
Noodzakelijke kennis
Jan Jacob Bos introduceert in 'Noodzakelijke kennis' het 9i-model dat kenniswerkers verantwoordelijkheid en autonomie geeft bij het managen van kennis. Een essentieel boek voor organisaties die het volledige potentieel van hun kenniswerkers willen benutten.
Noodzakelijke kennis De belangrijkste les uit 'Noodzakelijke kennis' is dat kennismanagement niet alleen een technisch of procedureel vraagstuk is, maar vooral een menselijke uitdaging. Organisaties die kenniswerkers de juiste autonomie en verantwoordelijkheid geven, zien dat kennis beter stroomt en groeit.
Cor Broekhuizen
Anders Kijken & Organiseren
Cor Broekhuizen laat in 'Anders Kijken & Organiseren' zien hoe specifiek IT-professionals als kenniswerkers effectiever kunnen worden georganiseerd. Het boek biedt inzichten in hoe deze specialisten leren, kennis delen en hoe dit kan worden gefaciliteerd.

Meten en sturen in de kenniseconomie

In de traditionele economie waren prestaties relatief eenvoudig te meten aan de hand van tastbare output. In de kenniseconomie is dit veel complexer: hoe meet je de waarde van nieuwe inzichten, creatieve oplossingen of verbeterde processen? Dit vraagt om nieuwe benaderingen van prestatiemeting en -sturing.

Robert S. Kaplan David Norton
Op kop met de balanced scorecard
In dit baanbrekende werk introduceren Kaplan en Norton de Balanced Scorecard als antwoord op de uitdagingen van prestatiemeting in het kennistijdperk. Ze laten zien hoe deze methode helpt bij het sturen en waarderen van het werk van kenniswerkers, wiens output vaak immaterieel is.

SPOTLIGHT: Robert S. Kaplan en David Norton

Kaplan en Norton hebben de manier waarop organisaties naar prestaties kijken fundamenteel veranderd. Met de introductie van de Balanced Scorecard boden zij een kader dat ook de immateriële waarde van kenniswerk zichtbaar maakt. Hun werk is essentieel voor het begrijpen van prestatiemeting in kennisintensieve organisaties. Meer over Robert S. Kaplan

Veranderprocessen in kennisintensieve organisaties

Veranderprocessen in organisaties met veel kenniswerkers vragen om een specifieke aanpak. Kenniswerkers hebben vaak sterke professionele identiteiten en waarden die ze niet zomaar opgeven voor organisatieveranderingen. Succesvolle verandering vraagt daarom om betrokkenheid en begrip voor hun perspectief.

Alex Straathof Rita van Dijk
Roestvrij
'Roestvrij' van Straathof en Van Dijk biedt waardevolle inzichten in hoe veranderprocessen specifiek voor kenniswerkers moeten worden benaderd. Het boek bespreekt hoe de unieke eigenschappen van kenniswerkers vragen om een aangepaste veranderstrategie.
Alex Straathof Rita van Dijk
Roestvrij
'Roestvrij' van Straathof en Van Dijk biedt waardevolle inzichten in hoe veranderprocessen specifiek voor kenniswerkers moeten worden benaderd. Het boek bespreekt hoe de unieke eigenschappen van kenniswerkers vragen om een aangepaste veranderstrategie.

Boeken over 'kenniswerkers' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'kenniswerkers'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden